Închide

LECŢIA DIASPOREI. Românii din Londra fac petiţie pentru mai multe secţii de vot: "E nebunie! Sunt 4 ştampile la o secţie!"

ActualitateTop News by Kristina Reştea - nov. 02, 2014 0 639

 

„E nebunie” – e prima reacţie a lui Iris Radulian la telefonul Actualdecluj.ro. Iris e preşedintă a “MY Romania” Group, o organizaţie non-profit fondată în 2013 pentru sprijinul susţinerii comunităţii româneşti din UK, şi se află în ziua primului tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale în mijlocul mulţimii de români din Londra care vor să voteze, dar trebuie să „lupte” pentru a-şi exercita dreptul de a pune ştampila. „E nebunie! Suntem trataţi cu nesimţire! Cred că în acest moment sunt vreo 2.000 de oameni la coadă (la primăria Brent, în nordul Londrei, în jurul orei 17.40, ora Londrei, n.red.). Eu am stat 4 ore ca să apuc să votez – de la 10 la 14.00. Dar nu am vrut să mă las! Sunt 4 ştampile la o secţie de vot! Adică 12 în tot orașul!”, subliniază Iris Rădulian. În aceste condiţii, a fost lansată şi o petiţie pentru deschiderea unei noi secţii de votare pentru turul doi de scrutin. În Londra sunt deschise 3 secții de votare – la ambasadă, la Institutul Cultural Român și la stadionul Wembley.

 

Update:

Votarea în secţiile din străinătate nu va putea fi prelungită după ora 21.00, au declarat, duminică seara, reprezentanţii Biroului Electoral Central citaţi în presa centrală, adăugând că vor putea vota după această oră numai alegătorii care se află în secţie. Au fost formulate cereri în acest sens în mai multe centre din străinătate, printre care Londra şi Munchen.

Despre această situaţie a vorbit şi candidatul ACL, Klaus Iohannis (care se pregăteşte pentru turul II, alături de candidatul PSD Victor Ponta), în discursul de după închiderea urnelor în România. „Mulţi români nu au putut să îşi exercite dreptul la vot, au rămas foarte mulţi oameni în diaspora în faţa secţiilor de vot, fie din cauza timpului, fie din cauză că nu au existat formulare”, a spus Iohannis, invitându-i pe votanţi în turul II. Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD a declarat că, in ceea ce priveste organizarea alegerilor, Guvernul se ocupă „doar cu securizarea” procesului electoral. Problemele din procesul de vot din diasporă ar fi fost cauzate de faptului că Autoritatea Electorală Permanenta, Biroul Electoral Central şi STS au dorit ca toate declaratiile pe propria răspundere să fie completate, a mai spus Dragnea.

În această seară, în Bucureşti, la sediul Ministerului Afacerilor Externe s-au adunat şi protestează mai mulţi cetăţeni (în jur de 200, potrivit unor estimări lansate, dar numărul acestora e în creştere în seara de duminică), care  cer demisia ministrului (PSD) Titus Corlăţean, pentru „blocarea” votului diasporei. Şi la Cluj cetăţenii au ieşit în stradă, în faţa sediului Prefecturii, pentru a protesta împotriva felului în care a fost organizat procesul votului din afara ţării.

 

Apelul My Romania Group:
„Facem apel tuturor celor ce se simt efectiv înjosiţi! Avem nevoie de semnăturile voastre! Pregătim în seara aceasta petiţia online !”

 

petitie

 • author photo two

  Kristina Reştea

  Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare