Închide

Licitație de peste 5 milioane lei pentru modernizarea unui părculeț de lângă viitorul centru de cartier plănuit de Primăria Cluj în cartierul Grigorescu

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 14, 2022 0 612

Primăria Cluj-Napoca a scos la licitație lucrările de proiectare și execuție pentru reabilitarea și modernizarea parcului din cartierul Grigorescu, de la intersecția între arterele George Enescu, Alaxandru Vlahuță, Sigismund Toduță, Piața 14 Iulie și Giuseppe Garibaldi. Zona verde are peste 5200 de mp și urmează să fie reorganizată, mai ales că în prelungirea ei administrația are un proiect de centru de cartier prin amenajarea unei piațete și reoganizarea circulației pe arterele din proximitatea Pieței 14 Iulie. Contractul este estimat la peste 5,1 milioane lei fără TVA și un termen de 10 luni, criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut iar data limită pentru depunerea ofertelor este ziua de 15 martie.

 

„În prezent, Parcul 14 Iulie este un parc cu arbori îmbătrâniți, ramuri uscate, debilitați și înclinați, mobilier urban vechi, care nu corespunde cerințelor utilizatorilor. Investiția care se dorește a fi realizată are ca scop principal modernizarea Parcului 14 iulie, sub forma unui parc modern cu caracter de odihnă, recreere și activități sportive. Prin investiția propusă se urmărește: reabilitarea și modernizarea parcului, care să satisfacă categorii variate de vârstă, dar și diferite procupări ale vizitatorilor/cetățenilor, realizarea de sectoare de odihnă pasivă, sectoare pentru mișcare, sectoare de joacă pentru copii. Având în vedere beneficiarii viitorului parc, care cuprind toate categoriile de vârstă din zonă, spaţiul va fi conceput ca un ansamblu multifuncțional, în care se vor crea mini-zone separate pentru odihnă pasivă, pentru plimbare, pentru distracţia copiilor, pentru efectuarea exercitiilor fizice și pentru desfășurarea unor evenimente artistice.
Prin crearea acestor zone se vor asigura anumite funcţii principale ale locului de joacă: recreativ-educativă, decorativă, sanitară”, arată Primăria în caietul de sarcini.

Lucrările de proiectare și execuție pentru modernizarea părculețului de 5273 metri pătrați (din care 2897 metri pătrați, zonă verde și 2376 de metri pătrați, spațiu de joacă, foișor, circulație pietonală) din Piața 14 Iulie au fost scoase la licitație, contractul fiind estimat la 5.171.336 lei, fără TVA. Criteriul de adjudecare este prețul cel mai scăzut iar ofertele se depun în 15 martie. Termenul pentru proiectare și execuție este de 10 luni (2 luni proiectere și 8 execuție). Ofertanții trebuie să facă dovada unei experințe similare prin lucrări duse la sfârșit în ultimii 5 ani (construire/modernizare/reabilitare/lucrări noi în domeniul amenajare spații verzi/ zone recreere/ parcuri/ zone de agrement/ baze sportive și în domeniul pavaj piatră naturală),  în valoare cumulată de minim 4,9 milioane lei fără TVA, din 3 contracte. În cazul lucrărilor din domeniul pavajului cu piatră naturală, acestea nu trebuie să depășească 450.000 lei fără TVA din totalul valorii solicitate ca experiență similară.

Potrivit studiului de fezabilitate realizat de Garden Center se propune reamenajarea acestui părculeț în așa fel încât să fie folosit de toate categoriile de vârstă. Propunerea a primit avizul Comisiei de Estetică urbană a Primăriei. În parc se vor planta și 41 de copaci și 182 de arbuști ornamentali. Se propune, de asemenea, renunțarea la 6 copaci care ar fi îmbătrâniți și bolnavi. Terenul de baschet va rămâne, însă se propune schimbarea împrejmuirii acestuia. Zona va primi și un nou loc de joacă, un loc cu aparate de fitness, un loc cu mese pentru tenis de masă și o zonă centrală pentru organizarea de evenimente. Se vor monta bănci noi, mese cu scaune, coșuri de gunoi, se va amenaja o zonă cu fântâni de apă și se vor pune și dotări „smart” – bănci cu USB, stație de încărcare pentru trotinete și biciclete electrice dar și o toaletă automată.

