Închide

Liderul UDMR: „Dorim un compromis cu majoritatea românească. 15 Martie să devină o sărbătoare pentru noi toți”

Politica by Cosmina Fernoaga - Mar 03, 2018 0 504

În cadrul ședinței Consiliului Reprezentanților Unionali, desfășurată în această dimineață la Târgu Mureș, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat că ziua de 15 Matrie – cea mai mare sărbătoare a maghiarilor (aniversarea Revoluției Maghiare de la 1848), ar trebui să devină o sărbătoare a noastră, a tuturor, în condițiile în care în România sunt proclamate pretutindeni drepturi egale pentru toți cetățenii. „15 Martie este una dintre cele mai mari sărbători ale maghiarilor din Transilvania. Vrem libertate, egalitate, fraternitate, dar nu în detrimentul altora. Nici astăzi nu ne mulțumim cu mai puțin. Revoluția Maghiară a fost înfrântă, a urmat compromisul Austro-Ungar. Și noi dorim un compromis cu majoritatea românească, referitor la faptul că 15 martie poate fi o sărbătoare pentru noi toți – la fel cum și libertatea este a noastră, poate fi a tuturor, această libertate  care poate fi împărtășită cu oricine, nu se va diminua. Fraternitatea are sens numai dacă este înțeleasă și acceptată în totalitate de ambele părți. Egalitatea trebuie să însemne garantarea șanselor egale pentru toți”, a transmis Kelemen Hunor.  Reamintim că în în 15 Martie, maghiarii sărbătoresc aniversarea a 170 de ani de la Revoluția Maghiară din 1848. „Trăim în România și trebuie avut în vedere că acesta este un stat în care trăiesc mai multe naționalități și minorități naționale. Pe lângă majoritatea românească, este și țara maghiarilor, germanilor, romilor, a tuturor minorităților naționale” – a mai spus liderul UDMR

România nu este un model pentru protecția minorităților naționale.

Liderul UDMR a invocat raportul Comitetului Consultativ al Consiliului Europei privind protecția minorităților naționale, apreciind că România mai are mulți pași de făcut la acest capitol. „Situația minorităților naționale, și implicit a maghiarilor din România, nu este nici pe departe rezolvată. România transmite, în exterior, imaginea unei țări model în privința respectării drepturilor minorităților, însă faptele demonstrează altceva – realitate evidentă acum și pentru Europa. În schimb, diplomația română continuă să transmită informații eronate și să ignore aspectele reale”, a comentat Kelemen Hunor la ședința Consiliului Reprezentanților Unionali.

 

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare