Închide

La 75 de ani de la moartea colecționarului Virgil Cioflec, ale cărui obiecte de colecție constituie nucleul expozițional al Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, instituția organizează conferință pe tema moștenirii personalității sale

Cultură by Actual de Cluj - mart. 09, 2023 0 234

La 75 de ani de la moartea colecționarului Virgil Cioflec, ale cărui obiecte de colecție constituie nucleul expozițional al Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, instituția organizează o conferință pe tema moștenirii personalității sale, susținută de profesoara și scriitoarea Luminița Cornea.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca invită publicul vineri 10 martie la sediul instituției din Palatul Bánffy, din piața Unirii, începând cu ora 17, pentru conferința ”Moștenirea personalității lui Virgil Cioflec (1874-1948): 75 de ani de la moartea colecționarului”, susținută de Luminița Cornea, profesor, scriitor, critic și istoric literar, editor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Brașov.

Ocazionat de apariția volumului ”Virgil Cioflec. Contribuții biobibliografice”, nominalizat pentru premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Brașov, în 2021 sub semnătura cercetătoarei Luminița Cornea, conferința moderată de muzeografa Alexandra Sârbu vizează detalii despre familia Cioflec din Transilvania și exponenții săi importanți: Dimitrie (1829-1891), profesor și folclorist, Remus (1880-1960?), librar şi editor, și Romulus (1882-1955), profesor și scriitor; originea transilvăneană a lui Virgil Cioflec (1874-1948), scriitor, critic de artă, filantrop și colecționar. E abordată și colecția cunoscută sub numele ”Pinacoteca Virgil Cioflec”, astăzi principalul nucleu valoric al patrimoniului Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. La conferință participă Mircea Popa – scriitor, critic și istoric literar, Vasile Grigore – director al Editurii Sud, Gabriela Corodeanu, născută Cioflec, și Bogdan Negrea, economist, membru al familiei Cioflec.

Pinacoteca – colecția de tablouri – a lui Virgil Cioflec e unul dintre nucleele expoziționale ale Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, înfiinţat în 1951. Acesta și-a donat colecția de artă românească Universității din Cluj.  Înființat în anul 1951, muzeul a beneficiat, încă de la constituirea sa, de unele fonduri mai vechi: o mică parte din colecția de curiozități, orfevrărie, piese de mobilier și artă plastică europeană, provenind de la Muzeul Ardelean și mai ales colecția cunoscută sub numele „Pinacoteca Virgil Cioflec”, conform wikipedia.org. ”De numele lui Virgil Cioflec (1876 – 1948), autor al unor monografii de referință dedicate pictorilor Ștefan Luchian (1924) și Nicolae Grigorescu (1925), precum și al unor scrieri pertinente despre artă publicate în presa vremii, se leagă un act de cultură de mare însemnătate pentru viața Clujului interbelic: donarea colecției sale de artă românească, Universității Clujene (1929 – 1930). Deschiderea către public a pinacotecii Virgil Cioflec în 1933 însemna, de fapt, deschiderea la Cluj a primului muzeu de artă românească modernă, al cărui succesor a devenit Muzeul Național de Artă Cluj. Colecția Virgil Cioflec reprezintă și astăzi nucleul valoric al patrimoniului Muzeului Național de Artă Cluj”. Aici detalii

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare