Închide

Ideea simplă care încălzește Clujul în toiul gerului polar: preot agață umerașe pe gardul bisericii, sute de haine donate

ActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 11, 2017 0 1133

Ger polar în Cluj iar un preot de 34 de ani agață niște umerașe pe gardul bisericii sale, în centrul Clujului, cu îndemnul pentru trecători să lase o haină celor care au nevoie de ea, iar acestora din urmă –  să se servească singuri. Rezultatul, în doar o zi, e uriaș – peste o sută de haine donate, dar și luate.

Am vorbit cu preotul Racz Norbert, care din 2009 deservește parohia bisericii unitariene de pe bulevardul 21 Decembrie 1989, la o zi după ce a agățat aceste umerașe pe gard. „Din fericire programul funcționează”, spune el. „Oamenii aduc haine, chiar acum am fost să văd cum arată gardul și tot apar haine noi, dar sunt și duse”.

Nu se teme că vor fi furate hainele și vândute apoi în târgul de vechituri Oser? Racz râde: „sperăm că nu se va întâmpla, oamenii care vin aici vor folosi hainele ca să nu le fie frig, nu să le vândă la Oser”, spune el, și exemplifică – „am văzut mai multe persoane care au luat haine de pe gard, dar nu i-am abordat. Sunt oameni care probabil au nevoie de aceste haine, sunt persoane în vârstă”.

L-am întrebat cam câte haine au fost duse și respectiv luate de pe umerașele de pe gard, și Racz estimează că peste o sută – e o cifră mare, dacă avem în vedere că totul s-a întâmplat într-o singură zi și eventual o noapte. „Și noaptea au fost hainele acolo și dimineață când m-am uitat au fost luate câteva”, adaugă el.

Ce l-a determinat să aibă această inițiativă? „Am văzut ideea aceasta pe internet și în alte localități s-a abordat în acest fel problema frigului și mi s-a părut o idee foarte bună și simplă, de foarte multe ori e foarte ușor să ajuți oamenii, nu trebuie mulți bani ci o idee bună. Și am crezut și noi că e important să ajutăm în acest fel comunitatea”, spune Racz. S-a gândit să deschidă biserica și în afara slujbei, ca să primească oameni înfrigurați de pe stradă? „În timpul iernii biserica e de obicei închisă în timpul zilei, e destul de frig, dar avem alte programe, chiar mâine vom avea – nu în biserică ci în sala de consiliu în spatele bisericii unde e cald – o masă caldă pentru oamenii străzii, am comandat 100 de porții”.

În jurul prânzului, în interval de doar câteva minute, se mai fac cel puțin trei donații „la umeraș”. Se apropie o doamnă, „înarmată” corespunzător pentru frigul de afară, merge încet cu plăsuța înspre poartă și așază cu atenție o haină de unul dintre umerașe. „E o inițiativă foarte bună și foarte frumoasă”, apreciază ea.

20170111_121652_800x450

 

20170111_121628_800x450

 

20170111_121630_800x450

 

Aproape imediat, se mai apropie o plăsuță. Domnul Iosif a venit tocmai din Gheorgheni, după ce a aflat în ziar de inițiativă, și a lăsat pe gard un pantalon. „Pantalonul ăsta a fost al meu, nu l-am folosit de mult și a fost puțin  folosit. Am vrut să ajut pe cineva care nu are îmbrăcăminte potrivită. Mi se pare o metodă foarte bună și foarte simplă. Aduci aici ceva și cine are nevoie ia. Așa scrie și aici – dacă ai ceva în plus, să aduci”, spune domnul Iosif indicând spre hârtia de pe gard. Are încredere că lucrurile ajung la cine are nevoie de ele. „Puteam să le duc și la mine, în Gheorgheni; pe acolo sunt tot felul de oameni, cred că aici vine totuși să ia cine are nevoie”, speră donatorul.

20170111_121649_800x450

 

În baza experiențelor anterioare, alții sunt mai sceptici. „Am donat și eu în containerele de prin oraș și am făcut asta de câteva ori. Un prieten care a făcut la fel mi-a zis o dată că a văzut în Oser, la vânzare, niște haine bune pe care le donase el”, zice, dezamăgită, o clujeancă. „Poate cel mai bine e să dai tu direct cuiva despre care știi că are nevoie”, e o altă părere.

Între timp, gardul din centrul orașului, se tot umple. În miezul zilei, vin donatori, dar nu zărești, deocamdată, vreun beneficiar. Au trecut, totuși, numai câteva minute. Trecătorii mai încetinesc pasul, se miră de hainele care atârnă pe gard, citesc inscripția și unii au încă încredere că un gest bun și simplu va aduce beneficiu cui are nevoie.

 

20170111_122713_800x450

20170111_122700_800x450

 

Să mai spunem că parohia unitariană are pagină de Facebook cu ceva mai mult de 1.000 de like-uri – dar fotografia publicată ieri a fost redistribuită de aproape 800 de ori:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu