Închide

Lidl vrea să contruiască un magazin cu etaj în locul actualei unități din cartierul Bună Ziua. Condiția pusă de Boc pentru avizarea proiectului: “ Lidl are nevoie să arate că e un partener al comunităților locale”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 19, 2022 0 919

Proiectul noului magazin dorit de lanțul de supermarketuri Lidl în locul celui care funcționează în cartierul Bună Ziua a fost discutat în ședința din 19 septembrie a comisiei de urbanism a Primăriei. Specialiștii din comisie au semnalat că amplasamentul merită un proiect unicat, mai ales că că lanțul este lider la vânzări pe piața din România. În plus, primarul Emil Boc a cerut un loc de joacă și de practicare a sportului pe acoperișul noului magazin, arătând că este vorba despre un parteneriat pe care orice investitor care construiește trebuie să și-l asume în fața comunității locale. În plus, primarul a promis că proiectul din Cluj va fi promovat ca unul unicat, model de bune practici, chiar la nivel european.

Lidl România dorește, după cum au arătat proiectanții de la Archdesign, prin arhitectul Victor Mihăilescu, să demoleze actualul magazin din cartierul Bună Ziua și să edifice în locul său un supermarket de mari dimensiuni, cu parter și etaj. Parcela pe care se dorește edificarea acestuia are peste 7600 de metri pătrați, după ce beneficiarul a mai cumpărat peste 100 de metri pătrați de teren în zonă. Prin Planul Urbanistic Zonal se propune:

Prin documentație se mai propune reamenajarea acceselor existente din str Buna Ziua si Aleea Gogu Constantinescu, fără modificarea poziției acestora, amenajarea de alei carosabile și pietonale, post trafo, amplasare elemente publicitare (unipol, totem, panouri publicitare), racorduri și branșamente la rețelele existente pe strada Bună Ziua.

Dacă actualul magazin are o suprafață construită de peste 1400 de mp, noul magazin urmează să aibă o suprafață construită de 2600 de mp și una desfășurată de 5200 de metri pătrați. Pentru viitoarea funcțiune, parcările se vor reorganiza, urmând ca aproape 60 de locuri să fie asigurate la parterul noii clădiri iar alte 80, la sol.

Fată în față cu proiectul, primarul Emil Boc a ținut să transmită proiectanților și beneficiarului dorința exprimată de oamenii din cartier, un loc de joacă și practicare a sportului, amenajat pe acoperișul viitorului magazin.  “Lidle are nevoie să arate ca e un partener al comunitatilor locale, să și dea ceva acesteia iar noi, desigur, o să ducem acest proiect într-un model de bune practici, la nivel național și european”, a spus Boc, arătând că crearea unor astfel de spații unde oamenii din cartier să poată și face mișcare și să petreacă timp după cumpărături ar trebui să fie o atitudine corectă față de comunitate. “Trebuie să și dați comunității ceva, dacă și ea vă permite să vă extindeți”, a completat oficialul.

Arhitectul șef al orașului, Daniel Pop, a plusat și a arătat că în acest fel, alături de mini mall-ul care se va construi în proximitate, zona este, de fapt, un centru de cartier pentru Bună Ziua, unde se susține și mai mult o astfel de investiție verde.

Despre solicitările primite, arhitectul Victor Mihăilească a spus că le va transmite, mai departe, beneficiarului.

Specialiștii din comisie au mai cerut optimizarea accesului pentru marfă și realizarea lui din strada Gogu Constantinescu, realizarea unei conexiuni pietonale cu minimall-ul care se va construi în vecinătate, după cum a subliniat arhitectul Marcel Crișan.

Arhitectul Vlad Negru a arătat că amplasamentul ar merita un Lidl unicat, mai ales că compania e în topul vânzărilor pe România, în așa fel încât spațiul de pe acoperiș să aibă continuitate și să nu arate ca un teren de sport pus pe acoperișul unei clădiri.

Singurul din comisie care s-a pronunțat pentru realizarea unor terenuri de sport la sol, nu pe acoperiș, a fost arhitectul Sorin Scripcariu, însă primarul Boc i-a spus că nu îi împărtășește opinie, recomandându-i, „lăsați-o moartă în coteț”.

Viceprimarul Dan Tarcea a remarcat că prin proiect nu observă niciun copac propus spre a fi plantat în parcare, motiv pentru care a cerut proiectanților să prevadă câte un arbore la trei locuri de parcare.

În final, proiectul a fost acceptat de comisiei și de arhitectul șef Daniel Pop, însă cu condițiile ca locul de joacă și de practicare sportului să fie amenajat, așa cum a cerut comunitatea, să se prevadă arbori iar proiectul să fie supus atenției comisiei de estetică urbană, la faza de autorizare.

Ultimul proiect unicat pentru un Lidle a fost solicitat de comisia veche de urbanism a Primăriei în mandatul trecut al acesteia, în 2011, în zona Expo Transilvania, însă acesta nu s-a mai realizat niciodată. Detalii: Lidl Mărăşti, “îngropat” în verde.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare