Închide

Localităţile vecine care iau roluri de „cartiere” ale oraşului. Ce preţuri au apartamentele din „sateliţii” municipiului?

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 08, 2018 0 1314

 

Județul  Cluj avea în 2017 o populație de 727.000 de persoane, iar aproximativ 60% din total este concentrată în zona metropolitană, arată raportul “Pact de mobilitate Urbană”, lansat recent în cadrul conferinţei Dialoguri Urbane organizată de Centrul Cultural Clujean. Localităţile-satelit ale municipiului au tot mai mulţi locuitori şi ajung să echivaleze cu unele cartiere ale oraşului. Preţurile apartamentelor din vecinătăţi sunt de sub 1000 euro/mp, arată datele unui portal imobiliar, în vreme ce în Cluj-Napoca media a trecut de 1.500.

 

Orașul Cluj-Napoca concentrează 45% din totalul populației județene. Populația județului a avut o creștere de 5,2% față de momentul recensământului în 2011, zona metropolitană concentrând majoritatea acestei creșteri. Populația din zona metropolitană a crescut cu 15,7%, adică cu aproape 14 mii de persoane, în timp ce populația din Cluj-Napoca a stagnat.

„Mărimea acestor localități adiacente, care joacă rolul de cartiere rezidențiale ale orașului Cluj-Napoca, este la o scală gestionabilă de orașul însuși”, se arată în studiu. Spre exemplu, localitățile Florești și Gilău au împreună 42.000 de persoane, echivalentul cartierului Mărăști. Baciu și Gârbou însumează 14.000 de persoane, echivalentul cartierului Dâmbul Rotund. Apahida și Jucul împreună reprezintă 16.000, o populație de mărimea cartierului Iris.

“În acest moment dinamica imobiliară face ca în cadrul oraşului să se concetreze tot mai multe persoane care lucrează în sectoarele de servicii, în timp ce în zona metropolitană să locuiască cei care lucrează pe poziţii manuale în activităţi de preluare şi logistică. De asemenea, în zonele suburbane locuiesc un număr însemnat de specialişti aflaţi la început de carieră. Având în vedere creşterea localităţii Floreşti şi a zonei metropolitane a municipiului Cluj-Napoca din 2011 şi până în 2017, ne putem aştepta ca cea mai mare parte a migraţiei să se fixeze până în 2016, nu în oraşul propriu-zis, ci în ariile suburbane. Cluj-Napoca include în funcţionarea sa cotidiană şi localităţile Floreşti, Baciu, Chinteni, Apahida”, arată specialiştii studiului citat.

Una din cinci persoane din populația ocupată județeană face naveta zilnică în altă localitate decât cea de reședință. Populația ocupată este cea mai numeroasă categorie, reprezintă 47% din totalul populației județene. Adică, aproximativ, 60 de mii de persoane fac naveta zilnic în întregul județ din totalul de 340 mii de persoane ocupate.

Portalul Compari Imobiliare.ro a trecut în revistă preţurile apartamentelor de vânzare, la început de noiembrie 2018, în municipiul Cluj-Napoca, pe cartiere, dar şi în zona metropolitană. Dintre localităţile vecine, Apahia e cea mai scumpă zonă. Aici, preţul mediu al apartamentelor este de 921 €/mp. În Baciu, media e de 906 euro/mp.  În Floreşti, media a ajuns la 889 euro/ mp.

În cea mai scumpă zonă din Cluj – zona centrală/ ultracentrală din Cluj-Napoca, proprietarii de apartamente cer, în medie, 1.720 euro/mp, în vreme ce preţul mediu în localitatea vecină Florești e la jumătate (860 euro/mp), arată raportul trimestrial realizat de portalul Imobiliare.ro.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.