Închide

Județul s-a trezit după 10 ani că n-a făcut nimic pentru producătorii clujeni, dar ține degeaba un centru care-l trombonește că bubuie de performanță

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 05, 2016 1 612

Aleșii clujeni de la Județ s-au revoltat că au de zece ani un centru care, deși a fost gândit ca să sprijine producătorii locali, de fapt nu face atceva decât să închirieze spații și să mintă Consiliul Județean (CJ) Cluj că bubuie de performanță. Aceasta, după ce au constatat că societatea CJ Cluj, Agro Transilvania, care administrează centrul cu același nume, n-a întreprins niciun demers să pună în aplicare măsurile guvernamentale adoptate recent pentru a sprijini producătorii locali.  Ba, în plus, consilierii județeni spun că au pe masă rapoarte financiare care arată cel mai performant management din lume al unei conduceri pe care spun că nici măcar n-o cunosc sau n-a avut bunul simț să vină în fața lor, cu prilejul ședinței ordinare din luna septembrie să le spună ce vor să facă cu acest obiectiv.

Cum zona Câmpia Turzii-Turda care concentrează și producția agricolă a Clujului este foarte bine reprezentată în plenul Consiliul Județean de consilieri de la toate partidele, aleșii județeni s-au revoltat la unison că au în subordine un centru pentru produse agro-alimentare, Agro Ttransilvania, care nu face nimic pentru a ajuta producătorii clujeni.

„Avem loc de gândire în perspectivă. Noi nu gândim. Există în Vidra un centru ca al nostru care funcționează, avem de unde să luăm exemplu și să facem și noi ceva. Centrul nostru nu depășește faza de închiriere de spații”, a semnalat consilierul PNL Dorel Secară.

Colegul său, Ioan Haiduc, a adăugat că operaționalizarea centrui Agro Transivania este cu atât mai importantă cu cât TVA-ul a scăzut și devine rentabilă susținerea producătorilor locali.

14248120_1167187863339011_194709957_o

În plus, Vasile Sălătioan de la PSD a adus în atenție și măsura nouă adoptată de Guvern potrivit căreia lanțurile de magazine sunt obigate să comerciaizeze produse românești.

Și Petre Pop (acum administrator public la Câmpia Turzii, fos șef la administrația piețelor) a intervenit pe subiect și a amintit plenului Consiliului Județean că există și un studiu pentru realizarea unui centru de legume și a unui abator în zona Turda care din motive politice zace în sertare. „Avem Viișoara, Frata, Triteni, Ceanu Mare unde se produc legume. E un dezastru acum cu colectarea acestor produse. Ar trebuie realuate planurile și să ne implicăm să îi ajutăm pe acești producători locali”, a adăugat acesta.

14274327_1167184663339331_687192684_o

Colegii din PNL l-au atenționat că județul n-are nevoie de un centru nou, pentru că deja are unul care a consumat resurse publice, Agro Transilvania, centru care doar trebuie dezvoltat potrivit scopului pentru care a fost creat, mai ales că și primăriile din zona Turda-Câmpia Turzii fac parte din acționariatul societății care-l administrează, alături de Consiliul Județean.

Mariana Leș, de la PNL, a mai ținut să sublinieze că în rapoaretele financiare înaintate Consiliului Județean, tot ce face Agro Transilvania este „un succes, marketingul, conducerea, bubuie”, când de fapt centrul nu face decât să închirieze niște spații.

Consilierii județeani au mai cerut explicații de la directorul societății Agro Transilvania cu privire la planurile societății de a pune în pratică măsurile gândite de Guvern în sprijinul producătorilor locali. Numai că au fost surprinși că la ședința de consiliul n-a fost nici picior de director pe care situațiile financiare îl arată mai mult decât performant. Ci doar directorul economic, Oana Tudorache care a lăsat să se înțeleagă că societatea nu are astfel de planuri, ci că doar închiriază spații și colaborează cu asociații de producători în sensul că le-a închiriat astfel de spații de depozitare în cadrul centrului situat în Dezmir.

Aleșii județeni de la toate partidele au plecat de la ședință hotărâți să nu lase lucrurile așa și l-au sesizat pe vicepreședintele Marius Mânzat, cel care a condus ședința, să aducă chestiunea în atenția celorlalți oficiali ai județului pentru a găsi pârghii de transformare a centrului Agro Transilvania într-un adevărat centru pentru produse agro-alimentare.

CE A RAPORTAT AGRO TRANSILVANIA în primul semestru din 2016

ca

ca1

ca2

ca3

ca4

 ca7ca8

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.