Închide

LECȚIA DIASPOREI. „Belgienii de lângă secție n-au văzut așa coadă niciodată, nici noi urne cu buletine care dădeau pe dinafară”

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 02, 2014 0 315

Sami e clujean. Lucrează în Belgia și are cartierul general la Mechelen. Cu o lună în urmă a fost acasă la Cluj. Vorbea de politică – nimic nu se schimbă în România, vor puterea ca să fure mai mult. Spunea că nu va vota.

Când trăiești departe de părinții de la Cluj, te răzgândești repede. Lucrează cu români din sud sau Moldova. Când este departe de casă, românul nu e frate cu clujeanul. Românii nu se-ajută pentru că-s români care trăiesc în afară. Dar, atunci când ceva important se întâmplă în țară, se solidarizează. A urmărit ce se întâmplă acasă, a radiografiat candidații pe Facebook, în principal. A asistat la declarații ale valului de oameni politici de pe scena de campanie electorală, dar și la ale celor care vorbeau în fața camerelor de filmat înainte ca DNA să le ceară arestarea. În 2 noiembrie românii votează viitorul președinte. Așa au făcut și românii din Mechelen. 

vot 1

Viața e scumpă în Belgia, dar deplasarea la urne a meritat toți euro. „Un coleg îmi spunea că nu merge la vot pentru că voturile celor care votează în străinătate nu se numără pe bune. N-am gustat atitudinea lui. Am spus că suntem români și votăm pentru că ne interezează soarta României. Avem prieteni, părinți acasă. Într-o zi o sa ne întoarceam. Eu, la Cluj”, spune clujeanul.

vot 3

Într-un top al românilor din diaspora, comunitatea românească din Belgia este pe locul opt, ca număr. 50.000 de români, după cum a relatat Hotnews.ro. Pentru aceștia s-au deschis trei secții de vot, la ambasada României, astăzi, la Bruxelles. „Am stat o oră la coadă. Am vorbit de candidați. Unii mai sfătoși ne spuneau să nu ne exprimăm că votu-i secret. Belgienii care locuiau lângă secție erau agitați, n-au văzut așa coadă niciodată, nici noi urne cu buletine care dădeau pe dinafară, când am intrat să votăm. Când tot vorbeam politică, am zărit mașina de ridicări. Aici, dacă îți ridică mașina, te ustură la buzunar. Și românii au ieșit din rând să urmărească dacă le sunt ridicate mașinile parcate. De data asta mașina de ridicat venise și ea la vot. Erau români care lucrau pe tură și au venit să ia pulsul. Era coadă, așa că ne-au spus că vor veni când vor ieși din schimb. Voiau și ei să voteze”, a declarat Sami. „Am stat la coadă cu zugravi, cu intelectuali chiar și cu <<fetițe>> care au venit să voteze viitorul președinte al României. Au venit la Bruxelles și români din Luxemburg sau din Liege. Am votat pentru că ne pasă cine va conduce acasă”, mai adaugă clujeanul.

vot 2

 

 

 

 

 • author photo two

  Luminiţa Silea

  Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare