Închide

Bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru 2024 este de peste 721 de milioane de euro, cu peste 25% mai mare decât cel de anul trecut/Peste 56% din sumă merge către proiectele de investiții

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 14, 2024 1 284

Proiectul de buge al municipiului pentru anul 2024 este în consultare pubică. Potrivit acestuia, bugetul general al municipiului Cluj-Napoca în 2024 este de 721.281.057 euro, cu 25,13% mai mare față de anul tecut.
„Din această sumă, 406.746.374 euro reprezintă bugetul pentru dezvoltare (56,4%) și 314.534.682 euro (43,6 %) bugetul de funcționare. Fondurile europene și naționale reprezintă o componentă deosebit de importantă în alcătuirea bugetului de dezvoltare al municipiului – aproximativ două treimi. Astfel, Metroul, Centura metropolitană și restul proiectelor finanțate din fonduri externe au o pondere semnificativ mai mare față de cheltuielile din bugetul local”, a anunțat primarul Emil Boc.
Propunerea de buget a fost publicată în  12 ianuarie, pe website-ul primăriei  și se află în consultare publică, conform legii.
Dezbaterea publică și prezentarea detaliată a componentelor bugetare va avea loc în 17 ianuarie, începând cu ora 17:00, în format hibrid online și cu prezență la Primărie).
Cei care doresc să ia cuvântul pot participa în persoană la dezbaterea publică sau pot completa online o cerere pe website-ul Primăriei, urmând ca link-ul de conectare să fie transmis pe adresa de e-mail indicată. Sesizările, observațiile, punctele de vedere pot fi trimise în perioada 13 – 27 ianuarie 2024 la adresa de e-mail: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro.
Pe lista proiectelor de investiții de anul acesta se afală Metroul, Centura Metropolitană, Trenul Metropolitan, aflate în diferite faze de implemntare. Atât în cazul metroului cât și a centurii, primarul Emil Boc a anunțat că în 2024 vor începe lucrările. Tot la capitolul infrastructură vor continua lucrările de modernizare a străzilor Valea Seacă și Chintăului și se vor face studii/vor demara proiecte pentru: modernizarea străzii Giuseppe Verdi, a străzii Cucului, a străzii Ionel Teodoreanu, realizare legătură Mozard-Nicolae Drăgan-Trifoiului, realizare bretea legătură între Borhanci și Brâncuși, infrastructură tehnico-edilitară în viitorul cartier Sopor, proiectul șoselei de nord de-a lungul Căii Ferate, reabilitare unor poduri și pasaje (Sun, Locomotivei, Calvaria Garibaldi,  etc) sau pornirea unor proiecte noi (pod Fabricii de Zahăr, pod Atelierului, pasaj Oașului – B-dul Muncii, refacerea podului Nemților între stada Barițiu și Dragalina, pod peste pârâul Popii în zona Câmpului etc). Vor continua proiectele pentru amenajaea unor străzi și centre de cartier în Grigorescu (Piața 14 iulie), Iris (piața Karl Liebknecht), revitalizare a canalului Morii pe strările Paris, Onisifor Ghibu, Nicolae Cristea, Gh Lazăr, revitalizaea zonei Expo Transilvania.
De asemenea, continuă și proiectele Parcului Est, a Cetățuii, a parcului peste Canalul Morii din cartierul Grigorescu, parcul I.L Caragiale, parcul Farmec- etapa II, parcul Observator, Parcul Ferovarilor (ultimile două urmând să se finalizeze).
În 2024 vor demara și șantiere în Borhanci, pentru proiectele care vizează infrastructura educațională din cadrul hub-ului pregătit aici – creșă, școală, grădiniță, liceu, bazin de înot, pădure parc.
Se vor implemnta proiectele pistelor de biciclete de pe Calea Turzii – Observatorului și strada Făgetului, și vor continua studiile pentru culoarul verde albastru, velo și pietonal, de-a lungul Someșului între Gilău și Apahida.
Sunt cuprinse investiții consistente pentru transportul public (achiziția de autobuze cu hidrogen, modernizări și extinderi rețea troleibuze, autobuze electrice, modernizarea sistemului de ticketing etc) dar și pe partea de învățământ (derularea proiectelor de reabilitare termică asumate prin PNRR pentru toate școlile și grădinițele din oraș, contruirea creșelor Parcul Feroviarilor, Negoiu etc).
Apare și priuectul unui skate park acoperit pentru care Emil Boc a inițiat o consultare online pe pagina sa de Facebook și a cerut părerea oamenilor asupra locației unde să se facă.
Pentru Spitalul Clujana se dorește, spre exemplu, extinderea compartimentului de primiri urgențe sau modernizarea secției de psihiatrie.
Continuă și proiectele pentru amenajarea centrului de vârstnici din Dâmbul Rotund, a centrului pentru victimele violenței domestice sau studiile pentru un viitor centru pentru dependenții de droguri.
Pe lista de investiții este și proiectul de reactualizare a PUG-ului (pentru care Primăria a reziliat contractul cu firma angajată).
Celelalte proiecte incluse – AICI.

Un comentariu

  1. Ce buget mare! Yuhuuu!!! Primarul ne va construi filarmonică, telegondolă, cartierul Tineretului, Someș navigabil, pasare rutiere suspendate și câte și mai câte!

Scrie un comentariu