Închide

Condamnat la închisoare după ce a hărțuit patru doctorițe ORL din Cluj

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 01, 2021 0 838

Un bărbat a fost condamnat la închisoare după ce a hărțuit patru doctorițe ORL, dintre care doar una a primit peste șase sute de mesaje, dintre care unele cu amenințări, în decurs de o lună.
Bărbatul se numește Iulian Borca și împotriva sa a fost deschis un dosar penal pentru hărțuire, după ce patru doctorițe cu specializarea ORL au făcut plângeri împotriva sa. Faptele datează din 2018 și 2019, iar instanța a dat ultimul verdict în urmă cu câteva zile, l-a condamnat pe inculpat la 11 luni de închisoare cu suspendare.
Acesta a fost judecat și în Alba pentru o speță similară, unde a primit o pedeapsă de șase luni de închisoare cu suspendare. Aici sentința a fost emisă, de către instanța Judecătoriei Alba Iulia, în urmă cu două luni. Cum aceasta nu e definitivă, putând fi atacată, și sentința instanței clujene a fost dată cu suspendare.
În dosarul de la Cluj, unde sentința finală și definitivă a venit în 24 noiembrie, împotriva sa au depus plângeri patru medici ORL, care au arătat că au fost hărțuiți prin sute de mesaje, de pe cartele cu numere diferite, între care multe erau de natură a amenința integritatea fizică a destinatarilor.
Prima sentință în dosar a fost pronunțată în martie 2021, de către Judecătoria Cluj-Napoca, după ce inculpatul a fost trimis în judecată prin rechizitoriu în februarie anul trecut. Judecătoria l-a condamant pe inculpat la patru pedepse de câte o lună de închisoare pentru patru infracțiuni de horțuire, două pedepse de câte șase luni de închisoare pentru amenințare în formă contiunată și cinci luni de închisoare pentru amenințare, în total, prin concurs de infracțiuni, șase luni de închisoare plus un spor de o treime din celelalte pedepse, adică cinci luni de închisoare în regim de detenție, plus 15.000 de lei cu titlu de despăgubiri pentru una dintre părțile civile.
În actul de sesizare a instanței, cu privire la dosarul penal nr. 805/P/2019, s-a reținut în esență că, persoana vătămată, medic cu specializare în otorinolaringologie (ORL) în cadrul Spitalului Municipal din Cluj-Napoca, a fost abordată în toamna anului 2018, prin intermediul rețelei de socializare Facebook, de către utilizatorul ”Multipast”, care i-a solicitat informații de natură medicală despre anumite afecțiuni, precum și efectuarea unei programări pentru o consultație medicală. După răspuns, persoana vătămată i-a indicat că nu poate să efectueze un control medical prin intermediul mediului virtual, stabilind împreună cu utilizatorul contului mai multe programări la policlinica spitalului. Dat fiind că presupusul pacient nu a onorat programările stabilite, persoana vătămată nu a mai fost de acord să intermedieze realizarea unor astfel de ședințe sau să ofere informații de natură medicală către utilizatorul contului. Prin urmare, autorul a întreprins demersuri în spațiul virtual în urma cărora a aflat numărul de telefon al persoanei vătămate, după care a procedat la contactarea telefonică repetată a numitei acesteia.
Astfel, prin intermediul numărului ridicat de apeluri vocale și SMS, precum și în raport cu conținutul acestor comunicări, autorul a reușit să-i inducă persoanei vătămate o stare de temere. Sub acest aspect mai trebuie menționat că acțiunile de intimidare ale autorului au fost diverse, sens în care a transmis comunicări către numita EEM nu doar prin intermediul numărului de telefon, ci și prin intermediul aplicațiilor Messenger și Whatsapp sau a altor numere de telefon. Totodată, a solicitat și altor persoane să întreprindă acțiuni prin care să determine persoana vătămată să accepte efectuarea unor consultații medicale autorului, după cum arată documentele instanței.
În urma cercetărilor efectuate, pe baza datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de telecomunicații, s-a concluzionat că, în perioada 10 ianuarie 2019 – 2 februarie 2019 suspectul a efectuat un număr de 642 de comunicații telefonice de tip voce și SMS către numărul de telefon folosit de persoana vătămată EEM, folosind în acest scop un telefon în care a introdus un număr de șapte cartele telefonice de tip pre-pay.
”De asemenea, mai trebuie subliniat că o parte dintre mesajele destinate persoanei vătămate conțineau amenințări constând în săvârșirea de fapte de natură a leza integritatea corporală sau viața victimei”, se arată în motivarea deciziei Curții de Apel Cluj.
Doctorița amenințată a depus la dosarul cauzei mai multe capturi de ecran cu conversațiile menționate, din cuprinsul acestora reieșind frecvența și conținutul comunicărilor, precum și numerele de telefon de pe care au fost realizate contactele. De asemenea, unele dintre mesaje conțineau fotografii ale unor scrisori medicale care îl priveau pe inculpat, și datele sale de identificare, împrejurare din care persoana vătămată a stabilit identitatea autorului.
Între mesajele primite – ”vă bat de vai de tine că vad că nu ești om”, ”bucurați-vă cât mai puteți”, ”lasă că vă arăt eu cine sunt eu”, ”să te ferești de mine oriunde ești prin lumea asta”; ”că îți dau foc”.
Alți trei medici au depus la rândul lor plângeri similare. Sunt doctori ORL la spitalul de urgență din Cluj-Napoca și au fost contactați de inculpat pentru consult și tratament.
Astfel, una dintre persoanele vătămate a menționat că în iulie 2018, prin intermediul platformei de socializare Facebook, a fost contactată de către inculpat pentru a-i efectua o intervenție chirurgicală la nivelul sinusurilor. În acest sens, persoana vătămată s-a oferit să-l consulte în vederea stabilirii unui diagnostic și, ulterior, unui tratament. Cu toate că inculpatul a fost programat pentru a fi consultat, acesta nu s-a prezentat la data stabilită. Apreciind că nu a fost ajutat în mod corespunzător, inculpatul a început să trimită mai multe mesaje pe numărul personal al persoanei vătămate, numărul, frecvența și conținutul acestora creând o stare de temere acesteia. Conflictul s-a accentuat în cursul lunii ianuarie, când numărul de mesaje a crescut, iar în conținutul acestora s-au regăsit injurii, precum și amenințări ce priveau integritatea fizică și viața persoanei vătămate.
Alte două doctorițe au reclamat o stare de fapt asemănătoare. În susținerile lor, cele trei persoane vătămate au arătat mesaje primite de la inculpat, după ce au stabilit care e identitatea sa din scrisorile medicale. ”Pe baza datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de telecomunicații s-a concluzionat că în perioada 19.09.2018 – 30.08.2019 suspectul a efectuat un număr de 7 comunicații telefonice (tip voce și SMS) către numărul de telefon folosit de persoana vătămată CCC, folosind în acest scop un număr de trei cartele telefonice de tip pre-paid. Totodată, printre mesajele transmise către persoana vătămată CCC se regăsesc și amenințări care privesc integritatea corporală sau a vieții victimei după cum urmează: ”Și dacă nu mă consulți dacă nu te bat acolo de îi vai de tine”/„Împușcați la zid cu voi”/„Dă-te în morți mă-tii că îți dau foc”/„Și un pumn îl ai până nu ieși la pensie”/„dacă venim toți acolo peste tine îi vai de tine”/„Pentru persoana aia plătești cu zilele tale în tot””, arată instanța.
Totuși, în raport cu aceste fapte de amenințare nu a putut fi determinat momentul comiterii lor, deoarece în capturile realizate de persoana vătămată nu era afișată data conversației. Prin urmare, s-a reținut în sarcina inculpatului săvârșirea unei singure infracțiuni de amenințare.
În continuare, pe baza datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de telecomunicații s-a concluzionat că, în perioada 18 iulie 2018 – 2 septembrie 2019 suspectul a efectuat nu mai puțin de 475 comunicații telefonice de tip voce și SMS, către numărul de telefon folosit de una dintre persoanele vătămate, folosind nu mai puțin de 16 cartele telefonice prepay.
Fiind audiat în calitate de suspect, Borca nu a dorit inițial să facă nicio declarație, apoi a recunoscut parțial faptele comise, iar în contextul audierii sale în calitate de inculpat a recunoscut săvârșirea infracțiunilor astfel cum au fost reținute prin ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale. În schimb, nu a dorit să dea declarații despre modul sau motivele pentru care a acționat în felul descris anterior. Având în vedere conduita infracțională afișată de către inculpat în relația cu persoanele vătămate, care varia de la atitudini de cooperare până la violență verbală extremă, s-a dispus efectuarea unei examinări psihiatrice pentru a se stabili existența discernământului autorului în raport cu acuzațiile penale formulate împotriva sa. Concluzia – Borca prezintă diagnosticul de tulburare de personalitate disocială, dar a avut capacitatea psihică de a aprecia critic conținutul și consecințele social-juridice ale acțiunilor sale.
Deși nu a putut fi determinată cu exactitate data la care au fost expediate, instanța a reținut că inculpatul a transmis persoanei vătămate următoarele mesaje: „să te ferești de mine oriunde ești prin lumea asta”, „că îți dau foc”, „las-o că vede ea”, „o ard eu”, „moartă să fie”, o scot de păr în spital și mătur cu ea”, „În cap îi dau”. Cu privire la acestea, având în vedere imposibilitatea determinării datei la care acestea au fost transmise, se apreciază că fac parte dintr-un singur act material de amenințare, comis în perioada 01.09.2018 – 15.02.2019, care reprezintă perioada de la care au început conversațiile dintre inculpat și persoana vătămată EEM și până la data la care au fost solicitate informații furnizorilor de telecomunicații de către organele de cercetare penală.
Mai mult, instanța a observat că există mesaje text a căror dată de expediere a fost determinată, după cum urmează: „Că de nu vin până în Cluj și acolo vă bat de vai de tine că văd că nu ești om” (transmis în data de 14.01.2019); „Tu nu îți Bați joc de mine că foc îți dau tu” (transmis în data de 21.01.2019); „Că îți iau viața pe loc nu îți Bați joc de mine” (transmis în data de 23.01.2019); „eu îți fac mult rău și nu mă interesează legea” (transmis în data de 27.01.2019); „Dacă nu în cap îți dau și am terminat” (transmis în data de 11.02.2019). Prin urmare, aceste mesaje se concretizează în cinci acte materiale de amenințare, care sunt susceptibile de a produce o stare de temere persoanei vătămate EEM.
Inculpatul a recunoscut în fața primei instanțe toate faptele reținute în sarcina sa prin rechizitoriu, prevalându-se de procedura simplificată a recunoașterii învinuirii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu