Închide

FOTO/VIDEO "Je suis Charlie" şi în Cluj. Mesajul tinerilor francezi din Transilvania după atacul terorist de la Paris: Defend freedom of speech

ActualitateTop News by Kristina Reştea - ian. 08, 2015 0 483

 

„Je suis Charlie”, afirmaţia de solidaritate afişată în întreaga Europă pentru libertatea de exprimare şi anti-violenţă, după crimele de ieri din Paris, şi „Defend Freedom of speech” au fost mesajele transmise în această seară şi din centrul Clujului. Comunitatea de studenţi francezi din centrul universitar s-a mobilizat pentru un marş de solidaritate cu victimele atentatelor teroriste, dar şi pentru a susţine dreptul la liberă exprimare.

 

 

După apelul lansat pe reţelele de socializare, tinerii, majoritatea francezi, dar şi români, au ieşit, în ger, în stradă, în ziua în care Franţa e în doliu, după atentatele de miercuri, de la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo. „Toţi francezii, de pretutindeni, se simt afectaţi de ceea ce s-a întâmplat”, spune Vincent, un tânăr francez care studiază Business la Cluj de mai bine de un an.

 

DSC_1551

 

În jur de 200 de tineri s-au adunat în jurul orei 18 la Casa de Cultură a Studenților, locul de întâlnire de unde a pornit marşul, iar numărul lor a crescut, în ciuda gerului de ianuarie. „Am venit să susţinem  Charlie Hebdo, într-o demonstraţie organizată la Cluj de studenţii de la facultatea de medicină. Am venit să spunem că suntem contra violenţei şi să apărăm libertatea presei”, spune Judith Bălăşoiu, studentă la Cluj.

 

 

Cu pancarte „Je suis Charlie” – unii sau „înarmaţi”, simbolic, cu creioane – alţii, manifestanţii au mărşăluit apoi pe strada Napoca, înspre Piaţa Unirii, au continuat traseul pe jumătatea pietonală a Bulevardului Eroilor, înspre piața Ștefan cel Mare și apoi pe strada Ion I. C. Brătianu, până în fața Institutului Cultural Francez, reprezentanţii căruia au contribuit de altfel la pregătirea manifestaţiei.

 

În curtea ICR, participanţii la marş s-au oprit pentru un minut de linişte, în memoria victimelor atentatului de la Paris, şi au aprins lumânări la zidul inscripţionat „Nous sommes Charlie Hebdo”

 

 

„E un atac asupra libertăţii. Am primit la consulatul de la Cluj foarte multe mesaje de susţinere şi de condoleanţe pentru familiile victimelor din partea românilor. Asta arată că ne simţim toţi atacaţi, la nivel mondial şi trebuie să ne simţim solidari”, a spus Pascal Fesneau, consulul onorific al Franţei în Cluj.

 

 

 

12 persoane au murit, iar alte 11 au fost rănite, miercuri, într-un atac comis de indivizi înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de rachete. Printre victime se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti – Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski).

 

Citeşte şi

 

Asociația ziariștilor din Cluj se solidarizează cu jurnaliștii publicației franceze Charlie Hebdo. “Suntem consternați de acest atac barbar la adresa libertății de exprimare și ne simțim solidari cu jurnaliștii publicației dumneavoastră”

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare