Închide

O inițiativă a minorităților din Europa ce are nevoie de un milion de semnături se pune pe roate la Cluj

InternaționalPoliticaTop News by Actual de Cluj - mai 18, 2017 0 522

Reprezentanți ai minorităților naționale din Europa s-au adunat azi la Cluj ca să pună la punct o inițiativă cetățenească prin care să forțeze Comisia Europeană să le aloce mai multe drepturi. E nevoie de nu mai puțin de un milion de semnături din cel puțin șapte state europene ca documentul să ajungă pe masa Parlamentului European, iar 250 ar trebui să vină de la Cluj: primele semnături sunt programate azi.

„Va trebui să colectăm un milion de semnături, e o sarcină imensă. noi avem experiență pentru că anii trecuți au fost ani în care de două ori a trebuit să colectăm semnături în privința participării la diferite alegrei. deja avem experiență. noi UDMR și partenerii noștri din septembrie vom începe campania”, spune președintele UDMR, Kelemen Hunor. „Semnarea simbolică a inițiativei va începe la Bonțida. Dacă mesajele noastre sunt formulate sincer și simplu și ne afițăm cu ele în fața comunităților noastre și avem și de la societatea majoritară e clar că vom aduna atâtea. nu-mi pot imagina că în martie anul viitor nu le vom avea. întrebarea e ce urmează upă aceea, pentru că tehnic statele vor verifica dacă sunt corect coelctate, se trimite rpaort către comisie și apoi se ia acea decizie politică”.

La congresul minorităților naționale din Europa, de la Cluj, căștile de traducere simultană sunt peste tot. Dr vorbește în germană, engleză sau maghiară, în special germană. Sunt reprezentanți ai minorităților germane din Polonia sau Rusia, ai minorității daneze din Germania ori reprezentanți ai regiunii Tirolului de Sud și, bineînțeles, reprezentanți ai minorității maghiare din România.
Minority Safepack e o inițiativă, deja, destul de veche: a fost introdusă inițial în 2012, în 2013 Comisia Europeană a respins-o, motivând că nu e de competența sa, dar decizia a fost contestată la Luxemburg – iar instanța a dat câștig de cauză inițiatorilor, în urmă cu trei luni – în sensul că a obligat Comisia Europeană să elaboreze motivele respingerii inițiativei. Astfel, CE a decis să înregistreze 9 dintre cele 11 propuneri din iniițiativă în 29 martie.  Printre inițiatorii Minority Safepack se numără președintele UDMR, Kelemen Hunor, președintele FUEN din 2013 medicul veterinar Hans Heinrich Hansen, diplomatul ONU în Bosnia – Herțegovina Valentin Inzko, președintele Comitetului Regiunilor Karl Heinz Lambert, fostul premier al TIrolului de Sud Luis Durnwalder, fostul ministru de Frislanda Jannewietske De Vries și președintele FUEN, Lorant Vincze, membru UDMR.

O inițiativă cetățenească trebuie să fie susținută de cel puțin un milion de cetățeni ai UE, provenind din cel puțin 7 state membre din cele 28. Cu toate acestea, Comisia nu are obligația de a propune legislație pe baza unei inițiative, iar multe inițiative sunt respinse de Comisie în faza preliminară, cu mult înainte de strângerea semnăturilor. Una dintre problemele ridicate de acest document e piața unică pentru drepturile de autor – de exemplu un conținut media ce e difuzat într-o țară ar putea fi difuzat și într-o alta, care are o minoritate vorbitoare a acestei limbi. Totodată documentul cere adaptarea programelor de finanțare ca acestea să devină accesibile și comunităților regionale mici. „Programele de finanțare existente sunt prea împovărătoare pentru micile grupuri culturale sau lingvistice”, arată documentul. „Mai mult decât atât, încă există criterii în -programele actuale care exclud limbile minoritare. Criteriile care exclud „limbile regionale și minoritare din cadrul programelor de finanțare ale UE trebuie să fie eliminate în cazul noilor generații de programe pentru educație, formare, tineret și cultură, precum noul Erasmus pentru toți sau Europa Creativă. În plus, noua generație a programelor trebuie să includă o componentă pentru limbile aflate în pericol de dispariție”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare