Închide

5 săli noi de expoziție de vineri la Muzeul de Artă. Ce puteți admira

Cultură by Actual de Cluj - mai 28, 2014 0 432

Circuitul de vizitare al Galeriei Naţionale a muzeului de artă din Cluj se va extinde de vineri cu încă 5 săli de expoziţie în care vor fi prezentate aspecte semnificative ale istoriei artei din România.

În cele cinci noi săli de expoziție vor fi amplasate lucrări de pictură şi sculptură care reflectă interesul pentru universul rural, pentru figura ţăranului ca simbol al valorilor naţionale, ilustrată în istoria culturii româneşti de mişcarea sămănătoristă şi de gruparea din jurul revistei Gândirea (Camil Ressu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Ion Theodorescu-Sion, Iosif Iser, Romul Ladea, Ştefan Popescu).

muzeuldeartafb

Acestea vor fi expuse alături de cele care marchează configurarea mediilor specific urbane şi ascensiunea industriei: Marius Bunescu, Traian Bilţiu Dâncuş, Letiţia Lucasievici, Emil Cornea, Dumitru Ghiaţă, Petre Iorgulescu-Yor și Jean Al. Steriadi.

Lucrări reprezentative pentru avangarda istorică din România (Miliţa Petraşcu, Hans Mattis Teutsch, Herman-Max Maxy, Iosif Klein, Hans Eder, Corneliu Mihăilescu, Ion Vlasiu, Carol Pleşa) vor marca momentul de ruptură cu valorile şi morfologia artistică tradiţionale, fiind ilustrate ecourile acesteia în opera unor artişti ca Tasso Marchini, Sabin Popp, Iosif Iser şi Lucian Grigorescu. În relaţia împletirii tradiţiei cu mişcărilor înnoitoare va fi prezentată mişcarea cunoscută sub numele de Şcoala de la Baia Mare (Mikola András, Ziffer Sándor, Szolnay Sándor, Krizsán János).

Aceste „noi pagini ale istoriei artei din România” sunt ilustrate cu lucrări din care unele sunt expuse pentru prima dată, fiind relevante pentru un anume specific al artei din România care a fost şi este un spaţiu al interculturalităţii, al rezonanţei cu mişcările artistice înnoitoare cele mai semnificative, arată Muzeul de Artă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu