Închide

Jobul perfect: să lucrezi pentru Emil Boc. La el în „firmă” cine greșește, nu plătește!

Opinie by Luminiţa Silea - mai 13, 2014 0 307

Primăria a adjudecat licitația pentru construirea sălii polivalente în zece zile de la deschiderea ofertelor. Din trei firme care au depus ofertă, una a fost descalificată. Contractul s-a adjudecat la jumătate din valoarea estimată către un grup care avea ca lider de asociere compania CON-A. Asocierea condusă de ACI Cluj a fost perdanta licitației. Asta se întâmpla în 2010 în timpul administrației Apostu-Moisin. În 2011 au început lucrările, chiar dacă perdantul a atacat în instanță decizia comisiei de licitație a primăriei.

 

În 2012, după arestarea primarului Sorin Apostu, noul oficial al primăriei, Radu Moisin, sistează lucrările la sala polivalentă ajunsă la 60% din proiect, după ce instanța a stabilit că primăria a atribuit contractul unei societăți care a avut o ofertă neconformă.

 

După ce Boc a câștigat primăria în 2012 a rămas cu licitația pentru polivalentă în aer și avea pe masă o decizie definitivă și irevocabilă care spunea clar că primăria a atribuit contractul unei firme cu o ofertă care nu respecta caietul de sarcini și o obliga să o excludă din cursa, adică să atribuie contractul către ACI Cluj.

 

Cu alte cuvinte, instanțele clujene au penalizat modul de adjudecare a unei licitații publice organizate de către o comisie formată din funcționarii primăriei.

 

Rezultatul? Nu a fost schimbat niciun șef de direcție din primărie și nici nu a fost tras nimeni la răspundere. Nici președintele comisiei, nici membrii. Primarul Emil Boc a venit cu o rezolvare proprie ca să nu recunoască eroarea comisă de instituția pe care o conduce: a angajat un expert (pe care l-a plătit cu bani publici) și acesta a descalificat și singura ofertă rămasă în cursă, cea a asocierii ACI. Adică a stabilit că cealaltă ofertă calificată la licitație de aceeași comisie a primăriei nu a respectat, de fapt, caietul de sarcini.

 

Și aceeași comisie de licitație formată din funcționari ai primăriei s-a dezis de decizia luată în 2010 și a anulat procedura.

 

A urmat apoi o nouă licitația pentru restul de 40% rămas ne-executat din lucrare, după un caiet de sarcini îmbunătățit. Aceasta s-a lansat în 2012, dar a fost anulată printr-o decizie a Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor.

 

Firme interesate de contract l-au contestat pentru că avea neconcordanțe între preț și listele de cantități cerute pentru finalizarea Polivalentei, care au fost modificate în timpul procedurii de licitației de către responsabilii primăriei. La caietul de sarcini au lucrat tot specialiștii din direcțiile de specialitate ale primăriei.

 

Cine greșește la mine în firmă, plătește” sintetiza situația un constructor clujean. A plătit cineva din primărie pentru erorile strecurate în caietul de sarcini ? Nu a fost schimbat niciun șef de direcție și nu a fost penalizat niciun angajat. Primăria nu s-a lăsat și a reluat licitația.

Primarul Emil Boc a ales doar să respecte deciziile date de instituția care soluționeză contestațiile. Licitația II s-a atribuit în trei luni de la data de deschidere a ofertelor, iar contractul a ajuns tot la firma care a realizat 60% din lucrare.

Și am învățat de aici o lecție: că oamenii din primărie pot să ia decizii la licitație, să recunoască, forțați de instanțe și CNSC, că au greșit, iar primarul să-i gireze în continuare ca specialiști. Și să-i lase să se ocupe și de alte licitații.

În 2014, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a dispus anularea rezultatului unei alte licitații a primăriei clujene decis de o comisie compusă, mare parte, din aceeași oameni care s-au ocupat și de licitația pentru sala polivalentă. Caietul de sarcini al licitației întocmit de specialiștii primăriei a fost la fel de contestat și de modificat. Primăria s-a făcut, însă, că nu înțelege decizia CNSC.

Vorbim de licitația pentru salubrizare municipiului. Mai grav este că CNSC a motivat

decizia de la salubritate spunând clar că cei din comisia de liciție a primăriei au favorizat două societăți și le-a permis să-și modifice ofertele financiare pe parcursul licitației. În fața deciziei CNSC primarul stă senin și spune că s-a respectat legea. Nimeni din primărie nu a greșit. Mai mult, vrea ca firmele să conteste decizia și instanța să ia o hotărâre care să servească ca document de bune practici pentru licitațiile primăriei. A anunțat chiar că nu ar dori respectarea deciziei CNSC, că își rezervă adică dreptul de a o ataca.

Nici de această dată, primarul Emil Boc nu a luat nicio măsură în instituția pe care o conduce pentru a nu mai ajunge în situația în care decizia unor specialiști ai primăriei este pusă la îndoială de o instituție independentă. În 2012 chiar el și-a pus specialiștii să-și recunoască greșeala și să anuleze licitația pentru polivalentă, demonstrând în acest fel că dacă își dorește “șeful” se poate orice. Poți în continuare să evaluezi oferte la licitațiile publice și să iei decizii chiar dacă în practică s-a demonstrat că nu ai această capacitate. Licitațiile publice trebuie să garanteze cheltuierea transparentă a banilor publici. Dacă luăm exemplul sălii polivalente și cel al salubrizării Clujului, modul de derularea a licitațiilor a fost dus în derizoriu de primarul Emil Boc. În loc să-și alcătuiască o echipă de specialiști care să atribuie contractele fără urme de suspiciuni, el demonstrează că, de fapt, există portițe legale care permit ca nimeni să nu plătească pentru greșeli și întârzieri de contracte. Ne arată că unde-i lege-i și tocmeală și că jobul ideal este cel la stat, în primăria Cluj-Napoca, unde poți să decizi cum se cheltuie banul public, cum vrei și cum poți. Chiar și iresponsabil.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.