Închide

„La aproape 2.000 euro/mp util, Clujul pare în alt film”. Cel mai scump oraș din țară aduce surpriza din raportul imobiliar pentru august: e singurul mare centru urban în care proprietarii au scăzut prețurile

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 08, 2021 0 1585

Clujul este singurul mare oraș din țară în care prețurile cerute de proprietari au scăzut ușor în luna august față de precedenta, arată un raport al portalului Imobiliare.ro. Cu toate acestea, municipiul rămâne cel mai scump din țară pe piața apartamentelor, cu o medie de preț (solicitat) care se apropie deja de 2000 de euro/mp. Asta în condițiile în care proprietarii din capitala țării cer în medie 1569 de euro/ mp.

Menționăm că, în ciuda tendinței de creștere din piață și a pretențiilor afișate de proprietari sau agenții imobiliare, prețurile la care se încheie tranzacții sunt mult mai jos de acest prag. Mai precis, prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor tranzacționate în anul 2020 în întregul municipiu Cluj-Napoca a fost de 1.477 de euro/mp, conform Ghidului Tranzacțiilor Imobiliare, realizat de Veridio pe baza datelor din contractele imobiliare de vânzare-cumpărare în anul 2020, puse la dispoziție de primărie.

Pulsul pieței: Creșteri pe linie în august, în marile orașe, cu o singură excepție – Clujul

Spre deosebire de cele trei luni anterioare, când s-au menținut, practic, stabile, prețurile apartamentelor (noi și vechi) disponibile spre achiziție la nivel național s-au mai apreciat în ultima lună de vară a acestui an, arată cea mai recentă analiză Imobiliare.ro. Astfel, suma medie solicitată de vânzătorii de locuințe din România s-a majorat cu 2% în august față de iulie 2021, de la 1.478 la 1.508 euro pe metru pătrat util. Astfel, cinci dintre marile orașe monitorizate constant au înregistrat evoluții pozitive la acest capitol, cel mai mare avans având loc în București, iar cel mai mic, în Timișoara. Excepția de la regulă este reprezentată de Cluj-Napoca, unde pretențiile proprietarilor s-au diminuat ușor, pe fondul unei scăderi pe segmentul rezidențial nou. 

În capitala Transilvaniei, așteptările vânzătorilor de apartamente s-au diminuat cu 0,3% în a treia lună de vară, acestea situându-se la o valoare medie de listare de 1.973 de euro pe metru pătrat util (față de 1.979 de euro pe metru pătrat la finele lui iulie). În orașul de pe Someș, prețurile locuințelor din blocurile vechi s-au majorat cu 0,5% (de la 1.956 la 1.965 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile din ansamblurile noi au consemnat o scădere de 0,9% (de la 2.002 euro pe metru pătrat, la 1.983 de euro pe metru pătrat).

I-am întrebat pe reprezentanții Imobiliare.ro dacă această scădere poate să anticipeze o potolire a creșterilor de prețuri în Cluj-Napoca, dar piața locală pare să fie una imprevizibilă. „Greu de spus. Clujul e mereu în alt film”, a comentat Daniel Crainic director de marketing al portalului. „La aproape 2.000 euro/mp util ca medie de prețuri cerute, Clujul pare ]n alt film. La nivelul marilor orașe, în condițiile în care cererea se îndreaptă preponderent spre segmentul nou – cu 56% din căutări, iar prețul materialelor de construcții continuă să crească, ne așteptăm la creșteri de preț în continuare pentru apartamente. E greu de anticipat ceea ce se va întâmpla la Cluj, unde piața are cu totul alt ritm”, a completat acesta.

Prețuri solicitate pe apartamente în marile orașe, conform Imobiliare.ro:

Pe parcursul lui august, prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare în București s-au majorat, per ansamblu, cu 2%, de la o medie de 1.538 de euro pe metru pătrat util, până la 1.569 de euro pe metru pătrat. Așteptările proprietarilor au fost mai ridicate pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat, însă, cu 0,9% (de la 1.476 de euro pe metru pătrat, până la 1.489 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au înregistrat un plus de 2,9% (de la 1.576 la 1.621 de euro pe metru pătrat).

Pentru Brașov, Indicele Imobiliare.ro relevă un avans de 0,9% al prețurilor apartamentelor, de la 1.429 de euro pe metru pătrat util la sfârșitul lui iulie, la 1.442 de euro pe metru pătrat la finele lui august. O evoluție pozitivă a avut loc, însă, doar în cazul locuințelor din blocurile vechi, care s-au apreciat cu 1,4%, de la 1.324 la 1.342 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuințele noi din Brașov s-au ieftinit ușor, anume cu 0,3%, de la 1.550 la 1.546 de euro pe metru pătrat.

În luna august, valoarea medie de listare a apartamentelor scoase la vânzare în Constanța s-a majorat cu 0,5%, de la 1.340 de euro pe metru pătrat util, la 1.347 de euro pe metru pătrat. Pretențiile vânzătorilor au crescut pe ambele segmente de piață analizate, într-o măsură asemănătoare: apartamentele vechi s-au apreciat cu 0,4% (de la 1.333 la 1.338 de euro pe metru pătrat), iar unitățile locative nou-construite, cu 0,6% (de la 1.352 la 1.360 de euro pe metru pătrat).

În Iași, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat, per ansamblu, un avans de 1,1% pe parcursul lui august, de la o medie de 1.119 euro pe metru pătrat util, la 1.131 de euro pe metru pătrat. Prețurile locuințelor din blocurile vechi s-au majorat cu 0,6% luna trecută, de la 1.123 la 1.130 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul apartamentelor nou-construite, pe de altă parte, a avut loc o creștere de 1,3%, de la o medie de 1.116 euro pe metru pătrat, la 1.131 de euro pe metru pătrat.

În Timișoara, prețul mediu solicitat pentru un apartament a crescut cu 0,4% în luna august, de la 1.343 de euro pe metru pătrat util, la 1.349 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul locuințelor vechi scoase la vânzare pe piața timișoreană a fost consemnat un avans de 0,6% al prețurilor, de la 1.339 la 1.347 de euro pe metru pătrat. Unitățile locative nou-construite, pe de altă parte, au înregistrat un ușor recul, de 0,1% mai exact, de la 1.358 la 1.357 de euro pe metru pătrat util.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.