Închide

Investiții de 300.000 lei la Institutul de Transplant Renal după ce un an nu s-au găsit 9.000 de lei pentru o pompă de vid pentru blocul operator

Sănătate by Actual de Cluj - nov. 14, 2018 0 119

Aparate noi de 300.000 lei la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj, căpușat în ultimii ani și aflat la limita falimentului. Între altele s-au găsit în sfârșit 9.000 de lei pentru achiziționarea unui aparat vital fără care ICUTR risca să închidă întregul său bloc operator.

ICUTR a cumpărat echipamente medicale și aparatură de 300.000 de lei, bani care vin de la Consiliul Județean, instituție care spune că în îngrijirea instituției se află peste 8.000 de pacienți, dintre care 1.900 transplantați. A fost cumpărat cu acești bani un turn de video endourologie de înaltă performanță, o linie de echipamente pentru testare hematologică și o centrifugă, patru aparate de dializă, o pompă de vid pentru un autoclav, 20 de unități de aer condiționat, saltele noi, lenjerii și accesorii de pat și altele.  Cea mai importantă investiție e turnul de video endourologie de înaltă performanță, care permite creșterea acurateței procedurilor urologice endoscopice. Necesitatea achiziționării acestuia a fost justificată de faptul că marea majoritate a pacienților au nevoie de o intervenție chirurgicală endoscopică. Endoscopia de înaltă rezoluție permite urologului să realizeze un diagnostic intra operator și un tratament chirurgical cu mai mare precizie și reduce astfel rata complicațiilor ce pot duce la creșterea perioadei de spitalizare sau a duratei de recuperare după operație.

Între altele a fost cumpărată și o pompă de vid pentru un aparat de sterilizare numit autoclav, fără care nu poate funcționa. „Autoclavul era, inițial, nefuncțional, tocmai din cauza defectării acestei pompe. În mod evident, investiția a fost justificată de faptul că blocul operator și activitatea chirurgicală sunt dependente de sterilizarea instrumentarului chirurgical”, arată CJ Cluj. ICUTR a fost un an în riscul de a închide întreg blocul său operator, după ce pompa de vid care steriliza instrumentarul medical s-a defectat. Înlocuirea ei costa aproximativ 9.000 de lei. Purtătorul de cuvânt Gheorghiță Iacob pentru actualdecluj.ro: „activitatea funcționa dar eram în riscul de a închide blocul operator. Valoarea pompei a fost de 9.000 de lei dar din diverse motive nu s-au găsit acești bani. Activitatea a fost tot timpul la limită”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu