Închide

Liceeni pasionați de IT chemați să deseneze „smart-city”-ul de Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 06, 2015 0 626

Cam 30 de liceeni pasionați de informatică stau la masa ovală din Sala de Sticlă a primăriei, pe locurile pe care pe care cu o zi înainte răsfoiau proiecte de hotărâri sau dădeau scroll-uri pe telefoane consilierii locali. În locurile „de frunte”, unde stau de obicei primarul, viceprimarii și președinții de ședință, sunt acum oameni care conduc companii sau departamente de companii de IT cu afaceri de milioane de euro. Pe margini sunt părinții liceenilor. Asociația Apex-Edu Cluj-Napoca a lansat joi o a doua ediție a programului ITBrainiacs, program de mentorat destinat elevilor capabili de performanțe înalte în IT. Copiii sunt elevi de clasele a 9-11, de la liceele Tiberiu Popoviciu, Emil Racoviță, Avram Iancu. Cei 30 de elevi participanți în program vor fi îndrumați în crearea unui produs de programare pe parcursul întregului an școlar, de către experți IT din patru firme clujene: Telenav, Evozon, ISDC și Endava.

Primul care s-a alăturat acestui program a fost, prin Telenav, Philipp Kandal, cel care crede că “Trăim într-o generaţie uimitoare, avem şansa să rezolvăm toate marile probleme ale umanităţii”, preocupat de tehnologii pentru mașinile viitorului (fără șofer) și de casele viitorului. „Sunteți o generație extraordinară. Toate problemele din lume pot fi rezolvate în IT, de la cele de sănătate la cele de economie. Dacă începi de mic pe acest drum, la 20 de ani ai niște avantaje”, spunea, încă de la prima rundă de IT-iști liceeni intrați în program, antreprenorul care deja și-a vândut o companie și a început să investească în start-up-uri. „Ați ajuns într-o lume în care IT-ul a transformat tot, viața voastră e construită din țesut IT. Voi fără profesori și mentori ați ajuns la un nivel avansat de programare, a venit timpul mentoratului activ. Ați auzit toți de Messi. Există mari jucători pe care un club i-a luat de la 12 ani și cărora le-a dat acces la resurse și la oameni care i-au ghidat. Voi puteți să fiți printre cei mai antrenați și mai capabili, în așa fel încât să ne atingem potențialul în câțiva ani. Sunt tineri care codează de la 12 ani cum eu nu pot visa”, spune reprezentantul Evozon, Paul Brie. „Noi am mai experimentat programe de mentorat, dar cu studenți. Această provocare de a lucra cu elevi ne-a activat. Am vrea să transformăm interesul vostru în pasiunea, fiindcă importantă e pasiunea. Nu contează doar că acesta este un domeniu de viitor, care aduce și beneficii financiare”, a subliniat Nicoleta Florian de la ISDC. „Avem programe de mentorat pentru tineri, pentru studenți. Ne-am dat seama că inițierea trebuie să înceapă încă și mai devreme”, precizează Isabela Buhai, de la Endava.

Suntem oraș academic, avem forță de muncă extrem de bine calificată, nu ieftină, dar accesibilă. E poezia pe care o spunem mereu în fața investitorilor care vin la noi, mă bucur că acum pot să vă și văd, aici. Aș vrea să vă rog să ne ajutați să fim „smart city”. Am vrea ca de la Cluj să nu mai exportăm lemn, ci mobilă, să creăm produse cu valoare adăguată mare”, spune Emilia Botezan, reprezentanta Biroului Relații Externe și Investitori a Primăriei, într-un oraș în care cea mai mare parte din afacerile IT sunt generate prin outsourcing („lohn IT”). „Când vă gândiți la proiectele pe care le faceți, poate veți putea să aveți în vedere această idee de smart city”, a îndemnat Ileana Veștemean Fritea, coordonatoarea programului.

Ce planuri au copiii IT-iști

La final de prezentare oficială, după ce IT-iștii „mari” le-au vorbit juniorilor despre viitor, după ce primăria a apucat să își re-lanseze tema cu „wanna be-ul “oraș deșteptcare are nevoie de idei, ne adunăm într-un cerc mai mic, cu câțiva dintre copiii la început de carieră în domeniul VIP al momentului. De ce ați intrat în program? „Pentru a vedea ideile de piață, ca să vedem cum e de fapt să fii it-ist. Cred că cei mai mulți dintre noi vrem să urmăm cursuri de informatică la facultate și ne-am gândit că un astfel de program e o oportunitate. Cel puțin pentru mine așa este”, spune Alin Ferenczi. Ce ați vrea să faceți, ce proiect ați dezvolta? „Ceva care să ajungă popular” și care „să ajute utilizatorii”, spun tinerii. Ceva popular? Un joc?, întrebăm având în vedere că mulți dintre cei din prima generație de „brainiacs” spre asta s-au îndreptat. „Nu, nu jocuri. Niște aplicații. Eu sunt chitarist, orice ține de chitară m-ar ajuta; știu foarte multe persoane care ar avea nevoie de aplicații pentru așa ceva, așa că o să mă bazez pe aceste idei. Dar vedem cum o să vină ideile și pe parcurs, după ce ne întâlnim cu mentorii”, completează Alin. „Să nu fie ceva clasic”, e hotărât Andrei Petrindean în legătură cu aplicația pentru care are la dispoziție un an școlar, alături de un mentor IT. „Dacă aș face un program pentru platforme android și Apple, aș face un fel de hartă a transportului în comun pentru Cluj. Chiar dacă sunt din Cluj, de multe ori am avut probleme: nu e clar de exemplu până unde merg autobuzele, ar fi frumos să existe o hartă ineractivă care să arate traseele și în câte minute ajunge mașina la destinație”, spune Alexandru Copîndean.

 

 

 

Și încă o întrebare pentru tinerii care deocamdată sunt doar în clase de liceu: sunteți deciși, încă de acum, să fiți IT-iști? „Eu nu știu neaparat dacă vreau să mă fac programator sau designer pentru jocuri, nu știu exact. Am zis să dăm o șansă”, spune Alin. „Unii tocmai prin acest proiect vor să descopere ce vor să facă mai departe. Eu știu deja că vreau să fac programare. Pentru tema din cadrul programului m-am gândit la o aplicație pentru localizarea de restaurante, comenzi online, ceva din această categorie. Adică ceva care să ajute utilizatorii și care să aibă ca public țintă o arie mai largă de beneficiari”, spune David.

Reprezentanta primăriei (de la Biroul Relaţii externe şi investitori) tocmai le-a vorbit copiilor despre doritul Smart City-Cluj. Ce crede noua generație? Vedeți așa ceva posibil la Cluj? „Mai greu”, zice Alin. „Mi se pare că, în comparație cu alte orașe care nu se implică în chestii care țin de viitor, Clujul are o inițiativă și va reuși”, crede David.

Copiii

La Telenav: Crisan Dragos, Copândean A., Stanciu A., Pascalau M.
Sbera C., Rus Tudor, Cipcigan A., Craciun Maria, Noveanu D., Sustic Al.

La Evozon merg: Pocola T., Cosier L., Gyorgy-Spiridon M., Lonca S., Cosma A., Constantin Bogdan, Bodea Adonis, Mesesan Paul, Kiss Claudi, Ferenczi Alin.

La ISDC merg: Topan M, Neagu Lorena, Lehene Cătălin, Timoce A., David Sebastian.

La Endava merg: Andrei Petrindean, Andreea Hognogi,  Radu Ceaca,  Andrei Gantea,   Tarchila Alexandra

Vezi cum a fost la prima ediție:

Programatorul mic, şcolit cu programatorul mare. Viitori informaticieni ai Clujului fac aplicaţii încă din liceu

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare