Lapidariul medieval al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei a fost redeschis după luni în care a fost pus sub lacăt la câteva zile de la deschidere, pe fondul unui scandal politic
ActualitateTop News by Actual de Cluj - iun. 07, 2024 0 529

Lapidariul medieval al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei a fost redeschis după luni în care a fost pus sub lacăt la câteva zile de la deschidere, pe fondul unui scandal politic. Redeschiderea a fost făcută fără niciun fel de anunț, aflăm doar azi că e vizitabil de câteva săptămâni.
Lapidariul medieval al muzeului a fost deschis în toamna anului trecut și închis aproape imediat, invocându-se de către muzeu ”probleme tehnice”. După câteva luni sub lacăt acesta a fost redeschis de câteva săptămâni fără informări, fără anunțuri. Am vorbit azi cu directorul muzeului, Felix Marcu, ce a precizat că lapidariul a fost închis ”din motive tehnice”, a fost redeschis ”de câteva săptămâni, din mai” și că a fost vizitabil la Zilele Clujului. Dar care au fost aceste ”motive tehnice” care au trebuit rezolvate? Marcu răspunde: ”nu am timp să dezvolt” dar au fost ”probleme de securitate”, ”trebuiau asigurate spațiile”. La vremea respectivă instituția invoca ”defecțiuni neprevăzute”.
Prea ocupat ca să explice motivele tehnice ale închiderii lapidariului, Marcu a precizat că ne va da un contact, printr-un SMS, al unei persoane care are mai mult timp și expertiza să explice starea de fapt, dar n-a mai trimis mesajul și nici n-a mai răspuns la telefon după aceea.
UPDATE Acesta ne-a transmis următorul mesaj:
Cea mai importantă problemă tehnică legată de lapidariul medieval, care a fost remediată recent, pe lângă altele, e legată de comunicația dintre centrală și contactele magnetice instalate pe geamurile din lapidar. Dificultatea a fost în mare parte generată de traseele de cablare existente, care în urmă renovării inițiale, au fost acoperite în mod inadevat de tencuială. Ne bucurăm, însă, că am reușit să redeschidem în luna mai și, de asemenea, că deschidem și lapidariul roman.
Amintim scandalul din toamna anului trecut după ce lapidariul medieval a fost deschis cu vernisaj la care a fost prezent primarul Emil Boc iar la câteva zile a fost închis, motivându-se oficial probleme tehnice, dar în realitate motivele erau altele.
„Prezentarea către public a expoziției Lapidarul Medieval, în condițiile actuale, dată fiind natura defecțiunilor neprevăzute, este imposibilă. Lapidarul Medieval va rămâne închis până la remedierea defecțiunilor, data redeschiderii expoziției rămânând în sarcina Direcției Resurse Instituționale a MNIT. Pe termen lung însă, trebuie să vă spunem că oportunitățile apărute, mai devreme decât am preconizat, pentru completarea spațiului vizitabil cu colecția Lapidariului roman, ne determină să închidem temporar accesul publicului în Lapidariul medieval pentru lucrări de extindere și amenajare a spațiilor expoziționale în cadrul unui concept unitar. Astfel, vizitatorii vor avea parte de o experiență completă, integratoare și semnificativă în cel mai scurt timp”, a arătat în octombrie conducerea MNIT.
La acea vreme purtător de cuvânt al muzeului era Geanina Simion. Iată ce spunea aceasta după ce în spațiul public au apărut adevăratele motive ale închiderii lapidariului. ”Am tăcut toți”, spunea ea:
„Orice poveste iese la un moment dat la iveală. Era frumos însă ca această poveste să fi fost declarația oficială a instituției, nu a unei persoane din exteriorul ei. Ăsta ar fi fost idealul. Dar sistemul e nemilos.
Și mi-ar fi plăcut să fie spusă exact a doua zi, marți, 31 octombrie, 2023. Lapidariul medieval și premodern a fost deschis în 30 octombrie 2023. Bucuria era în toată lumea. A doua zi, marți, 31 octombrie 2023, urma să aibă loc Noaptea Medievală la MNIT, un eveniment dedicat publicului, cu intrare liberă, pe care îl gândisem pentru a putea primi în lapidariu pe cât mai mulți, dat fiind faptul că, în 30 octombrie, evenimentul a fost pentru invitați și pentru oficialități.
În seara zilei de 30 octombrie, după deschidere, încă nu îmi venea să cred. Am zis că nu e adevărat, sigur pe dimineață totul va dispărea, ca un vis urât, și noi vom putea să facem liniștiți Noaptea Medievală. Dar în dimineața zilei de marți am fost nevoiți să chiar închidem. Nu era un vis. Spun „închidem” pentru că, pe atunci încă eram PR-ul oficial al instituției.
Ca PR, reprezinți instituția și poziția ei la momentul respectiv. Nu poți să îți asumi nici măcar în nume propriu o explicație. Iar poziția era confuză. Cred că nimănui nu îi venea să creadă. Am stat și ne-am gândit ce să facem și nu înțelegeam ce se vrea cu asta. Ne gândeam că, indiferent ce se va spune, lucrurile tot nu ne favorizează. Am tăcut toți. Am fost corbul cu cașcavalul în gură, care, indiferent ce răspundea la rugămințile vulpii, că era sau că nu era de acord cu ea, tot i-ar fi căzut din gură cașcavalul.
S-a stabilit că se va spune la momentul potrivit, când lucrurile vor fi probabil pe deplin înțelese. Nu știu dacă acum chiar sunt pe deplin înțelese. Eu încă nu înțeleg pe deplin, recunosc. Pot bănui însă, dar nu e suficient.
Partea nasoală e că, în România anului 2024, când ne lăudăm cu libertatea de exprimare, cu libertatea de creație, încă te poți întâlni cu astfel de situații de cenzură pentru că… nu e conform. Pentru că nu e istoria care ar trebui să fie. Cine știe. Poate da poate nu. Dar ar fi fost mai firească o cerere de întrunire de comisie științifică.
Nu era primul abuz întâlnit într-o instituție de cultură de stat, dar era unul grav. Am mai văzut multe și în altele. Mi-am pierdut speranța că mai poți lupta pentru produse de calitate, adevărate, atâta vreme cât instituțiile sunt pe deplin ale statului. Ai spune că și în privat e la fel, că acolo sunt interesele sponsorilor. Adevărat și asta. Dar măcar ai posibilitatea de a-ți alege, de a-ți accepta sau nu sponsorii. Decizi tu cât accepți.
La stat nu decizi nimic. Ești un pion într-un sistem absolut nesănătos, în care apare foarte des sentimentul că te zbați cu aripile tăiate. Ți le lasă, totuși, ca pe un fel de speranță, dar o speranță care nu mai crește. Nu te mai ridici de unde ești. Încremenești acolo, în poziția aia călduță și „pe nedeterminată”, de unde nu te poate da nimeni afară, dar nici nu te poate face să fii mai mult decât ești.
Nu ne cunoaștem personal cu acest domn care a spus povestea. Dar îi mulțumesc că mi-a luat o piatră de pe inimă. E un prilej de a spune că îmi pare rău că nu am putut dezvălui la acel moment ceea ce publicul ar fi meritat să știe. Pentru că nu știi niciodată, când sunt astfel de șocuri, cine are de câștigat din reacția ta negândită. Dar instituțiile publice sunt PUBLICE. Sunt ale PUBLICULUI. Asta nu înțeleg majoritatea oamenilor care lucrează în ele. Lucrează pentru publicul care cotizează. Publicul e regele. Totul ar trebui făcut în folosul lui.
Ar fi frumos ca povestea, dacă tot a ieșit, să iasă exact de unde trebuie”, a scris Geanina Simion, pe Facebook.
Citește și:
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Licitație de 3,4 milioane de euro pentru dotările care vor permite acreditarea internațională a viitorului bazin de înot care se construirește la Cluj, în cartierul Borhanci
apr. 28, 2025 0
-
4 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru un clujean care a făcut scandal la beție și a mușcat un polițist și a lovit un altul
apr. 28, 2025 0