Închide

Jazz in the Park iese din parc. Vezi care sunt locațiile din 2015 ale festivalului și cine vine

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 19, 2015 0 840

A treia ediție a festivalului cu muzică live în Parcul Central, programat anul acesta în perioada 29 iunie – 5 iulie, iese cu evenimente și în afara parcului, au anunțat organizatorii „ Vom folosi aproape în întregime Parcul Central și vom organiza concerte și în alte 3 locații din oraș. Din dorința de a nu suprapune prea multe activități, le-am dispus pe parcursul unei săptămâni întregi”, a explicat Alin Vaida, directorul festivalului

Parcul Central va avea 3 scene: Main Stage, pe aleea centrală a parcului, unde vor fi găzduite 12 concerte, Youth Stage, în spatele clădirii Casino, unde se va desfășura un concurs de muzică jazz și influențe și Chillout Stage, în zona de hamace, unde pe timpul zilei vor face atmosferă o serie de DJ.

Pe lângă zonele dedicate muzicii, festivalul va avea spații pentru activități: expoziții de artă, spații pentru citit, un meeting point pentru bicicliști, o zonă de joacă pentru copii, târg de artizanat și terase. O noutate pentru 2015 este parteneriatul cu Bookfest, în urma căruia ediția estivală a târgului de carte va fi găzduită la Jazz in the Park.

În afară de Parcul Central, organizatorii pregătesc trei locații noi în cadrul festivalului. Printre acestea, o scenă amenajată pe plaja Grigorescu, de pe Malul Someșului, care va găzdui pe 1 și 2 iulie șase concerte, spațiul fiind amenajat pe modelul altor plaje urbane din Europa. Pentru amatorii muzicii jazz și a muzicii clasice, deopotrivă, Opera Maghiară va găzdui două concerte care vor avea loc pe 30 iunie și 2 iulie, pe bază de bilet.

Organizatorii Jazz in the Park „anunțăși un eveniment surpriză de 1 mai: „o alternativă de a petrece tradiționala zi liberă de 1 mai, alternativă construite cu aceleași ingrediente ca și Jazz in the Park: muzică bună, aer curat, activități interesante și acces gratuit”, susțin organizatorii.

Accesul la evenimentele din cadrul Jazz in the Park este gratuit, excepție făcând concertele găzduite de Opera Maghiară. Evoluția și diversificarea activităților propuse de către festival anul acesta se datorează faptului că organizatorii s-au orientat către surse noi de finanțare, explică aceștia. „Anul trecut am aplicat cu proiectul „Jazz in the Park” pentru multe finanțări, iar în cazul unora am avut succes, cum ar fi granturile câștigate de la EEA Grants și FDSC. De asemenea, succesul ediției de anul trecut și nominalizarea în finala europeană a Festival Awards au ajutat mult și în discuțiile cu potențialii sponsori”, spun oganizatorii

Jazz in the Park este un eveniment organizat de Fapte, organizație care mai organizează Târgul de Cariere, cea mai mare rețea de evenimente de carieră din România și Republica Moldova.

Cine vine la Jazz in the Park

Organizatorii au anunțat și primii invitați confirmați pentru scena principală din Parcul Central, unde accesul va fi gratuit: Hilde Louise Asbjørnsen, Tango with Lions, Tiptil și Sebastian Spanache Trio.

Născută într-un orășel de pe coasta de nord-vest a Norvegiei, Hilde Louise a cochetat din copilărie cu muzica. Hilde și-a compus propriile piese, influențată de mari artiști jazz precum Ella Fitzgerald și Nat King Cole. În 2007, artista s-a alăturat duetului norvegian de electronic jazz Koop, cu care a colaborat și pe care i-a însoțit în turnee timp de 2 ani. Artista despre care presa a scris că este ”două părți Monroe și o parte Holiday” va fi prezentă pentru prima dată în Cluj-Napoca la Jazz in the Park.

Trupa de indie/ alternative Tango for Lions a fost formată oficial în 2007 de Kat, o tânără muziciană care a avut nenumărate colaborări ca basistă și vocalistă cu scena indie din Grecia. Albumul lor de debut a fost primit cu foarte mult entuziasm de către critici, în timp ce single-ul ”In a bar” a înregistrat un număr neașteptat de ascultări pe Youtube. Cel de-al doilea album, ”A long walk”, a fost votat în 2013 unul dintre cele mai bune albume ale anului. Trupa e pentru prima dată în România.

Trupa românească Tiptil, înființată în 2009 de câțiva foști componenţi ai trupei Baba Novac și-au alăturat-o la scurt timp pe Silvana Helal, vocea trupei, care dă glas sunetului sofisticat al instrumentelor. Stilul muzical efervescent și energic au adus trupei de glam-punk-jazz trofeul secțiunii ”Stufstock Newcomers”, din cadrul Festivalului Stufstock 2010.

Sebastian Spanache Trio este unul din trio-urile care a format și dirijat generația nouă de muzicieni de jazz, contribuind la consolidarea muzicii acestui gen prin componenta de improvizație. Influențele muzicale se compun dintr-o paletă diversă de stiluri, sugerând de multe ori atmosfera muzicii ambientale sau electronice. În 2014, Sebastian Spanache Trio au fost premiați în 2014 pentru originalitatea lor cu marele trofeu al Festivalului Internațional de Jazz Johnny Răducanu din Brăila.

Citește și

Foto/Video Dansând în iarbă, cu jazz şi popcorn. Cum a arătat seara 1 din Jazz in the Park

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare