Închide

Clujenii, chemați să doneze sânge

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - nov. 20, 2018 0 286

O nouă campanie națională de donare de sânge, sub titulatura „Donează sânge! Fii erou!”, se va derula în perioada 3-7 decembrie. Campania, care are ca scop creșterea numărului de donatori de sânge, se va desfășura simultan în 11 centre universitare din România: Cluj, Brașov, București, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Târgu-Mureș, Timișoara și Sibiu. La Cluj-Napoca, în această campanie se vor implica aproximativ 200 de voluntari activi ai proiectului, studenți ai Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Pe parcusul pregătirii campaniei, voluntarii contribuie la informarea și conștientizarea populației clujene asupra importanței și beneficiilor actului donării de sânge prin intermediul comunității online și al prezentărilor ținute în cadrul școlilor și facultăților clujene. Creșterea procentajului actual scăzut de donatori (2-3 % la nivelul țării noastre comparativ cu 20-30% în țările europene și chiar 50-60% în țările nordice) și facilitarea accesului acestora la actul donării sunt doar câteva dintre obiectivele voluntarilor.

„Donează sânge! Fii erou!”

Proiectul „Donează sânge! Fii erou!” se desfășoară de 17 ani la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, sub egida Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), facând parte din Departamentul de Sănătate Publică (SCOPH). Începând din Decembrie 2017, proiectul „Donează sânge! Fii erou!” e afiliat programului internațional ”Organ, Tissue and Marrow Donation” din cadrul International Federation of Medical Students Associations (IFMSA). În mod tradițional, agenda proiectului include organizarea a cel puțin 2 campanii naționale de donare de sânge pe an în toate centrele universitare membre și a mai multor campanii la nivel local în centrele universitare. În vederea realizării unui impact cât mai mare asupra comunității și societății civile din România, de-a lungul timpului s-au organizat mai multe campanii de interes național, acestea desfășurându-se simultan în diferitele centrele universitare din România.

„Cu ocazia acestei campanii dorim să reamintim populației de existența plaftormei „donez450” (www.donez450.ro), cu aplicația disponibilă în Appstore și Google Play, prin care dorim să facilităm comunicarea dintre Centrele de Transfuzie Sanguină și donatorii de sânge, utilizatori ai aplicației. Platforma a fost dezvoltată de către compania IT – Life is Hard – Work Soft în parteneriat cu proiectul „Donează sânge! Fii erou!” din cadrul Organizației Studenților Mediciniști din Cluj și LIONS Genesis.
Succesul campaniilor de donare de sânge de care s-a bucurat proiectul „Donează sânge! Fii erou!” se datorează în egală măsură voluntarilor dedicați care se implică în organizarea campaniilor din proiect, donatorilor care răspund mereu apelului nostru și conștientizează nevoia de sânge cu care se confruntă clinicile medicale clujene, dar și a partenerilor noștri și sponsorilor care ne sunt mereu aproape și ne sprijină în realizarea scopurilor propuse. Cu ajutorul dumneavoastră putem crește procentajul de donatori din populație la un nivel european și putem atinge un număr cât mai mare de donatori de sânge în cele 7 zile de campanie, acoperind astfel pentru o scurtă perioadă de timp necesarul de sânge cu care ne confruntăm” – transmit organizatorii.

Ce condiţii trebuie să îndeplineşti ca să poţi dona sânge?

Oricine poate dona sânge, cu mențiunea că donatorii trebuie să respecte câteva condiții:
–         să aibă asupra lor actul de identitate sau permisul de ședere;
–         să mănânce dimineață un mic dejun ușor fără grăsimi;
–         să aibă vârsta între 18-60 ani;
–         să aibă o stare generală de sănătate bună;
–         să aibă o greutate corespunzătoare: femei>55kg, bărbați>60kg;
–         să nu fi avut hepatită, TBC sau alte boli infecțioase;
–         să nu fie alergici;
–         să nu fie răciți;
–         să nu fie sub tratament medicamentos;
–         să nu aibă tensiune arterială >180/100 mmHg;
–         să nu fie în perioada menstruației;
–         să nu fie sub tratament anticoncepțional;
–         să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale sau dentare
–         să fie odihniți;
–         să nu fie după tură de noapte la serviciu;
–         să nu fi consumat alcool în ultimele 72 ore;
–         să nu fi mâncat grăsimi în ultimele 24 ore;
–         să nu fie în pensie de boală (indiferent de diagnostic);
–         să nu se fi vaccinat în ultimele 2 săptămâni,
–         să nu-și fi făcut tatuaje în ultimele 6 luni;

Facilităţile donatorului de sânge:

Donatorii obțin și câteva beneficii:

–  primesc 7 bonuri de masă cu care vor putea face cumpărături în orice magazin care acceptă bonuri de masă.
–  primesc analize de sânge gratuite:
* Hepatită B şi C
* HIV (SIDA)
* VDRL (Sifilis)
* HTLV (Leucemie)
* Hemoglobină
* Grup (A, B, O, AB), Rh (D)
* Anticorpi antieritrocitari (pentru fetele cu Rh – )
–           Primeşte o adeverinţă pentru:
* Reducere de 50% pentru transportul în comun (RATUC) pentru 1 lună
* 1 zi liberă
Motive în plus să donați sânge:
–          nu există substitut pentru sângele uman;
–          sângele donat are o durată de viață limitată (de aceea este important să donați constant);
–          se recoltează 450 de ml de sânge, dintre care o unitate de sânge recoltată de la un donator (420 ml) poate salva 3 vieți, iar restul (30 ml) se folosește pentru analize;

–          cineva are nevoie de sânge o dată la 3 secunde;
–          doar 2% din populația României donează sânge, deși este estimat că aproximativ 60% din populația țării va avea nevoie, la un moment dat, de minim o transfuzie de sânge;
–          nu costă nimic;
–          scade riscul de a dezvolta anumite forme de cancer;
–          scade riscul de producere a infarctului miocardic acut;
–          este un act umanitar

Clujenii interesați sunt invitați să doneze sânge  în perioada 3-7 decembrie la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca de pe strada Nicolae Bălcescu nr.18 (la colț cu str.Paris) între orele 7:30 și 14:00. Donatorii vor fi întâmpinați de voluntarii proiectului pe perioada campaniei cu o mulțime de premii, tombole, mâncare, sucuri, cafea etc.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu