Închide

IT-iștii au adus la Cluj dezvoltatorii de birouri: o treime din spațiile aflate în lucru în România sunt în capitala Transilvaniei

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 05, 2015 1 841

 

O treime dintre birourile aflate în curs de execuție la nivel național sunt în Cluj, orașul din Transilvania având cea mai populară piață din afara Capitalei pentru dezvoltatorii de pe acest segment, arată analiza semestrială a evaluatorilor de la Darian. Bucureștiul contabilizează peste jumătate din spațiile de birouri din proiectele aflate în curs de execuție.

La nivelul întregii ţări sunt în construcţie mai multe proiecte de birouri, care totalizează peste 190.000 mp. 54% dintre acestea urmează a se livra în București și 33% în Cluj-Napoca. „Stocul de spații de birouri moderne din România se ridică la aproximativ 2,94 milioane mp, din care majoritatea (aproximativ 2 milioane) sunt în Capitală, urmată de Cluj Napoca, considerată a doua piață mare de birouri după Capitală. Iași și Timișoara sunt următoarele orașe importante ale țării pe segmentul spațiilor de birouri existente sau aflate în construcție. Celelalte orașe de provincie au un stoc relativ mic de spații moderne de birouri, cu un număr limitat de spații de clasa A. Cererea de spații moderne de birouri provine cu precădere din partea sectorului auto, IT&C, transporturi şi financiar-bancar”, arată reprezentanții Darian. În semestrul II din 2014 s-au livrat aproape 65.000 mp de spații de birouri clasa A și B la nivel național, în creștere cu 12% față de primul semestrul al anului. Capitala conduce detașat cu 79% dintre spațiile de birouri livrate.

Popularitatea pieței locale în rândul dezvoltatorilor de birouri vine după mulți ani de austeritate în ceea ce privește livrarea de centre de afaceri. „Dezghețula început să se producă din 2013-2014, când au apărut primele spații din Cluj Business Center (ex-Feleacul), Liberty Technology Park (ex-Libertatea) și The Office (ex-Tricotaje Someșul). Iar motorul pieței rămâne IT-ul, de unde vin cei mai mulți dintre noii chiriași, datorită disponibilităţii de resurse umane şi a costurilor mai scăzute faţă de pieţele vestice. „Faptul că la Cluj e un interes atât de mare pentru dezvoltarea de birouri se datorează mediului IT. Acesta este cel mai activ dintre toate domeniile în care este nevoie de spații de birouri. Cam toate companiile din acest sector se dezvoltă. Și nu e vorba doar de multinaționale, ci și de start-up-uri românești care au crescut și au ajus să aibă sute de angajați. Clujul e interesant pentru companii datorită oamenilor (angajaţi şi potenţiali angajaţi) – costurile sunt mai mici decât în vest, iar productivitatea e la nivel bun. Noi avem de asemenea foarte multe cereri de spații de mai mici dimensiuni din partea unor start-up-uri care acum se lansează, a menționat Nina Moldovan, CEO Liberty Technology Park.

Deși concentrează multe dintre proiectele noi dezvoltate în țară, Clujul nu figurează în lista orașelor în care s-au realizat tranzacții importante de astfel de proiecte. Cea mai mare tranzacție realizată în semestrul trecut este preluarea celui mai recent mall al Capitalei – Promenada Mall – cu o suprafață de 40.300 mp, de către fondul de investiții sud-african NEPI, activ și în Cluj-Napoca prin dezvoltare, în parteneriat, a complexului The Office. Valoarea tranzacției: 148 milioane de euro. „Piața imobiliară din România continuă să fie dominată de achizițiile sud-africanilor de la New Europe Property Investments (NEPI), precum și de grupul de investitori coordonaţi de grecul Ioannis Papalekas prin intermediul fondului de investiții Globalworth Real Estate. Dintre cele 15 achiziții efectuate în acest semestru, patru au fost realizate de către Globalworth, totalizând 104 milioane de euro”, mai arată analiza Darian.

Poziția bună a Clujului în topul birourilor este susținută și în ceea ce privește ocuparea clădirilor existente sau recent livrate. Astfel, în semestrul II rata de neocupare pentru birouri de clasa A era de 10% și, ceva mai ridicată (15%), în clădirile de clasa B, adică printre cele mai mici procente din țară. „Cererea în creştere din piaţa de birouri a Capitalei a dus la o scădere a ratei de neocupare de la 15% la 14%. Cele mai mari clădiri s-au livrat până la sfârşitul anului, iar o parte a celor aflate în curs de realizare sunt deja închiriate, astfel că tendinţa de scădere a ratei de neocupare se va menţine pe termen scurt. La nivel naţional gradul de neocupare se situează la aproximativ 12% pentru spaţii de birouri de Clasa A, mai mare fiind pentru birourile de clasa B (aproximativ 16%)”, arată analiza Darian. Chiriile medii în Cluj-Napoca sunt de 12-14 euro/mp la clasa A și variază între 6 și 10 euro/mp pentru birourile de clasa B.

 

 

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.