Închide

Jazz-ul instalează și cartea în Parcul Central

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iun. 15, 2015 2 363

Un salon la carte la Cazinou, o zonă de lectură cu cărți în limba engleză în proximitatea acestuia, expoziții de pictură și sculptură, amplasate în interiorul și în vecinătatea clădirii Universității de Arte și Design din parc. Acestea sunt noutățile cu care Jazz in the Park va veni la cea de-a treia ediție, între 29 iunie și 5 iulie, pe lângă concertele de muzică programate în Parcul Central sau la Opera Maghiară.

Potrivit organizatorilor Festivalului Jazz in the Park, cel mai important salon de carte din România, vine la festivalul de la Cluj cu o premieră națională: Bookfest Estival, primul proiect demarat în afara Bucureștiului și organizat în cooperare cu un brand din domeniul jazz-ului. „Vor fi prezente cele mai importante edituri din România, inclusiv edituri puternice la nivel local și regional. Evenimentul dedicat iubitorilor de lectură se va desfășura în perioada 3-5 iulie la Casino-ul din Parcul Central, în fiecare zi de la 12.00 la 22.00, accesul publicului fiind gratuit”, au anunțat organizatorii. Salonul de carte Bookfest a debutat în 2006, la inițiativa Asociației Editorilor, organizație care reunește cele mai mari edituri din România. Alături de ediția internațională de la București, salonul are din 2012 și ediții locale, desfășurate la Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Târgu-Mureș.

Pe lângă colaborarea cu Bookfest, la ediția a treia din acest an a festivalului, parteneri mai sunt și Universitatea de Artă și Design și British Council. Directorul festivlaului, Alin Vaida a precizat că alături de acești parteneri s-au pregătit lucruri frumoase pentru comunitatea de Jazz din care este convins că fac parte toți clujenii.

Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj vine la Jazz in the Park cu o serie de expoziții de pictură și sculptură, amplasate în interiorul și în vecinătatea clădirii Facultății de Pictură din Parcul Central. Pentru perioada 3-5 iulie se pregătesc aici vernisaje, muzică live și dezbateri cu invitați speciali.

British Council propune un proiect de promovare a culturii britanice. În fața clădirii centrului cultural va fi amenajată o zonă de lectură cu 500 de cărți în limba engleză, de la beletristică și SciFi la artă, muzică și teatru. De asemenea, pe perioada festivalului, se pot face abonamente la British Council cu 30% reducere.

În plus, cei de la British Council susțin și concertul de la Cluj a pianistei de jazz Zoe Rahman, câțtigătoare a „Young Jazz Musician of the Year” la Perrier 1999, „Best Jazz Act” la MOBO Awards 2012 și „Jazz Album of the Year” la Parliamentary Jazz Awards (2012).

Cea de-a treia ediție a Jazz in the Park se desfășoară în perioada 29 iunie – 5 iulie în mai multe zone din Cluj-Napoca. Vor concerta pe scene în aer liber și cu acces gratuit: N.O.H.A, Zoe Rahman Trio, Balako, Tango with Lions, Hilde Louise Asbjørnsen, Barabás Lőrinc Quartet, Sebastian Spanache Trio, Jazzybirds, Lucia, EYOT, Blazzaj, Exit Oz, Koszika and The Hot Shots, Tiptil, Mice on the Run, Jazú, The Rank & Fashion și Nuages Quartet. Violonistul de jazz Florin Niculescu și pianistul Bogdan Vaida vor susține concerte la Opera Maghiară.

Jazz in the Park este organizat de Fapte. Ediția 2015 este finanțată printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechteinstein și Guvernul României, precum și de FDSC, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca. Activitatea Fapte a început în 2006 cu organizarea de evenimente de carieră și a continuat cu dezvoltarea mai multor evenimente culturale și de tineret menite să ofere comunităților perspective noi. Alături de Jazz in the Park, Fapte organizează și Târgul de Cariere.

Scrie un comentariu