Închide

Întreținerea stadionului creează o gaură largă în bugetul Consiliului Județean

AdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 11, 2017 1 587

Consiliul Județean a finalizat procedura de preluare a administrării stadionului Cluj Arena, însă, costurile de întreținere se dovedesc mult prea mari pentru bugetul acestei instituții, astfel că președintele Alin Tișe este pregătit să transfere stadionul în patrimoniul municipalității. „Din calculele pe care le-am făcut, trebuie să suportăm cam 50.000 de euro pe lună, pentru salarii și întreținerea stadionului. Pe lângă aceste costuri vor apărea, desigur, și cheltuieli de investiții. Este absurd să continuăm să ne asumăm asemenea povară financiară, având în vedere că bugetul nostru este oricum foarte mic. Pentru Primărie ar fi mult mai convenabil să gestioneze acest obiectiv, pentru că mai are în custodie și Sala Polivalentă și ar putea să asigure o administrare unitară. Plus că Primăria are un buget de trei ori mai mare decât al nostru”, a comentat Tișe. El a reamintit că până în prezent Consiliul Județean nu a cheltuit niciun leu pentru întreținerea stadionului, pentru că societatea Cluj Arena s-a întreținut numai din venituri proprii. Mai bine de patru ani, însă, din pricina unei neînțelegeri între Primărie – Societatea Cluj Arena – Consiliul Județean, impozitul către municipalitate nu a fost plătit. Curtea de Conturi a atenționat Primăria că se impune să recupereze această creanță. Cu tot cu penalități de întârziere, Cluj Arena s-a trezit, astfel, că datora municipalității peste 11 milioane de lei. În calitate de acționar majoritar, Consiliul Județean a considerat că ar fi nepotrivită orice formă de sprijin finaciar și a preferat procedura de falimentare a societății Cluj Arena.

Fără sprijin politic, stadionul rămâne povara Consiliului Județean

Planul era ca stadionul să fie transferat municipalității, pentru că numai în acest mod ar fi reușit Consiliul Județean să scape de cheltuielile pentru întreținerea acestui obiectiv. De altfel, anul trecut Primăria și Consiliul Local chiar au inițiat și aprobat o Hotărâre de preluare a stadionului. Numai că spre deosebire de Emil Boc, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, nu deține majoritate în forul deliberativ al administrației județene. „Când eu am propus să dăm stadionul Primăriei, colegii din UDMR și PSD au spus că nu e momentul, că nu este potrivit, că să mai așteptăm. Nu avea niciun sens să insist cu propunerea, de vreme ce nu aș fi obținut 25 de voturi în plenul de ședință. Am acceptat, așadar, să preluăm noi administrarea, dar, cum spuneam, costurile sunt imense și sper ca acum se va înțelege că este absurd să insistăm să ținem stadionul. Cele câteva contracte de închiriere, pentru spațiile din incinta stadionului, nu înseamnă nimic în raport cu sumele pe care le vom avea noi de acoperit. Sunt bani pe care îi vom irosi”, a subliniat președintele Consiliului Județean.

Alin Tișe a anunțat că va relua negocierile cu liderii partidelor din Consiliul Județean, pentru a transfera stadionul Primăriei. Pentru ca inițiativa sa să fie aprobată, are nevoie de 25 de voturi, în forul Consiliului Județean. În acest moment, PNL deține doar 18 mandate în forul administrației județene. UDMR, care are 7 mandate, sprijină în genereal inițiativele PNL-ului, însă, după cum s-a putut observa, acest lucru nu se întâmplă chiar de fiecare dată.

Un comentariu

  1. 1. Daca ar trebui sa platesti si impozit pe cladire CUM PLATESTE ORICE PRIVAT ce ai face Dle . Tise ? Gaura se facea de milioane de euro anual.

    2. Stadionul se putea face MULTIFUNCTIONAL, o idee mai mic si FARA PISTA DE ATLETISM . Putea fi facut profitabil, dar nu cu bugetari lenesi si incompetenti.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare