Închide

Lichiditate și fonduri de lichidități

ActualitateSocial by Actual de Cluj - nov. 22, 2021 0 173

Conceptul de lichiditate este determinat de faptul că orice piața există datorită acțiunilor de cumpărare-vânzare care au loc în cadrul acesteia. Totodată, de facto, fiecare acțiune de vânzare, pe cealaltă parte, reprezintă o acțiune de cumpărare. În acest sens, cu cât mai rapid un produs sau serviciu poate fi vândut sau convertit, cu atât mai mare este lichiditatea acestuia.

Ce reprezintă lichiditatea?

 Lichiditatea este un aspect important a oricărui activ. De fapt, fiecare activ are în spatele său fonduri de lichidități. Un exemplu relevant sunt valutele – fiecare valută are fonduri de lichiditate la bursă, acestea contribuind la menținerea valorii pe care o are aceasta. Iată câteva exemple relevante de lichidități:

–  valute – rezerve lichiditate pe Forex;

–  acțiuni – rezerve lichiditate pe NYSE;

–  cereale – CME.

Conceptul lichidității nu reprezintă o excepție nici în cazul criptomonedelor. Totodată, lichiditatea criptomonedelor reprezintă un aspect destul de delicat – tranzacțiile în crypto nu sunt controlate, urmărite sau gestionare. Astfel, la fel rebele sunt și fondurile de lichidități care aparțin acestor criptomonede.

De ce este atât de provocator aspectul lichidității atunci când vine vorba despre criptomonede? Cumpărătorii și vânzătorii de crypto, în majoritatea cazurilor, efectuează tranzacții mai mici decât tranzacțiile bancare, spre exemplu. În acest sens, problema fondurilor de lichiditate devine acută atunci când apare un comerciant interesat să achiziționeze sau să vândă un volum de criptomonede printr-o singură operațiune. O asemenea operațiune, în mod firesc, va dura destul de mult. Anume pornind de la această provocare au fost create pool-urile de lichiditate.

Importanța lichidității criptomonedelor

Lichiditatea ridicată a criptomonedelor este o condiție ideală pentru a tranzacționa. Odată ce este prezentă o lichiditate înaltă, atunci este prezent și un număr mare de vânzători și cumpărători. În acest sens, o piață aglomerată tinde să creeze un preț de echilibru care este acceptat de toți participanții la tranzacții.

Un alt avantaj al unei lichidități ridicate este faptul că garantează stabilitatea prețurilor și scade numărul de fluctuații semnificative a prețului pe piață. După cum cunoaștem, fluctuațiile de preț afectează negativ criptomonedele și astfel stimulează volatilitatea și riscurile de piață.

Pe lângă aceasta, lichiditatea mai oferă și o precizie mai mare în cazul analizei tehnice a pieței, datorită prețurilor stabile și lipsa fluctuațiilor semnificative.

Ce reprezintă un fond de lichiditate?

Un fond de lichidități este un fel de stocare în care participanții de pe piață își unesc activele pentru a oferi o ofertă foarte mare de lichiditate tuturor celor care doresc să schimbe acest activ. În sistemul financiar tradițional, astfel de fonduri sunt reprezentate de către băncile comerciale și cele guvernamentale. Având o concentrație mare de bani disponibili, aceștia într-un mod indirect, formează lichidități.

Este destul de greu de implementat același mecanism și în cazul criptomonedelor. Piața crypto nu se subordonează reglementării, respectiv, aici nu pot exista creatori de lichiditate centralizată. În acest context, rolul de formare și păstrare lichidități revine fondurilor de lichidități. Un fond de lichidități pentru criptomonede este un stoc de jetoane care sunt blocate într-un cont special de contract inteligent. Acestea sunt folosite pentru a furniza activitate de tranzacționare și sunt utilizate pe larg de bursele de schimb descentralizate.

Într-o percepție mai simplă – deținătorii de o anumită criptomonedă depun fonduri într-un fond de lichiditate care este dirijat de un contract SMART. Acest contract SMART stipulează condițiile la care vor fi utilizate resurse din fondul de lichiditate. Ulterior, în cazul în care se produc circumstanțele stipulate în contractul inteligent SMART, sunt eliberate fonduri din pool-ul de lichiditate. În acest mod, se acoperă necesitatea oamenilor de a tranzacționa volume de criptomonede mai mari, fără ca aceștia să piardă mult timp în căutarea altui deținător de crypto care ar dori să achiziționeze acest volum de monede.

Contribuția la pool este gratuită?

Cu siguranță că nu. Până la urmă, depunerea de fonduri într-un asemenea pool se poate compara ca deschiderea unui depozit la o bancă comercială. Odată ce oferi cuiva posibilitatea să utilizeze fondurile tale, cu siguranță, ai dori să câștigi și tu ceva din asta.

Concluzie

Lichiditatea ridicată a criptomonedelor este o caracteristică importantă, datorită căreia se formează un preț ideal atât pentru cumpărător, cât și pentru vânzător; prețurile sunt stabile și nu se formează fluctuații permanente și la rândul său, oferă o mai mare precizie tehnică în analiza pieței.  Dacă ești pregătit și tu să faci parte din lumea crypto, Bitcoin Loophole website este aici pentru tine! Aceasta este platforma care te va ajuta să investești inteligent chiar și dacă ești la început de drum.

Acest text are caracter de PUBLICITATE

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare