Închide

Istoria completă a sloturilor

ActualitateSocial by Actual de Cluj - iun. 15, 2022 0 90

Nu există jucător de cazino care să nu fi jucat măcar o dată la păcănele. Sub acest diminutiv se găsesc cele mai populare jocuri de noroc de pe planetă, cunoscute şi sub numele de sloturi. Popularitatea acestora se justifică mai ales prin modul simplu de funcţionare dar şi prin promisiunea unui câştig uriaş în nici o secundă.

Tocmai pentru că sunt jocuri atât de populare, sloturile au în spate o istorie îndelungată, apărând pentru prima oară în barurile americane acum mai bine de 150 de ani. De la forma rudimentară de început până la sloturile pe care le cunoaştem în ziua de astăzi este cale lungă, pe care însă o vom parcurge împreună printr-o scurtă incursiune în istoria acestora.

1.Când a fost inventat primul slot?

Este o explozie de culori atunci când 20 Hot Blast îşi etalează pe ecran simbolurile wild. Bombele multicolore care apar pe liniile de mijloc ale jocului le transformă în întregime în wild-uri, contribuind la obţinerea de câştiguri colosale. Dar până să se ajungă în acest stadiu, sloturile au avut un început timid, fiind amplasate pentru început în barurile şi restaurantele americane. Totul se întâmplă în anul 1891, când 2 inventatori americani au pus pe piaţa un joc numit Aparat cu Cărţi de Joc.

Aparatul era acţionat mecanic şi se baza pe cunoscutul joc de poker, practicat de multă vreme în USA. În aparat se găseau 50 de cărţi de joc care erau amestecate în acelaşi mod mecanic de fiecare dată. Jucătorul trebuia să introducă o monedă în nişa specială şi să aştepte dispunerea cărţilor de poker pe ecran. În funcţie de valoarea cărţilor apărute, obţinea sau nu un câştig. Interesant la acest aparat este faptul că inventatorii au scos intenţionat din pachet 2 cărţi de joc.

Decarul de inima neagră şi valetul de inimă roşie sunt cărţile lipsă din pachetul de joc, din considerente evidente. Lipsa acestor 2 cărţi diminua cu 50% şansele de obţinere a combinaţiilor de chinta şi full, prin urmare creştea încasările locaţiei unde erau amplasate. Succesul aparatului a fost instantaneu, fapt care a determinat şi alţi inventatori să se lanseze în crearea de jocuri de noroc. Cel mai bun exemplu îl constituie aparatul numit Liberty Bell inventat de către mecanicul Charles Fey în anul 1895.

Aparatul avea 3 role şi folosea 4 simboluri, inima neagră, inimă roşie, diamant şi Clopotul Libertăţii. Este primul slot atestat oficial, cel mai mare câştig existent în tabela de plăţi fiind obţinerea pe linia de mijloc a 3 Clopote, caz în care slotul ceda 50 de cenţi americani.

2.Cum funcţionează sloturile

Sloturile de început inventate de Fey erau acţionate mecanic, prin intermediul unei manivele amplasate pe lateralul maşinii. Manevrarea acestei determina învârtirea unei role pe care erau desenate 10 simboluri. 

În funcţie de dispunerea acestora pe ecran, aparatul ceda sau nu câştiguri. Ca să poţi juca la un asemenea slot era nevoie să inserezi o monedă prin fanta creată special în acest scop şi să tragi la propriu de maneta ataşată jocului. Pentru că acest slot a cunoscut un succes instantaneu, o mulţime de companii au dorit să cumpere drepturile de a produce şi comercializa aparatul produs de Fey. Acesta refuză însă să facă acest lucru, determinând companiile să îşi creeze propriile jocuri.

În acest fel apare pe piaţa jocurilor de noroc a vremii un slot care foloseşte pentru prima oară simbolul fructelor. Designul îi aparţine lui Herbert Mills, care sub licenţa Fey produce primul său slot în anul 1907. Îl urmează  şi alte companii, ceea ce duce la o explozie de sloturi în barurile şi restaurantele americane. Încetul cu încetul sloturile încorporează şi elemente electronice, până când în anul 1963 apare pe piaţa primul slot electromecanic.

Numele slotului era Money Honey şi pentru multă vreme a condus detaşat în preferinţele jucătorilor. Acest lucru a luat sfârşit în anul 1976, când primul video slot vede lumina zilei, dând posibilitatea adăugări suplimentare de role şi de simboluri, care să ofere posibilităţi mai mari de câştig.

3.Inventarea sloturilor online

Anii 1990 sunt anii în care sloturile online debutează în forţă pe piaţa jocurilor de noroc mondială. Datorită internetului şi avansării tehnologiei în domenii vitale precum cele de comunicaţii a facilitat apariţia şi ulterior dezvoltarea sloturilor online.

Se eliminau în acest fel condiţionările privind orare de funcţionare sau număr de jocuri disponibile într-un cazino fizic, de natură să nemulţumească jucătorii. În mediul online orice slot poate să fie accesat de un număr nelimitat de jucători, la orice oră din zi sau din noapte, prin urmare nu există restricţii de accesare.

Intrarea sloturile în online s-a făcut sub pseudonimul VGT, Video Gaming Terminals pentru că ulterior să fie cunoscute sub abrevierea PRNG, adică Pseudo Random Number Generator. Pe scurt, RNG-ul pe care toată lumea îl cunoaşte şi care se constituie în motorul de funcţionare al unui slot.

Sub denumirea recentă de RNG se ascunde un cip care este responsabil cu dispunerea simbolurilor unui slot pe ecran. Cipul RNG generează milioane de combinaţii numerice care în clipa apăsări butonului de start se transformă în simbolurile tematice ale slotului.

Numerele sunt generate aleatoriu, astfel încât se explică de ce unii jucători nu obţin câştiguri în timp ce alţii încasează un premiu generos chiar de la prima rotire iniţiată. Şi tot cu ajutorul acestui cip, dezvoltatorii au creat sloturi inovative, cu numere de role sporite şi cu funcţii suplimentare care măresc şansele de câştig.

Mai mult decât atât, în mediul online majoritatea sloturilor au ataşate jackpot-uri misterioase, care pot face peste noapte dintr-un jucător oarecare un milionar autentic. Şi în acest caz atribuirea unui jackpot este complet aleatorie şi nu depinde de miza practicată de jucător.

Rezultatul final al sloturilor online este profit maxim pentru un cazino online şi promisiunea unui câştig colosal pentru un jucător obişnuit. Singurul element sigur din această ecuaţie este profitul garantat al platformei, care îşi opreşte de fiecare dată procente importante din banii investiţi în fiecare rotire de aparat.

Concluzie

Încă de la inventarea lor, sloturilor s-au dovedit a fi populare pentru că generau câştiguri rapide. În era internetului, păcănelele continuă să fie cele mai populare jocuri de noroc pentru aceleaşi considerente din trecut.

În plus le recomandă grafica de excepţie, explozia de culori în care sunt create pictogramele din joc şi nu în ultimul rând coloana sonoră care se afla în concordanţă cu tema aleasă. Sunt destule motive pentru a juca un joc cu o atât de bogată istorie, însă este recomandat ca de fiecare dată să păstraţi un joc responsabil care să vă ţină departe de orice alte probleme legate de jocurile de noroc.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu