Închide

Învățământul privat, profit record în 2019? Clujul e unul din județele cele mai reprezentate în industrie

EducaţieTop News by Actual de Cluj - sept. 03, 2019 0 182

Un studiu privind sistemul privat de învățământ arată că județul Cluj are printre cele mai multe școli private din țară.

Afacerile din învăţământul preuniversitar privat din România au crescut de aproape trei ori în ultimii nouă ani, având şanse să atingă nivelul de 200 de milioane de lei în acest an, arată o analiză Frames publicată azi.

”Începutul noului an şcolar surprinde sistemul public de educaţie preuniversitară cu aceleaşi probleme ca în anii trecuţi. Există, în continuare, şcoli şi grădiniţe fără autorizaţii sanitare de funcţionare, cu wc-uri în curte, cu mobilier degradat şi cu materiale didactice şi logistice insuficiente. În şcolile şi grădiniţele de stat, pe fondul crizei de personal, continuă să predea foarte mulţi suplinitori, iar calitatea factorului uman pare că se degradează de la an la an, dacă luăm în calcul rezultatele de la examenul de titularizare”, arată studiul. Sistemul public de învățământ e marcat și de salarii mici și condiții proaste de muncă pentru dascăli, ceea ce i-a făcut pe mulți să părăsească acest domeniu – sau să se orienteze spre privat, ”şcolile şi grădiniţele private sunt în prim-plan, aşa cum spitalele private sunt tot mai interesate de medicii reputaţi de la stat”, după cum arată studiul,

Afacerile firmelor care activează în învăţământul preuniversitar – şcoli şi grădiniţe private – au atins în 2018 nivelul de 173,3 milioane de lei, faţă de 160,8 milioane lei în 2017 şi 73,1 milioane de lei în 2010. Analizele arată, astfel, că în acest an se va atinge un nivel record în acest business, de 200 milioane de lei cifră de afaceri totală în SRL-urile care se ocupă cum această activitate. ”Dacă în anul de referinţă 2010 erau înregistrate 256 de firme cu acest profil, în 2018 s-a ajuns la 443 de companii dintre care 402 erau în funcţiune şi au depus datele de bilanţ la Ministerul Finanţelor. Este o evoluţie semnificativă, care denotă faptul că tot mai mulţi dintre români au ales să plătească pentru studiile copiilor, iar firmele şi-au permis să facă investiţii semnificative în dotări, programe şi personal”, susține Adrian Negrescu, managerul Frames. Profitabilitatea e și ea în creștere, chiar considerabilă, cu un total de 35,7 milioane de lei anul trecut, față de 8,29 milioane lei în 2010 sau 21,33 milioane lei în 2017.

Cele mai multe şcoli şi grădiniţe private erau înregistrate, anul trecut, în Bucureşti-Ilfov – 230, Constanţa – 33, Prahova – 24, Argeş – 15 și respectiv Cluj şi Dolj – câte 14. ”După anii de creştere susţinută 2010-2017, anul trecut s-a accentuat tendinţa de maturizare a pieţei, dovadă că, dincolo de creşterea business-ului şi a profitabilităţii, numărul firmelor active s-a redus cu câteva zeci. În piaţă au avut loc o serie de fuziuni şi achiziţii, iar marii jucători şi-au consolidat poziţiile în principal în aglomeraţiile urbane, acolo unde îşi regăsesc, în principal, clientela. Pe fondul creşterii veniturilor românilor şi extinderii paletei de oferte, 2019 şi mai ales 2020 vor aduce noi vârfuri de creştere”, arată analiza Frames.

În prezent, peste 90% din piaţă este reprezentată de microîntreprinderi care au în medie cinci angajați, dar cu venituri medii în creştere faţă de anii trecuţi, de peste 400.000 de lei.

”Statisticile arată că viitorul, pentru economia românească, din punct de vedere al resursei umane, se anunţă a fi plin de provocări. Scăderea natalităţii, reducerea numărului de copii şcolarizaţi şi faptul că prea puţini copii sunt educaţi pentru muncă, în şcolile profesionale, sunt cauze de natură să accentueze presiunea de pe piaţa forţei de muncă. Avem, din păcate, tot mai mulţi copii care abandonează şcoala, gradul de analfabetism este în creştere, iar aşa-zisele reforme din sistemul educational întârzie să ofere soluţii concrete – interes şi susţinere pentru şcoală, oferte de învăţământ dual în strânsă legătură cu realităţile economice”, arată consultantul Adrian Negrescu.

”Învăţământul privat încearcă să ofere alternativa dar, din păcate, nu are încă forţa logistică necesară pentru a schimba perspectiva. Mulţi dintre absolvenţii acestor şcoli se îndreaptă, în principal, către învăţământul superior şi prea puţin către profesiile sub acest nivel, iar perspectiva emigraţiei este una generală în acest sistem. Universităţile străine, joburile în Occident, perspectivele unor cariere bine definite concurează de pe poziţii net superioare cu ofertele sistemului educaţional de stat din România”, mai arată studiul

Analiza Frames a fost realizată pe baza datelor de la Registrul Comerţului şi Ministerul Finanţelor, din ultimii opt ani.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu