Închide

Jandarmii estimează 20.000 de vizitatori la cel mai vechi târg din țară, organizat în weekend la Cluj

ActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 05, 2017 2 862

Autoritățile așteaptă puhoaie de mușterii la cel mai mare și mai vechi târg din țară, ce are loc în weekend într-o localitate din Cluj.

Vorbim de cunoscutul „târg de la Fechetău”, organizat în fiecare an în al doilea weekend din luna octombrie în comuna clujeană Negreni; acesta e cel mai vechi, dar și cel mai mare târg de profil din țară, atestat de aproape 200 de ani. Jandarmii, care anunță că vor patrula în zonă, estimează nu mai puțin de 20.000 de vizitatori la târg în weekend, de azi până în 8 octombrie. Jandarmii le recomandă vizitatorilor să fie atenți la genți și poșete, dar și la lucrurile de valoare, și să evite conflictele cu persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice.

Târgul de la Negreni, ce adună mii de curioși și mușterii în fiecare an în a doua sâmbătă din octombrie, e unul dintre cele mai vechi din țară: primele sale ediții au fost organizate acum patru secole iar prima atestare documentară datează de acum fix 202 de ani. “Târgul de la Fechetău” își asigură mare parte din afluxul de curioși prin pitorescul său: aici vin colecționari ori vânzători de antichități ori artizani, pe păturile întinse pe jos poți găsi la vânzare de la haine până la aparate defecte, poți mânca un mic și bea o bere și, la final de zi, poți merge acasă fără să fi cumpărat nimic.

Localitatea Negreni e la granița cu județul Bihor, pe cel mai aglomerat, dar și cel mai periculos drum al Clujului, DN1E60. Localitatea se întinde de cele două părți ale râului Crișul Repede, iar târgul se află pe unul dintre malurile acestuia. În urmă cu doi ani târgul a crescut cu două hectare și, de acum încolo, asta e suprafața maximă la care poate ajunge, deși numărul de mușterii crește anual.
Cea mai veche însemnare despre “târgul de la Fechetău” datează din 1815 – în acest an sunt, deci, fix două secole de la această notare. Totuși, târgul funcționa dinainte de această dată, conform unor surse acesta datează de 400 de ani. Era vizitat în special de munteni, care coborau din Apuseni pentru a vinde lemn și cherestea și a-și cumpăra haine și căciuli de iarnă. Acum, aici vin colecționari ori turiști din toată Europa de Est.
Târgul de la Negreni o fi vechi, dar nu e deloc unic: astfel de talciocuri sau bâlciuri erau organizate în multe alte localități în decursul istoriei Ardealului – totuși, acesta e singurul care nu doar că și-a păstrat tradiția, dar crește anual, și aceasta într-un secol în care nu mai există fostele bariere istorice între regiuni. L-am întrebat pe istoricul Tudor Sălăgean de ce vechiul târg medieval de la Negreni își păstrează tradiția și chiar prosperă. Râde, “chiar nu știu dacă am un răspuns”, dar încearcă o explicație: “este situat la întâlnirea a trei zone geografice și istorice distincte, și probabil asta explică și sccesul lui: Transilvania istorică, zona Bihorului și părțile vestice, și zona munților Apuseni. Granița Transilvaniei era la Izvorul Crișului până în secolul XVI, când s-a mutat la Vadul Crișului. Târgul e un loc de întâlnire pentru mărfuri și bunuri ce vin din trei zone diferite. O fi o zonă de interferență, de regulă au succes târgurile situate în zone de confluență, de întâlnire, pe care atât publicul cât și comercianții îl aleg ca fiind locul în care trebuie să se întâmple așa ceva. Alte târguri probabil nu atrăgeau populație din zone complet diferite cum e cazul aici, trebuie să fie și diferență, un târg situat într-o zonă în care toată lumea se ocupă cu aceleași lucruri nu e la fel de interesant ca unul unde vin oameni cu ocupații cu totul diferite”.

Cum ajungeți la târg
Târgul e străbătut pe la mijloc de calea ferată ce leagă Cluj-Napoca de Oradea: trenul e deci cea mai facilă variantă de a ajunge în Negreni. Trenurile companiei private care leagă Clujul de Oradea opresc chiar în mijlocul târgului, dimineața spre Oradea, și se întorc spre Cluj-Napoca după-masa. În acest mod nu trebuie să vă faceți griji nici pentru locul de parcare pentru mașină, căci acestea dau bătăi de cap în fiecare an: dacă alegeți să veniți la târg cu mașina trebuie știut că la fiecare ediție ambele margini ale drumului DN1E60 sunt ocupate de mașini pe kilometri întregi și, de câțiva ani încoace, sătenii s-au învățat întreprinzători și își oferă curtea ori livezile ca locuri de parcare, în schimbul unei taxe de 10 lei. Dacă alegeți trenul, trebuie să știți că prima cursă înapoi e doar după ora 16.

Citește și:

Secretul celui mai vechi târg din Transilvania, vechi de 400 de ani

Citește un reportaj:

FOTO Cafeneaua cu nimicuri, “construită” de la Negreni

2 comentarii

  1. Cine si-a batut joc de stirea asta? Nici macar titlul nu e scris corect. Si de cand Negreni e o localitate in Cluj-Napoca? Va faceti singuri de ras cu astfel de scriitura si cu asemenea greseli in texte

    • Bună ziua, mulțumim pentru comentariu; am modificat prima propoziție a știrii cu scuze pentru neatenție. Am rescris și titlul ca să fie mai clar.
      Dacă aveți și alte remarci privind textul, dacă nici măcar titlul nu e corect, le așteptăm cu interes.
      Mulțumim.

Scrie un comentariu

  • Articole similare