Închide

Kelemen, UDMR, la deschiderea congresului minorităților europene de la Cluj: oficialitățile nu s-au deranjat. „Diplomația română a făcut un efort uriaș pentru a minimaliza importanța acestui eveniment”

PoliticaTop News by Actual de Cluj - mai 19, 2017 0 283

Președintele UDMR, clujeanul Kelemen Hunor, bagă bota-n gardul autorităților române, despre care spune că au făcut un „efort uriaș” pentru a minimaliza importanța congresul minorităților europene, ce are loc în aceste zile la Cluj – aceasta după ce la deschiderea evenimentului nu s-a prezentat nicio oficialitate, nici măcar primarul Emil Boc, care a preferat să trimită un mesaj reciclat.

„Diplomația română continuă să susțină că în România problema minorităților naționale este soluționată în mod exemplar. Noi, însă, spunem că, astăzi, această problemă este departe de a fi pe deplin rezolvată”, a spus Kelemen ieri la deschiderea congresului minorităților europene, FUEN. „În România, considerată de către autorități un model, niciun reprezentant al puterii centrale nu a dat curs invitației noastre de a participa la acest Congres. Președintele țării, Ministerul de Externe, dar nici Guvernul României nu au trimis nici măcar un mesaj de salut Congresului FUEN. Cu toate acestea, suntem considerați importanți: ne bucurăm zi de zi de ”atenția sporită” a autorităților române. Diplomația română a făcut un efort uriaș pentru a minimaliza importanța acestui eveniment”.
„De când am demarat Inițiativa Minority SafePack, am redevenit importanți pentru diplomația românească. În mod constant ne creează o reputație proastă, spun lucruri neadevărate despre noi și intențiile comunității noastre”, a adăugat acesta: despre inițiativa Minority SafePack, pornită oficial ieri la Cluj, Kelemn spune că autoritățile române o consideră o unealtă pentru separatism etnic, iar comunitatea maghiară din România ar intenționa să pericliteze integritatea teritorială a României. „Recent, un secretar de stat din Guvernul României a declarat în mod fals că rezoluțiile și hotărârile pregătite pentru adoptare în cadrul Congresului FUEN ar viza obținerea autonomiei teritoriale”, spune el. „Realitatea este că nu există un astfel de proiect de hotărâre”, a adăugat Kelemen, precizând că minoritatea maghiară cere doar respectarea promisiunilor cuprinse în Rezoluția de Alba Iulia, din 1918, conform căreia maghiarii din România trebuie considerați factori constitutivi ai statului. „Înaintea aderării la UE, România și-a asumat responsabilitatea îndeplinirii criteriilor statului de drept, soluționarea în mod european a relației dintre majoritate și minoritate, retrocedarea comunității și bisericilor maghiare a patrimoniului confiscat abuziv de dictatura comunistă.
La sfârșitul anilor 90, Legislativul de la București a parcurs câțiva pași importanți în acest sens, pași care atunci păreau determinanți, iar, după aderarea la UE și NATO, s-a constatat un regres vizibil în acest domeniu”, adaugă el: „nu există un mecanism de control, nu există sancțiuni. Între timp au fost introduse mijloace pentru restricționarea drepturilor dobândite, pentru intimidarea liderilor din sfera politică și publică și pentru care nu prea găsim justificare; vorbim despre organele de verificare și de control, parchete și instanțele de judecată, practic, instituțiile justiției și mecanismele de forță. Lupta împotriva corupției este un pretext bun pentru încălcarea demnității persoanelor și instituțiilor”.

Totodată, președintele UDMR a menționat faptul că primarul din Cluj Napoca, Emil Boc, care a fost pentruo vreme și premier al României, ”nu a avut timp să participe” la deschiderea congresului de ieri. „A trimis însă un mesaj în care repetă și detaliază mesajul pe care un fost ministru de Externe l-a prezentat în urmă cu câțiva ani, aici, la Cluj, când a fost sărbătorită semnarea de către România a acordului cadru privind protecția minorităților. Sărbătoarea de atunci a avut două defecte minore: unul a fost faptul că minoritățile nu au fost invitate la eveniment, iar cel de-al doilea a fost că ministrul de Externe de atunci a omis să menționeze că prevederile acordului cadru nu au fost aplicate”, a precizat președintele UDMR.
Primarul Clujului susține în scrisoarea sa adresată Congresului că, situația minorității maghiare este bună, însă președintele UDMR, Kelemen Hunor, îl contrazice în privința acestei afirmații: „Suntem totuși optimiști, deoarece constatăm că, după 27 de ani, în zilele precedente desfășurării Congresului FUEN, la una din intrările în municipiu au fost amplasate indicatoare multilingve cu denumirea orașului. Nu din proprie inițiativă, nu din bunăvoință, ci pentru că Primăria fost obligată de o sentință judecătorească să amplaseze aceste indicatoare”.

Citește și:

O inițiativă a minorităților din Europa ce are nevoie de un milion de semnături se pune pe roate la Cluj

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu