Închide

Liberalii clujeni își pierd partidul. Cine câștigă

PoliticaRecomandarea redacțieiTop News by Cosmina Fernoaga - dec. 09, 2014 0 368

Prima decizie importantă în nou creatul PNL se referă la organizarea de algeri interne, în vederea desemnării unei conduceri statutare. În prezent, PNL e condus de co-președinți și de co-vicepreședinți, adică în egală măsură de oamenii celor două partide, PNL-PDL, care au fuzionat  în timpul campaniei lui Klaus Iohannis. După încheierea fuziunii se decisese ca partidele să împartă conducerea, până în 2017.  Numai că în felul acesta reprezentanții PDL se simțeau oarecum exlcuși, având în vedere că ei și-au pierdut numele partidului iar în raport cu vechii liberali n-aveau cum să fie decât vioara a doua. Prin urmare, liderii de la centru au hotărât să instituie ordinea și implicit o conducere statutară, astfel că în 2015 se vor organiza alegeri interne în noul PNL. Surse din partid au transmis că până în iunie vor avea loc alegeri în teritoriu, urmând ca până în noiembrie să se încheie și alegerile din organizațiile județene. Liberalii clujeni se tem că cei mai mulți dintre ei vor fi scoși din joc, cu ocazia acestor alegeri, urmând ca locul lor să fie luat de oamenii care până nu demult se aflau în partidul lui Traian Băsescu.

La șefia PNL Cluj va rămâne un singur președinte, un singur secretar, un singur președinte de organizație de tineret, un singur președinte pentru organizația de femei, un număr statutar de vicepreședinți, cu alte cuvinte nu va mai exista o conducere mamut, cum are acum partidul, formată și din membrii PNL și din cei ai PDL.  Alegerile din 2015 vor aduce o conducere unică, astfel că în acest moment, la nivel de partid nu se fac decât calcule. Cine îi va lua locul liberalului Marius Nicoară – dacă este să il ia cineva – să fie europarlamentarul PDL Daniel Buda (președintele vechiului PDL), să fie senatorul Alin Tișe (președinte executiv în fostul PDL), să revină în forță Emil Boc, care a condus întotdeauna PDL-ul, chiar dacă neoficial? Ce funcții vor primii actualii oameni care se învârt în jurul lui Emil Boc și a lui Daniel Buda. Radu Moisin, de pildă, fost viceprimar și lider al tinerilor PDL-iști. Iar cu actualii liberali ce se va întâmpla? Care dintre ei își va mai găsi un loc în noua structură de conducere a partidului?

Sunt întrebări la care doar politicienii care și-au negociat locul știu răspunsul. Cert este că lucrurile se vor aranja din momentul alegerilor în teritoriu. Cu alte cuvinte, până în iunie, ambele partide vor avea timp să-și pregătească organizațiile locale. Vor învinge, cu siguranță, cei care au mai mulți membri. De pildă, dacă în Apahida, PDL-ul are 31 de oameni, iar PNL-ul doar 30, este evident cine va decide președintele. Odată stabilită noua conducere într-o localitate precum Apahida, de exemplu, se formează delegațiile care ulterior vor vota pentru desemnarea conducerii județene. Prin urmare, ambele partide se vor bate să-și instituie oamenii în organizațiile mici, pentru ca mai apoi să poată avea câștig de cauză la alegerile de la nivel de județ. Pentru a prelua șefia în PNL, democrat-liberalii vor marșa și pe disputa internă a liberalilor, pe dușmăniile dintre liderii lor și pe lipsa de coeziune din acest partid. Vor fi scoase la înaintare și problemele penale pe care le au unii membri marcanți din PNL.

Statutul PNL spune foarte clar că excluderea din partid vizează orice persoană care a fost condamnată penal: „Persoana condamnată penal este suspendată de drept din calitatea de membru PNL. Persoana condamnată penal definitiv pierde de drept și automat calitatea de membru PNL”. Deja se speculează că accidentul de circulație produs recent  de liderul PNL Cluj, Marius Nicoară, îi va aduce acestuia un dosar penal, pentru că ar fi fost depistat cu o alcoolemie destul de ridicată. Sigur, Nicoară va avea posibilitatea să se apere, însă, se vor găsi destui, chiar și în partidul său, care să-i ceară să facă un pas în spate (sau în lateral, cum îi place lui să spună). Și nu doar Nicoară va fi arătat cu degetul. În mod normal, potrivit statutului, fostul subrefect Mihnea Iuoraș e exclus de drept din partid, având în vedere că el a fost trimis în judeactă, și-a recunoscut vinovoția și a fost chiar condamnat pentru scurgerile de informații din dosarul Uioreanu. Un alt liberal, Ioan Petran, a fost și el trimis în judecată pentru luare de mită. Sigur, nici PDL nu stă neapărat mai bine la acest capitol, având în vedere că periplul DNA nu s-a încheiat încă, iar Primăria lui Emil Boc mai are de dat niște explicații cu privire la modul în care a încheiat unele contracte imobiliare. Și nici Daniel Buda nu și-a încheiat explicațiile privind legăturile pe care le-a avut cu condamnatul Michael Chezan, țeparul Tower. Statutul PNL mai spune și că orice persoană care aderă sau susține public un alt partid sau o altă doctrină politică, este exlcusă de drept. Iar primarul Emil Boc a oferit destulă muniție în acest sens, în campania alegerilor prezidențiale, prin urmare, liberalii pot oricând să ceară excluderea lui din partid.

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.