Închide

Update. Clujul a rămas fără președinte

ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - dec. 21, 2015 0 603

Update:

ora 20.00

Consilierii județeni au realizat că nu pot lăsa județul fără președinte, prin urmare după ședința de astăzi au mai organizat o ședință de îndată. PNL l-a propus pe Marius Mânzat candidat pentru această funcție. Mânzat a fost ales cu 20 de voturi, astfel că el îl înlocuiește pe Mihai Seplecan până la alegerile din iunie, 2016. Desigur, cu condiția ca prefectul Gheorghe Vușcan să nu atace prima Hotărâre, prin care care Seplecan a fost revocat din funcție. Până în prezent, Marius Mânzat a ocupat funcția de director adjunct în cadrul Administrației Bazinale de Ape Someș – Tisa. El era, de asemenea, consilier județean din partea PNL.

 

ora 18.00

Consilierii  județeni PSD s-au gândit să le dea o mână de ajutor liberalilor și au inițiat un proiect de hotărâre prin care au cerut, într-o ședința extraordinară derulată astăzi, revocarea lui Mihai Seplecan din funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj. Cu 25 de voturi s-a decis revocarea lui Seplecan, iar în acest moment județul Cluj nu mai are președinte. Instituția riscă un blocaj din pricina faptului că cele mai importante documente – în pricipal cele privind transferurile unor plăți – nu vor mai putea fi semnate. Rămâne de văzut dacă prefectul Gheorghe Vușcan se va grăbi să atace această Hotărâre, dat fiind faptul că ea a fost adoptată în cadrul unei ședințe extraordinare, iar urgența revocării președintelui nu se justifica. Anterior, când social-democratul Ioan Oleleu a fost schimbat din funcția de vicepreședinte la cererea liberalilor și a lui Mihai Seplecan – tot printr-o ședință extraordinară – prefectul Gheorghe Vușcan a suspendat Hotărârea, iar instanța i-a dat câștig de cauză.  

Liberalii au mizat că-l vor putea înlocui pe Seplecan cu actualul vicepreședinte al Consiliului Județean, avocatul Călin Tuluc, care fusese numit recent în funcție, după debarcarea unui alt fost liberal, Horațiu Cătărig. Numai că pe noua lege, desemnarea președintelui Consiliului Județean se poate face numai prin votul plenului Consiliului Județean, așa că partidele s-au văzut nevoiete să-și desemneze și câte un candidat oficial. Așa se face că în ședința de astăzi, după ce s-a votat pentru revocarea lui Seplecan, PSD l-a desemnat pe Vasile Sălătioan pentru a ocupa funcția de președinte, în timp ce PNL l-a desemnat pe Marius Mânzat. Nici Sălătioan și nici Mânzat nu au obținut, însă, numărul necesar de voturi în plen, adică acea majoritatea simplă de 19 voturi. Acest lucru denotă că social democarații au căzut de acord cu liberalii numai în privința schimbării lui Seplecan din funcție. În privința desemnării preșdintelui nu s-au pus de acord, astfel că această funcție a rămas neocupată. Rămâne de văzut dacă prefectul va fi sau nu la fel de prompt în privința atacării acestei Hotărâri, cum a fost în cazul revocării fostului vicepreședinte social-democrat Ioan Oleleu. Potrivit Legii, el are la dispoziție șase luni pentru a ataca un act administrativ. Altfel spus, dacă social-democrații au chef ca județul să rămână fără președinte până la alegerile din iunie, 2016, așa se va întâmpla.

 

 

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu