Închide

Liderul UDMR: „Dorim un compromis cu majoritatea românească. 15 Martie să devină o sărbătoare pentru noi toți”

Politica by Cosmina Fernoaga - mart. 03, 2018 2 682

În cadrul ședinței Consiliului Reprezentanților Unionali, desfășurată în această dimineață la Târgu Mureș, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat că ziua de 15 Matrie – cea mai mare sărbătoare a maghiarilor (aniversarea Revoluției Maghiare de la 1848), ar trebui să devină o sărbătoare a noastră, a tuturor, în condițiile în care în România sunt proclamate pretutindeni drepturi egale pentru toți cetățenii. „15 Martie este una dintre cele mai mari sărbători ale maghiarilor din Transilvania. Vrem libertate, egalitate, fraternitate, dar nu în detrimentul altora. Nici astăzi nu ne mulțumim cu mai puțin. Revoluția Maghiară a fost înfrântă, a urmat compromisul Austro-Ungar. Și noi dorim un compromis cu majoritatea românească, referitor la faptul că 15 martie poate fi o sărbătoare pentru noi toți – la fel cum și libertatea este a noastră, poate fi a tuturor, această libertate  care poate fi împărtășită cu oricine, nu se va diminua. Fraternitatea are sens numai dacă este înțeleasă și acceptată în totalitate de ambele părți. Egalitatea trebuie să însemne garantarea șanselor egale pentru toți”, a transmis Kelemen Hunor.  Reamintim că în în 15 Martie, maghiarii sărbătoresc aniversarea a 170 de ani de la Revoluția Maghiară din 1848. „Trăim în România și trebuie avut în vedere că acesta este un stat în care trăiesc mai multe naționalități și minorități naționale. Pe lângă majoritatea românească, este și țara maghiarilor, germanilor, romilor, a tuturor minorităților naționale” – a mai spus liderul UDMR

România nu este un model pentru protecția minorităților naționale.

Liderul UDMR a invocat raportul Comitetului Consultativ al Consiliului Europei privind protecția minorităților naționale, apreciind că România mai are mulți pași de făcut la acest capitol. „Situația minorităților naționale, și implicit a maghiarilor din România, nu este nici pe departe rezolvată. România transmite, în exterior, imaginea unei țări model în privința respectării drepturilor minorităților, însă faptele demonstrează altceva – realitate evidentă acum și pentru Europa. În schimb, diplomația română continuă să transmită informații eronate și să ignore aspectele reale”, a comentat Kelemen Hunor la ședința Consiliului Reprezentanților Unionali.

 

2 comentarii

  1. Da sunt de acord sa facem compromisul de a avea ca sarbatoare nationala si 15 martie daca si Ungaria va declara 1decembrie sarbatoare nationala .Atat si nimic mai mult!Respect reciproc!

  2. Iar pe de alta parte revolutia maghiara din 1848 nu a fost deloc despre libertate ,egalitate si fraternitate cu romanii , din contra chiar, armata maghiara i-a atacat pe romanii care cereau libertate egalitate si fraternitate! Pt ca ,de fapt revolutia maghiara nu a fost pt crearea unui stat national maghiar independent ,nu niciodata, ci a fost un razboi civil pt recrearea unui nou imperiu maghiar fatasmagoric-Ungaria Mare sau Ungaria lui Stefan- pe ruinele celui austriac , imperiu in care nationalitatile -majoritare!- sa fie asimilate fortat.Asa ca ungurii au ajuns sa se lupte cu toata lumea :cu croatii,cu sarbii,cu romanii ,cu slovacii cu austriecii si apoi cu rusii in asa zisa lor lupta pt libertate.Pt ca pur si simplu nationalitatile nu doreau sghimbarea stapanului neamt cu unul nou, maghiar iar ceea ce s-a intamplat in partea maghiara din Austro-Ungaria dupa 1867 arata ca aveau dreptate.Desigur,ungurii de azi nu vor recunoaste nimic pt ca ceea ce invata ei la scoala la ora de istorie e orice altceva nunai istorie nu, e mai degraba folclor, povesti motivationale,mituri,poezie si basme…

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.