Închide

Istoria Transilvaniei, traducere în slovacă, se lansează azi în Bratislava. „E singurul loc din Europa unde o biserică bizantină stă lângă o bazilică romanică, lângă o biserică gotică şi lângă alta barocă, toate vecine cu o sinagogă”

Cultură by Actual de Cluj - mart. 14, 2019 0 387

Cartea Istoria Transilvaniei, a președintelui Academiei Române, clujeanul Ioan Aurel Pop, și a prorectorului UBB Cluj Ioan Bolovan, se lansează în limba slovacă, în această dimineață.

Lansarea traducerii în limba slovacă a volumului „Istoria Transilvaniei” are loc azi la Universitatea Comenius din Bratislava, ocazie cu care autorul susține o conferință pe tema formării României moderne şi noua arhitectură politică a Europei Centrale şi de Est după Primul Război Mondial. „Transilvania este astăzi o parte a României şi a Europei în acelaşi timp, dar, mai presus de toate, este patria primitoare a tuturor locuitorilor săi. Pentru prima oară în istorie, sunt acum premise reale pentru ca toţi locuitorii ei să fie şi să se simtă egali şi la ei acasă. Țara nu mai este Transilvania de odinioară, dar urmele istoriei sunt peste tot. În trecut, au suferit şi au fost fericiţi, adesea în momente diferite, şi românii, şi maghiarii, şi germanii, şi evreii etc. Nici suferinţele şi nici bucuriile nu trebuie uitate. Amintirile trecutului sunt un patrimoniu de nepreţuit, iar păstrarea lor este un atribut al popoarelor civilizate. Entitatea transilvană este un dat al trecutului, dar, în acelaşi timp, ne însoţeşte peste tot, astăzi, sub ochii noştri. E singurul loc din Europa unde o biserică bizantină stă lângă o bazilică romanică, lângă o biserică gotică şi lângă alta barocă, toate vecine cu o sinagogă. De asemenea, singurul loc în care un locaş de cult ortodox este la câţiva paşi de unul greco-catolic, de altul romano-catolic, de unul calvin, de altul luteran sau unitarian. Aceasta spune mai mult despre convieţuirea paşnică decât despre conflicte, iar mesajul acestei lucrări este generos: trecutul trebuie cunoscut nu pentru încrâncenare şi răzbunare, ci pentru destindere şi înţelegere”, susține autorul.

Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, este profesor universitar şi rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, este autor şi coautor peste 80 de cărţi, tratate şi manuale şi a peste şapte sute de studii şi articole.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu