Închide

Lansarea revistei Orașul. Cu arlechin și împotriva izolării Statuii Sf. Gheorghe de pe Kogălniceanu de scena de la Zilele Clujului

ActualitateCultură by Luminiţa Silea - mai 28, 2014 0 746

Revista Orașul a ajuns la numărul 30. Numărul are o copetă primăvăratică, cu mult roșu, culoarea celor care au cîștigat alegerile, după cum spune Mircea Popa, parte a echipei revistei. Lansarea oficială s-a făcut de pe canapea, urcată pe un podium, la Casa Artelor, de pe Eroilor, în 27 mai. Un arlechin tocmit de <<capul răutăților>> în facerea „Orașului”, arhitectul Ionel Vitoc, a făcut lansare adevărată încă de vineri în spațiul public a revistei, pe Kogălniceanu, la promenada multiculturalității de la Zilele Clujului. Cu surle și scamatorii – „Lume, lume, nu e bancuri, nu e glume”.

arlechinul pregătindu-se de lansarea "Orașului"

arlechinul pregătindu-se de lansarea „Orașului”

Melania Ursu și arlechinul Orașului

Melania Ursu și arlechinul Orașului

„Nu ne-au invitat la promenada cărților, dar ne-am dus noi. Vineri, însoțit de un arlechin, un băiat extraordinar și talentat, am mers de pe Eroilor până pe Kogălniceanu și am anunțat clujenii că am reușit să scotem numărul 30 al revistei. La taraba noastră a fundației a fost agitație, s-au cumpărat cărți și s-au făcut și jonglerii”, spune Vitoc, președintele Fundației Culturale Carpatica cea care scoate revista.

arlechin 3

Lansare revista, vineri 23 mai pe Kogălniceanu la Zilele Clujului

Arhitectul Ionel Vitoc stă pe canapea și a funzărit înainte noul număr. Nu e mulțumit pentru că s-a greșit la cuprins și, în plus, la final, revista are o filă albă. E totuși numărul 30 și e satisfăcut că a reușit și de data asta prin bunăvoința colectivului redacțional care acceptă să lucreze neplătit.

 

Casa Artelor - lansare revista Orașul

Casa Artelor – lansare revista Orașul

Revista Orasul apare din 2006 și este o revistă de cultură urbană. Numărul acesta, cel din luna mai, are o copertă colorată, preponderent roșie, însă conținutul n-are de-a face cu partidul care a fost clasat pe locul I la europarlamentare. E o copertă primăvăratică, iar ediția cu numărul 30 este una sectogenară, pentru că mulți din cei care scriu au împlinit 75 de ani, alții sunt la 65. Scriitorul și criticul Mircea Popa spune că a tratat în numărul omagial problema retrocedărilor false din Transilvania care lasă instituții de cultură sau școli fără sedii, dar și pe cea legată de dispariția fondului forestier al țării. Că se evocă personalități, că actrița Melania Ursu vorbește despre cariera sa și despre culisele teatrului, că Vasile Lechințan e la fel de prezent cu istoria culturală a Clujului, rubrica monede și monade merge înainte și că zbuciumul statuii lui Blaga este, de asemenea, tratat în acest număr. Scriitorul Constantin Zărnescu spune că sunt trecute în revistă chiar greșelile de gramatică din Constituția României sau din jurământul președintelui. El a mai precizat și că Vitoc a tratat chestiunea alegerilor și a plictiselii poporului în fața clasei politice actuale. Și a insistat pe cât de greu este să scoți o revistă color, al cărei cost de tipar este mult mai mare decât prețul de vânzare. „Păcătuiți dacă nu o luați pentru că îmbină cultura scrisă cu cea audiovizuală”, spune Zărnescu. „60 de lei pentru patru numere anual nu cred că este o avere”, completează Vitoc. Arhitectul a explicat că în ediția cu numărul 30 semnează și doi tineri studenți și speră ca pe viitor să vină și alții în așa fel încât media colectivului redacțional să scadă la 50 de ani.

vitoc

Prietenii sectogenari ai revistei

Revista ca revista cu erorile comise de tipografie, prețul ca prețul, 15 lei un exemplar. Până la urmă, toți sunt bucuroși că și-au respectat deadline-ul. Arhitecții căpoși și scriitorii orgolioși au plămădit greu și cu eforturi revista Orașul , dar în final, în ziua lansării ediției cu numărul 30, au căzut de acord asupra unui lucru: Sf. Gheorghe trebuia lăsat să participe la Zilele Clujului pe Kogălniceanu. Vorbim despre cea mai veche statuie din România care a fost flancată de o scenă montată fix în fața sa. „Nu poate lua și el un crenvurșt sau o bere de la festivalul Culinar. Nici nu se poate uita la oamenii de pe Kogălniceanu pentru că s-a tras o cortină în fața lui”, se arată dezamăgit artizanul revistei Orașul. E încuviințat de toți prietenii revistei Orașul. Aceștia îl mai aprobă și cu un alt aspect – cel legat de greșeala organizatorilor Zilelor Orașului care au omis să treacă numele editurilor și ale scriitorilor clujeni prezenți la promenada cărților de pe Kogălniceanu. „Că sunt iubiți sau nu, lumea trebuie să știe măcar cum îi cheamă, ce edituri sunt prezente. În schimb, la festivalul culinar care e tot pe Kogălniceanu știi sigur toate mâncărurile și aromele care apar în programul primăriei”, mai adaugă Vitoc.

Promenada multiculturalității de pe Kogălniceanu

Promenada multiculturalității de pe Kogălniceanu – vineri 23 mai

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare