Închide

Jumătate dintre propunerile formulate în cadrul dezbaterii publice se regăsesc în proiectul de buget al Clujului care urmează să se adopte la începutul săptămânii următoare

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 09, 2024 0 179

Din aproximativ 107 propuneri venite din partea politicienilor locali, a societății civile și a clujenilor, circa 50 vor fi cuprinse în proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca, într-o formă sau alta, a arătat public primaurl Emil Boc.

Dintre propuneri, primarul a și amintit, în emisiunea săptămânală de la Napoca Live la care obieșnuiește să participe, proiectul centrului rezidențial pentru persoane vârstnice, construirea unei școli în cartierul Bună Ziua, modernizarea unor străzi în Dâmbu Rotud, strada Dropiei, Perlei, Colonia Breaza, Calea Someșeni, parcul Bună Ziua, modernizarea de stații de transport în comun sau montarea de praguri de sol în zona școlilor.

„Unele propuneri au putut fi cuprinse doar parțial. De exemplu, noi am majorat sumele de bani pe care le acordăm ONG-urilor pe sport și cultură cu 25%. Aici au fost propuneri să se majoreze mai mult. Totuși, 25% e mult peste ceea ce credeam noi că putem face”, a mai spus primarul la aceeași emisiune.

Emil Boc a mai menționat că au mai fost și alte proiecte fiabile, doar că nu sunt acum soluții financiare pentru ele. Unul dintre proiecte este centura de Nord a Clujului care rămâne, însă, în lista de așteptare, potrivit primarului.

O altă propunere, deja anunțată de primar este amenajarea unui cimir pentru animale în Cluj-Napoca.

Grupul USR Cluj a formulat și o serie de amendamente pentru proiecte care să fie susținute exprex în bugetl local, record, din 2024.

„Anul acesta, Cluj-Napoca are un buget record de 720 de milioane de euro. Dincolo de această cifră impresionantă, problema este că, la fel ca în alți ani, banii merg înspre bugetul de funcționare și doar un procent redus ajung în bugetul de investiții. La fel de dezamăgitor este și că banii de investiții sunt, de regulă, folosiți pentru proiecte din centrul orașului, iar în cartiere investițiile sunt, an de an, anemice.
Știm că investițiile în zona centrală cresc imaginea orașului, dar ce trebuie să înțeleagă administrația locală este căviața de zi cu zi a clujenilor este în cartiere, iar banii acestora ar trebui să fie folosiți pentru a le îmbunătăți viața, nu pentru a impresiona turiștii. Soluția e clară! Trebuie să ieșim din paradigma că doar centrul orașului contează și să investim în cartiere funcționale, în care chiar ai parte de toate serviciile mai aproape de casă. Momentan, acest oraș în care ai acces la educație, sănătate, agrement la tine în cartier există doar în declarațiile domnului primar. În realitate, în ultimii 20 de ani, cartierele Clujului s-au dezvoltat fără viziune, fără planificare și fără respect pentru oamenii care care ajung să se împrumute pe 30 de ani pentru a cumpăra apartamente în cartiere ce nu au asfalt în fața blocului.
Domnul primar a declarat 2021 drept anul cartierelor! Îi transmit că anul cartierelor trebuie să fie în fiecare an.  Cele 76 de amendamente pe care le-am depus la bugetul local pentru 2024 își propun să remedieze o parte din restanțele acumulate de-a lungul mai multor mandate:
Bandă dedicată pentru transportul public pe toată axa Est -Vest
Nou drum de legătură Florești – Cluj-Napoca, prin zona Sf. Ion
Optimizarea traseelor CTP pentru o mai bună conectare a cartierelor
Construire creșe în cartierele Între lacuri și Dâmbul Rotund
Masă Caldă pentru toți elevii din învățământul primar
Protocol de colaborare cu Florești și Baciu pentru implementarea Arealului natural protejat Hoia-Baciu
Master plan amenajare Canalul Morii și Nadăș
1% pentru cultură & regulament nou pentru finanțarea culturii locale
Studiu de Fezabilitate pentru Centura de Nord a orașului
Construire Centru de Paleație Municipal
Lista completă a celor 76 de amendamente pe care le-am depus este disponibilă în comentarii!
Luni, 12 februarie, are loc ședința de adoptare a bugetului local pentru 2024”, a arătat Alexandra Oană.

 

vezi și:

Buget de investiții mai mare cu peste 44% decât cel de anul trecut la Primăria Cluj/Multe proiecte pregătite anterior intră în faza de lopată/ Boc: „Ne-am scufunda în beznă fără fondurile europene și cele de la bugetul național“

Bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru 2024 este de peste 721 de milioane de euro, cu peste 25% mai mare decât cel de anul trecut/Peste 56% din sumă merge către proiectele de investiții

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare