Închide

Joe Biden l-a atacat dur pe Vladimir Putin în primul discurs despre starea uniunii la Washington în fața Congresului, numindu-l un dictator ”izolat mai mult ca oricând”

ActualitateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - mart. 02, 2022 0 212

Preşedintele SUA, Joe Biden, l-a atacat marţi dur pe liderul rus Vladimir Putin, numindu-l un ”dictator” care este acum izolat de lume mai mult ca oricând. Vladimir Putin ”s-a înşelat”, ”suntem pregătiţi, suntem uniţi”, a spus Biden în primul său discurs despre Starea Uniunii la Washington, cerând Congresului american să ovaţioneze în picioare poporul ucrainean care ”nu se teme de nimic”, relatează  G4media.ro, conform AFP.

Preşedintele rus ”a crezut că Occidentul şi NATO nu vor răspunde”. Dar ”Putin este acum mai izolat ca oricând de restul lumii”, deoarece în lupta împotriva ”autocraţiei”, ”democraţiile sunt pregătite”, a adăugat el, enumerând sancţiunile fără precedent care s-au abătut asupra Rusiei după invazia din Ucraina.

Totuşi, ”dacă dictatorii nu plătesc preţul pentru agresiunea lor, ei provoacă şi mai mult haos”, a avertizat cel de-al 46-lea preşedinte din istoria SUA referindu-se la liderul de la Kremlin.

El i-a ameninţat pe oligarhii ruşi cu confiscarea „iahturilor, apartamentelor de lux şi a avioanelor lor”, un grup operativ al Departamentului de Justiţie al SUA urmând să se axeze pe urmărirea penală a activităţilor criminale ale acestora.

Biden a promis că Putin va plăti un preţ ridicat continuu pe termen lung.

Într-adevăr, presiunea internaţională asupra Rusiei este din ce în ce mai mare, scrie AFP.

Joe Biden a anunţat o interdicţie pentru avioanele ruseşti din spaţiul aerian al SUA, la fel ca şi Uniunea Europeană şi Canada.

Iar cele 27 de state UE au dat undă verde excluderii „anumitor bănci ruseşti” din sistemul de mesagerie Swift, un angrenaj cheie în finanţele internaţionale, şi interzicerii mass-media ruseşti de stat RT şi Sputnik.

Ca urmare a sancţiunilor, va fi deschisă o procedură de faliment împotriva principalei filiale europene a celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, a anunţat autoritatea de reglementare bancară a UE.

Între timp, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cel mai înalt organism judiciar al ONU, a anunţat audieri pe 7 şi 8 martie, după ce guvernul ucrainean a acuzat Moscova că plănuieşte un genocid, relatează G4Media.ro

Sursa foto: Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare