Închide

LECȚIA DIASPOREI. Clujean la Londra: "setez alarma la 6 și folosesc aplicația Euvotez.com"

ActualitateTop News by Kristina Reştea - nov. 15, 2014 0 259

 

Cu hârtii, aplicații mobile și alarme deșteptătoare, cetățenii din afara țării sunt hotărâți să voteze mâine pentru alegerea viitorului președinte al României. Asta după ce la primul tur al alegerilor prezidențiale, în mari centre urbane din afara țării românii din diaspora au avut de înfruntat cozi infernale pentru a-și exprima dreptul la vot, iar mulți nici nu au mai reușit să voteze, după ce au stat ore în șir să își aștepte rândul.

“Sunt pregătit cu declarația printată, pe care o voi completa pe metrou. Sper să nu fie coadă prea mare la ora 8 sau 9 dimineața. Poate merg chiar și mai devreme – prima alarmă la telefon o voi seta la 6. Și înainte să ajung acolo voi folosi aplicația euvotez.com, să văd câți sunt la fiecare secție. Și când ajung voi aproxima și eu coada din față și voi introduce în aplicație”, a stabilit deja Tudor, un tânăr clujean stabilit la Londra.

„Vreau să votez în special pentru că votul nostru, al diasporei, nu este dorit de organizatorii alegerilor. Și sper să fie voturile care fac diferența„, explică Tudor. „Sunt de asemenea nemulțumit de ceea ce a scris ambasadorul în scrisoarea din această săptămână, că în urma consultării cu români din Newham (un consiliu din zona de est, cu o comunitate importantă de români) a observat că nu există interes pentru o secție de votare. Și de aceea, ca să ajung la secție, voi petrece pe metrou mai bine de o oră„, spune Tudor.

Aplicația euvotez.com a fost dezvoltată pentru a eficientiza procesul de votare în diaspora pentru 16 noiembrie, după ce în turul I al alegerilor prezidențiale mii de români au stat ore în șir la cozi, iar unii nici nu au mai apucat să voteze. “Vă rugăm să vă confirmați prezența la secția de vot la care vă aflați și să trimiteți estimări cu numărul de alegători aflați în acel moment la secție. Informațiile voastre îi vor ajuta pe ceilalți români din diaspora să aleagă cea mai puțin aglomerată secție de votare din apropierea lor. Pentru a oferi informații utile și estimări cât mai bune avem nevoie de ajutorul vostru!”, arată promotorii aplicației.

În urma problemelor înregistrate la alegerile din urmă cu două săptămâni, în țară au fost organizate mai multe proteste în marile orașe, în semn de solidaritate cu diaspora și pentru a se cere un vot corect și pentru românii din afara țării. La turul din 2 noiembrie, în Diaspora, marele câștigător a fost candidatul ACL Klaus Iohannis (46,17%), urmat de Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), cu 15,9 % și de Monica Macovei, candidat independent, cu 15,2%.

 

Foto: Londra, alegeri 2 noiembrie.

 

Citește și

LECŢIA DIASPOREI. Românii din Londra fac petiţie pentru mai multe secţii de vot: “E nebunie! Sunt 4 ştampile la o secţie!”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.
  • Articole similare