Închide

„Lipsa locurilor din creșele clujene, o rușine”. USR-iștii îi cer socoteală lui Boc

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 24, 2019 3 646

Pentru aproape 1000 de copii nu s-au găsit locuri în creșele clujene nici anul acesta, părinții fiind departajați în baza unui punctaj stupid. USR-iștii nu au ratat ocazia de a-i reproșa lui Boc lipsa de competență. „Vrem soluții!
Lipsa de viziune și competența administrativă perpetuează o situație asupra căreia deja în primăvara acestui an am atras atenția. Lipsa locurilor în creșele clujene nu se baza pe o predicție abstractă, ci pe simplul fapt al calculului demografic local care de ani de zile ne oferă acest semnal și ne îndeamnă spre măsuri concrete în această direcție”, au transmis reprezentanții USR.

Edilul Clujului este catalogat ca fiind un populist care nu are curaj să își asume o gândire strategică, cu soluții pe care să le implementeze.  „Trebuie ieșit din șablonul discursului populist, unde elementul cheie se învârte în jurul lui vom face, vom rezolva. A venit momentul să facem pași concreți în această direcție, deoarece este clar că situația nu se va remedia sau rezolva de la sine. Soluțiile promise de primăria Cluj-Napoca nu au venit sau cel puțin nu au rezolvat situația în mod satisfăcător. Acest lucru însă nu trebuie să ne mire, promisiunile autorităților locale sunt identice în fiecare an…la fel ca soluțiile, și ele inexistente. Acoperirea unei lipse de aproape 1000 de locuri în creșă deja nu se mai poate face apelând la retorică și la posibilitatea ca cetățeni orașului să nu observe goliciunea promisiunilor făcute”.

USR-iștii clujeni mai arată că au semnalat încă din primăvară cum clujenii vor resimți și mai tare criza din creșe, și propun soluții.  „962 de copii respinși în 2019 vs 905 în 2018, asta după ce a fost un scandal în toată regula anul trecut, iar Primăria a promis soluții. Dar nu ne miră pentru că doar cu o creșă construită într-un an ( 80 de locuri) nu ai cum să acoperi lipsa de aproximativ 1000 de locuri care este la nivelul municipiului Cluj- Napoca. Nu se construiesc creșe suficiente și nu putem face urbanism inteligent doar în noile cartiere în timp ce pe cele actuale le ignorăm. Propunem spre dezbatere publică o soluție ce ar rezolva într-un interval relativ scurt problema acesta în timp ce în paralel putem implementa soluții pe termen mediu/lung. Trebuie să avem și creșe temporare pentru a absorbi nevoia imediată și trebuie să încurajăm companiile mari să înființeze creșe la sediile lor. Soluția pe care o propunem este deja implementată în mai multe țări din Vest ca Belgia sau Franța și implică crearea unui sistem controlat de Bone de grup, sau hai să-i spunem „Mini creșe”. Acest sistem presupune că o bonă acreditată poate lua în grijă până la 5 copii de creșă la locuința ei dacă are condițiile necesare grupei de vârstă a copiilor înscriși. Condițiile trebuie să țină cont atât de siguranța copiilor ( fizică și alimentară), cât și de nevoile educaționale ale acestora, iar avizul ar fi dat de un corp de control adecvat ( model restaurante). Țineți cont în evaluarea acestei propuneri că în momentul de față marea majoritate a bonelor lucrează la negru (o problemă atât pentru stat cât și pentru viitorul acestor femei și a familiei lor), salariul mediu al unei bone în Cluj-Napoca e de 1800 lei dacă ar avea în grijă 4 copii venitul ar crește considerabil, Legislația creșelor nu impune ca persoanele care îngrijesc copiii să fie educate (la grădinițe e diferit – educatoarele au studii de specialitate) și prin specializarea aceasta ne-am asigura că cei ce au grija de copiii noștri sunt la curent cu noile metode de creștere a copiilor”.

3 comentarii

  1. Jalnica prestatia, mai draga usr… luati-l si pe Alexa in gasca voastra, ca si ala bate campii cand e vorba de primarul Boc. Pe bune, voi ati rezolva problema creselor in… hai za zicem, 5-10 ani, in ritmul in care creste populatia tanara a Clujului? Dar nu, acuma ca vreti si voi la primarie, hai sa-l muscam pe Boc de koor, poate, poate ne iese ceva. Bateti campii, stimabilior. Imi pare rau, v-am votat, dar daca atat puteti… pa si pu’!

  2. nu vreau sa ii iau apararea, dar usr incepe sa fie populist. pai cum sa rezolve primari acluj toate problemele Florestiului?
    nimeni nu stie cati copii sunt acolo, si te trezesti cand se fac inscrierile cu mii de copii cu „flotant” de cluj ca vor la gradinita. ori 1000 de copii inseamna cel 100 de crese. unde ai spatiu fizic sa le faci si cu ce bani?
    Problema e in Floresti unde nu se face nimic. ei ar putea cere bani pe buna dreptate avand in vedere ca acei copii sunt de fapt pe buletin din localitate. primaria floresti stia cel mai bine cati copii nou nascuti au si sa faca din timp proiecte. au si teren destul in sat.

    sa nu uitam ca o cresa de la idee / proiect / licitatie /finalziare dureaza cel putin 5 ani.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.