Cum se va transforma parcul

„Investiţia propusă pentru realizarea parcului va cuprinde următoarele obiecte: eliminarea arborilor, arbuștilor degradați și a celor fără valoare estetică și înlocuirea lor cu noi arbori și arbuști, gazonare și plantare de noi specii de plante perene, modernizarea sistemului de iluminat, montarea unui sistem de irigații, dotări urbane, plantarea de material dendrologic, refacerea aleilor pietonale și a trotuarelor, montarea de cișmele ornamentale și a unui rastel de biciclete, amenajarea unui grup sanitar modern, canalizare pluvială/rigole, sistem de supraveghere video și conexiune la internet. După caz, vegetația existentă ( cu referire la arbori/arbuști ) va fi scoasă cu balot și utilizată pentru replantarea pe alte locații din Municipiul Cluj-Napoca. Se propune montarea de gazon rulat, cu scopul de a crea imediat efectul decorativ de zonă verde. Arborii și arbuștii vor fi din specii specifice zonei, rezistente la condițiile climatice. Stratul de sol va fi îmbogățit prin adăugarea a aproximativ 20 cm de pământ fertil, pentru o mai bună și rapidă dezvoltare a covorului vegetal. Plantările de arbori şi arbuşti se vor realiza pe toată suprafaţa parcului, utilizându-se o varietate de arbuşti plantaţi atât în grupuri de specii, cât şi aleator. Se va crea un nou sistem de alei pietonale cu acces de pe cele 4 laturi ale parcului care va conecta zonele functionale. Finisajul aleilor va fi de tip pietriș. Zonele functionale păstreaza structura veche, o zonă pentru evenimente, o zona pentru activități sportive, o zona de joacă pentru copii, o zonă pentru vârstnici și o zonă de relaxare, astfel încât aceste spații să ofere intimitate fiecărei grupe de utilizatori, însă să asigure și un acces vizual facil de la o zonă la alta, lucru care creaza senzația de apartenență. De-a lungul aleilor care fac legătura între cele 4 laturi mărginite de trafic auto, precum și între funcțiunile diferite din parc, vor fi amplasate piese de mobilier urban care să creeze un grad ridicat de confort. Mobilierul urban va fi omologat cu structură metalică şi elemente din lemn, echipat cu sisteme de siguranţă antivandalizare, unitar pentru întreg ansamblul”, mai arată Primăria în caietul de sarcini.

Centru de cartier liniștit lângă parc

Primăria a mai pornit în cartierul Grigorescu, în zona Pieței 14 Iulie și a parcului de peste 5200 de metri pătrați, un proiect  menit să aducă îmbunătățirea calității vieții locuitorilor și să genereze un centru liniștit al cartierulului, cu zone pietonale, mici locuri de joacă, vegetație sau parcări reorganizate, după cum au spus public autorii conceptului, proiectanții de la Planwerk. Cei din cartier vor avea șansa să se bucure de străzile rezidențiale, concept de artere care în afară se utilizează din anii 70, dar și de o zonă centrală pietonală cu o terasă de tip pergolă sau o zonă de fântâni cu apă.

Conceptul de amenajare a zonei Piața 14 Iulie (fără parcul verde actual), str. Garibaldi, str. S. Toduță, str. T Grozăvescu, str. Milcov, str. Octavian Goga, str. G. Enescu a fost prezentat de Planwerk în cadrul unei dezbateri publice on-line în 28 iulie 2020. Zona însumează 2,5-3,5  hectare, un teritoriu relativ mic ca să produci minuni sau lucruri nemaipomenite, însă suficient ca să le aduci celor din Grigorescu un centru liniștit al cartierului, cu zone pietonale și artere reorganizate, tocmai ca vârstnicii, copiii, mamele cu bebeluși să aibă un loc de întâlnire, după cum a ținut arhitectul Adrian Borda să spună public.

Detalii despre proiect: Cum arată centrul liniștit propus pentru cartierul Grigorescu și care este calendarul pentru realizarea sa

sursa foto: foursquare.com

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare