Închide

Intrare gratis azi la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj, de Ziua Națională

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 01, 2021 0 105

Fără expoziție permanentă, și închis deja de mai bine de zece ani, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei are intrare gratis astăzi, de Ziua Națională, la expozițiile temporare.

În patrimoniul muzeului se află și panoul cu emblema Senatul Național Român din Ardeal, descoperit în depozitul muzeului, inventariat și restaurat. ”Povestea acestui obiect muzeal este o mărturie directă a efortului de organizare a românilor din Cluj, în acele zile maximă intensitate de la începutul lunii noiembrie 1918. Această poveste este legată direct de activitatea doamnei Sidonia Docan și a început în toamna anului 1918”, după cum relatează MNIT. Sidonia Docan (1868-1948) a fost fiica avocatului clujean Alexa Pop și a Anei, născută Lemény. În anul 1894, s-a căsătorit cu George I. Docan, mare proprietar și locotenent de cavalerie în rezervă, descendent al unei vechi familii de boieri din Moldova. S-a stabilit inițial la Bârlad, iar după moartea soțului ei, a revenit la Cluj.

În 4 noiembrie 1918, a fost desemnată secretară a Senatului Național Român din Ardeal, primul organ democratic românesc din Cluj. A participat și la Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, în calitate de delegată a Reuniunii Femeilor Române din Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare