Închide

Licitație de peste 11 milioane de lei pentru realizarea Podului Porțelanului din Cluj, început în 2019, dar blocat de un zăcământ de sare

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - feb. 10, 2022 1 634

Primăria a scos din nou la licitație lucrările de execuție pentru Podul Porțelanului din Cluj, după ce anul trecut Consiliul Local și-a asumat o nouă soluție tehnică și noi indicatori tehnico-economici pentru construirea acestui pod. Primăria a început șantierul pentru construirea obiectivului în 2019, însă a fost nevoită să îl sisteze după ce în zonă s-au descoperit un zăcământ de sare neevidențiat în studiile inițiale ale proiectanților lucrării iar constructorul contractat, Diferit, a cerut rezilierea contractului. Noul contract este estimat la peste 11,1 milioane lei și un termen de execuție de 7 luni.
„Soluția tehnică propusă pentru pod prevede o grinda cu zabrele tip Warren, cu calea jos, având o singură deschidere de 54 metri, simplu rezemat pe infrastructuri. Infrastructura cuprinde două culee de tip cadru din beton armat având stâlpii de secțiune dreptunghiulară, poziționați sub nodurile suprastructurii, încastrați în radiere din beton armat fundate indirect prin intermediul pilotilor metalici de indesare în stratul de argilă, la cca. 2 metri deasupra stratului de sare interceptat. Durata de execuție este de 7 luni”, arată proiectanții de la Costin și Vlad Biroul de Proiectare, cei care au realizat noul studiu de fezabilitate pentru realizarea podului.
Primăria a scos deja la licitație lucrările de proiectare și execuție a podului Porțelanului. Ofertele se pot depune până în 25 februarie, criteriul de adjudecare fiind prețul cel mai scăzut. Contractul este estimat la peste 11,1 milioane lei și un termen de execuție de 7 luni. Ofertanții trebuie să facă dovada că au executat în ultimii cinci ani lucrări similare de mini 10 milioane lei fără TVA din maxim trei contracte.
Aprobarea noilor indicatori tehnico-economici pentru podul Porțelanului a fost prilej de contre în ședința extraordinară a Consiliului Local din 5 noiembrie 2021. Consilieri PSD și USR au cerut explicații privind recuperarea prejudiciului și a unor eventuale daune morale de la proiectanții inițiali ai obiectivului, mai ales că de câțiva ani deja cetățenii din zonă sunt obligați să suporte disconfortul și să circule doar pe un fir de circulație pe vechiul pod.
Realizarea podului a fost estimată prin noul studiu de fezabilitate comandat de Primărie de la Costin și Vlad  Birou de Proiectare  la peste 14,7 milioane de lei fără TVA, de la 5,7 milioane de lei fără TVA, costul estimat de proiectanții inițiali ai lucrării în 2017. Primăria vrea să obțină finanțare pentru lucrări în cadrul programului național de investiții Anghel Saligny și își asumă cheltuieli neeligibile de peste 2,2 milioane lei. Consilierii din opoziție, atât de la PSD cât și cei din USR, au cerut la finalul anului trecut și garanții că, odată aprobată noua soluție tehnică, nu se va ajunge în situația actuală în care Primăria trebuie să plătească mai mult decât dublu pentru lucrări și a creat de câțiva ani disconfort oamenilor care tranzitează zonă (peste 600 de mașini dimineața). De asemenea au solicitat recuperarea prejudiciului rezultat ca urmare a soluției propuse de primii proiectanți. Reprezentantul noii firme de proiectare angajate de Primărie a arătat că, fiind vorba despre o companie din Cluj care cunoaște zona și Someșului, noua soluție tehnică va putea fi pusă în operă fără probleme.
În discuțiile din Consiliul Local a intervenit și inginerul Vlad Mihai din partea Costin și Vlad Biroul de proiectare (noua firmă contractată pentru 80.000 lei de Primărie pentru a reface studiul de fezabilitate și a debloca situația Podului Porțelanului) care a oferit asigurări consilierilor că noua soluție tehnică se va putea implementa.
„Locuiesc în zonă. Cea mai bună variantă de fundare e să nu ajungi la zăcământul de sare. Să te oprești la 2 metri înainte de stratul de sare ca să nu facilitezi accesul apei. Valoarea podului reproiectat este de 8,8 milioane lei, restul costurilor sunt lucrări conexe. Pe lângă creșterile de materiale, s-a modificat legislația de mediu și ape. S-a impus asigurarea unui debit de 0,2%. Suprastructura podului s-a modificat în ceea ce privește conceptul pentru a putea să se reducă presiunea pe talpa fundației cu 40% și să nu avem nevoie de piloți de adâncime. Rețeaua de înaltă tensiune a impus și ea soluții tehnice de execuție deoarece cele din proiectul inițial nu putea fi executate cu păstrarea distanțelor de 3 metri față de conductoarele electrice. A fost nevoie să lucrăm și la cotele de racordare la străzile existente, să creștem nivelul zonei, să punem pista de biciclete, să semaforizăm zona, să ridicăm intersecțiile. Toate au fost impuse de cerințele din teren și de legislație. Cu ansamblul imobiliar ridicat în zonă s-au mai adus 300-400 de mașini fix aici, apartamentele neexistând în 2017 când a fost proiectat podul”, informa Vlad Mihai, șeful de proiect care s-a ocupat de noul studiu de fezabilitate din partea Costin și Vlad Birou de Proiectare.
Situația legată de Podul Porțelanului a fost prilej de contre și la ultima ședință a Consiliul Local din 8 februarie 2022 când consilierii PSD au cerut din nou Primăriei să facă demersuri pentru a recupera prejudiciul creat de proiectanții inițiali ai lucrării. Oficialii Primăriei au explicat că, inainte de acțiunile din instanță, este nevoie de adjudecarea contractului , în așa fel încât să se cunoască valoarea efectivă a respectivului prejudiciu generat de faptul că proiectanții inițiali nu au luat în calcul zăcământul de sare atunci când au propus soluțiile tehnice.
Vezi și: Podul Porțelanului și-a dublat costurile. Primăria schimbă soluția tehnică și vrea să finanțeze lucrarea din programul național Anghel Saligny
Sursă foto: simulări podul porțelanului, CVBP Infrastructură

Un comentariu

  1. Cea mai mare realizare de cand ii primar, o investitie noua faraonica. Pana acum doar a intretinut, podul asta ii necesar cu adevarat. Ca podul, primarul si intersectia aia is penibile, iar este adevarat. Numai gagara ieftina si spagi are boc in cap.

Scrie un comentariu