Închide

Jurnalista Emilia Șercan: Bode și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat la UBB în proporție de aproximativ 20%, și nu 3% cât a arătat comisia de etică a universității

EducaţieTop News by Actual de Cluj - nov. 24, 2022 0 84

Teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode e plagiată în pondere de aproximativ 20%, și nu sub trei procente cum a stabilit comisia de etică a universității ”Babeș-Bolyai” unde a fost susținută, acuză azi jurnalista Emilia Șercan.

”Am promis că analizez teza de doctorat a lui dr. Lucian Bode, am analizat-o. Și ce să vezi: dr. Bode a plagiat. Și nu doar 2,95%, cât a stabilit Comisia de etică a UBB, ci cel puțin 18,5%”, a arătat azi jurnalista.

Bode și-a susținut teza în 2018, la doi ani după ce verificarea lucrărilor doctorale cu programe software specializate a devenit obligatorie prin lege. ”A folosit o combinație de tehnici de camuflare a plagiatului menită să fenteze acest nou filtru de prevenție a fraudei”, spune ea.

Șercan susține că Bode a plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei doctorale. ”În plus, am identificat 6 ilustrații complet plagiate și alte 30 incorect citate”. ”Lucian Bode a introdus în arsenalul metodelor de fraudă folosite în România plagiatul prin traducere: a tradus cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol, nici în bibliografie; în câteva situații a plagiat până și notele de subsol incluse în unele dintre articolele neatribuite și plagiate prin traducere”, susține jurnalista.
Bode a obținut calificativul ”Foarte bine” pentru o teză în care partea de cercetare proprie, elementul distinctiv și obligatoriu pentru orice demers doctoral, ”se rezumă la trei paragrafe, în care este prezentată o pretinsă “simulare” a prețurilor la motorină, gaze și electricitate în județul Cluj făcută în luna august 2018, arată aceasta. ”Deși au existat serioase semnale de alarmă cu privire la teza lui Lucian Bode încă din august 2018, când lucrarea a fost analizată cu softul, îndrumătorul său de doctorat, profesorul universitar Adrian Ivan – rector-comandant al Academiei SRI – a dat undă verde pentru susținerea publică”, mai acuză Șercan.

Aceasta în contextul în care Comisia de etică a UBB stabilit că doar 2,95% din lucrare este plagiată, conținut pe care l-a justificat prin  ”necunoașterea sau neaplicarea tehnicilor de citare” de către doctorand sau prin ”erori de citare”.

Citește și:

Comisie la UBB analizează dacă teza de doctorat a ministrului Bode e plagiată. Rezultatul – 3% plagiat, ar fi dat avertisment scris, dar Bode scapă de orice sancțiuni

Nici un comentariu

Scrie un comentariu