Închide

Liceul Romano-Catolic din Mureș s-a înființat ilegal, spune un fost ministru clujean. Liderul UDMR anunță că va relua procedura de înființare a liceului

ActualitateEducaţiePoliticaSinteză știri naționale by Cosmina Fernoaga - sept. 10, 2017 1 501

Un fost ministru al Educației, psihologul Mircea Miclea (profesor universitar în cadrul UBB Cluj) a afirmat că Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureș s-ar fi înființat ilegal.

Reamintim că liderii UDMR și chiar și reprezentanți ai statului maghiar au reacționat foarte dur la aflarea veștii că autoritățile române nu au mai autorizat funcționarea acestui liceu.  Statul Ungar a transmis un comunicat anunțând că nu va mai acorda sprijin României în procesul de aderare la OCDE. Părinții și elevii înscriși la acest  liceu au organizat un protest, pentru a atrage atenția că li se comite o nedreptate. Printr-un comunicat de presă transmis ieri, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că va relua întreaga procedură de autorizare a licelului Romano Catolic din Târgu Mureș:  „Imediat după ce condiţiile legale ne vor permite vom face toate demersurile necesare pentru reînfiinţarea acestui liceu. Împreună cu biserica și administrația locală vom relua procedura de înființare a școlii”.

Hotnews l-a chestionat pe Mircea Miclea (fost ministru al Educației în intervalul 2004-2005, în Guvernul lui Călin Popescu Tăriceanu), despre situația acestui liceu.

 

Reporter: Zilele trecute în Târgu Mureș au ieșit aproximativ 2.000 de persoane să protesteze față de situația neclară a Liceului Teologic Romano-Catolic. Scandalul pare să ia cote monstruoase. Ungaria și-a suspendat sprijinul pentru aderarea României la OCDE. Avem elevii și copiii, avem scandalul politic, avem un ministru al Educației care poate sau nu poate face ceva?

Mircea Miclea: Să lămurim trei lucruri: 1) Înființarea liceului s-a făcut printr-o procedură ilegală. Nu poți să scoți niște clase dintr-o unitate de învațământ acreditată, să le dai o nouă personalitate juridică numindu-le liceu și să spui că acreditarea instituției din care s-au desprins se transferă și asupra noii instituții. Este aberant nu numai în raport cu legislația românească, ci și în raport cu orice legislație referitoare la calitatea educației, din orice țară; 2) Școlarizarea copiilor nu este periclitată. Ei pot fi școlarizați în vechea unitate de învățământ din care s-au desprins inițial, sau în orice altă unitate de învățământ în care sunt alocate clasele în care sunt înscriși elevii. Școlarizarea n-are legătură cu unitatea de învățământ unde are loc procesul instructiv-educativ; 3) Reacția Guvernului Maghiar e ipocrită. Adică, guvernul maghiar care condamnă CEU susținând că el e singurul în măsură să legifereze educația în Ungaria, fără intruziuni străine, face o intruziune străină brutală, intervenind în România, pentru a susține o ilegalitate. Asta e ipocrizie!
Ministerul Educației și autoritățile locale pot analiza oportunitatea înființării sau neînființării unui liceu teologic romano-catolic. Sunt pași clari, specificați în legislație, care trebuie urmați. Nu înființezi un liceu „pe sub masa” și apoi mizezi că, prin presiunea străzii, și a nu știu cărui guvern, reușești să îl legalizezi.

Un comentariu

  1. udmr este o asocietie de spioni unguri. Ei saboteaza absolut tot in Romania.Au profitat de lejeritatea legilor in Romania au pus mana pe cladiri si apoi se baricadeaza in ele unde clocesc noi teluri de indeplinit din partea guvernului de la Budapesta pentru a provoca masele largi de romani.In moment ungurii sunt excedentari la spatii locative si institutii in Romania.Ca minoritate ocupa de trei ori mai mult spatiu decat li se cuvine. Ba mai mult primesc finantari din strainatate si fiscul nu le ia nimic.Ori orice suma avenita la bugetul fiecarei institutii e inpozabila. Trebuie absolut tot revizuit si confiscate averile care nu au acoperire in acte talharilor de unguri. Sunt la fel ca si tiganii.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare