Închide

La Fanciulla del West de Giacomo Puccini în premieră la Opera Națională Română din Cluj-Napoca

Cultură by Actual de Cluj - mai 04, 2022 0 174

Opera Națională Română din Cluj-Napoca a anunțat premiera piesei La Fanciulla del West de Giacomo Puccini care va avea loc sâmbătă 7 mai și duminică 8 mai de la ora 18.30. Spectacolul a fost amânat de pandemia de Coronavirus și ar fi trebuit să aibă loc în anul centenar 2020.

Povestea operei relatează întâmplările a doi îndrăgostiți, Minnie și Dick, unde cel din urmă este un bandit al unei trupe de hoți, căutat pe numele de Ramirez. Minnie, femeie independentă și îndrăgostită iremediabil, plănuiește salvarea lui Dick. Șeriful locului începe să o curteze pe Minnie, considerând-o drept o pradă ușoară, și aproape că se descurcă până ce aceasta află că Ramirez este ascuns de către șerif. Va putea Ramirez să lase în trecut viața de bandit și să continue alături de Minnie?

 

Piesa se cântă foarte rar, iar momentan Opera Națională Română este singura instituție care are această piesă în repertoriu. În cadrul unei conferințe de presă Florin Estefan, managerul general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca a făcut o scurtă prezentare a personajelor principale și a explicat, pe înțelesul tuturor, cum a devenit posibilă această punere în scenă, ținând cont că La Fanciulla del West este un titlu rar văzut în scena de nivel global.
La conferința de presă au participat și soprana Valentina Boi (Minnie) , dar și tenorul Hector Lopez (Dick Johnson), două dintre cele trei personaje principale, Rareș Trifan (regizor), David Crescenzi (dirijor), Ovidiu Pop (designer). Florin Estefan va interpreta rolul celui de-al treilea personaj (Jack Rance) și a declarat că titlul ce urmează a fi pus în scenă este o adevărată provocare, fiind de o complexitate majoră, în special din cauza numărului mare de personaje.
Rareș Trifan, regizorul acestei opere, a descris felul în care a fost gândită piesa de Giacomo Puccini. „Puccini, în momentul în care a compus această operă, era deja influențat de curentul fin de siècle al femeii. Femeia modernă se înscrie extrem de bine în spațiul frontierei americane, mai exact în spațiul californian al goanei după aur”, a declarat Rareș Trifan.
Minnie, hangița tavernei Polka, interpretată de Valentina Boi, este descrisă de către Rareș Trifan ca fiind o femeie independentă ce locuiește singură în munți, călărește, trage cu arma, îi ține piept șerifului și peste toate acestea are și o educație, deși este „o educație de 30 de dolari”.
Cea mai mare provocare: găsirea materialelor pentru costume
Ovidiu Pop, designerul invitat de către Opera Națională Cluj-Napoca, susține că cea mai mare provocare dintre toate câte au fost o reprezintă găsirea materialelor pentru costume. „Toată colecția este compusă din materiale naturale. Au fost făcute mici ajustări, prin croi, astfel încât haina să întâlnească cerințele soliștilor. Este primul proiect de anvergură, colecția având 60 de piese”, a declarat Ovidiu Pop. Interesul, talentul și munca sunt ușor de recunoscut la vederea detaliilor, dar și a imaginii de ansamblu asupra costumelor.
Destinul face ca personajul Dick Jhonson/Ramirez, un bandit mexican, să fie interpretat de către Hector Lopez, un adevărat tenor al culturii mexicane, născut și crescut în West Side. Întrebat despre piesă, Hector a afișat un zâmbet larg și a mărturisit că în copilăria sa a fost influențat de perioada reflectată în opera lui Puccini. „Fiind în clasa a XII-a, toți elevii eram îmbrăcați în blugi și ciocate, dorindu-ne să ajungem niște adevărați cowboy”.
Muzica și jocul de lumini sunt setate și gândite în așa fel încât să fie violentă pe alocuri, dar și romantică pe de altă parte, iar soliștii vor fi acompaniați de Corul și Ansamblul de Balet al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.
Premiera La Fanciulla del West îi va conduce pe clujeni prin teritoriile dominate de șerifi și cowboys ai vestului american, făcându-i să cugete asupra întrebării: iubire sau lege?

Oana Bostan

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare