Închide

INTERVIU Președintele Federației Naționale a Producătorilor Tradiționali: „Atâta aroganță și grandomanie ca la Cluj io n-am văzut nicăieri”

SănătateSocialTop News by Catalin Suciu - mart. 21, 2018 0 1669

Călin Matieș e președintele Federației Naționale a Producătorilor Tradiționali din România. Adică, el se ocupă de promovarea produselor românești pe la diverse târguri de profil din toată țara.

E din Alba Iulia, unde conduce mai multe afaceri și spune că „produsul autohton e cel mai sănătos și mai bun dintre toate” și că e păcat să tot importăm fel și fel de alimente de prin alte zări, când, de fapt, le avem sub nas.

Călin a crescut în Cluj și recent s-a întors pentru două zile, dar nu să-și aducă aminte, cu drag, de plaiurile natale, ci pentru un târg de produse. „Eu reprezint această federație atestată și organizăm peste tot în România astfel de târguri cu produse românești, autentice. În federație sunt înregistrați producătorii atestați. Am fost la Constanța, în Hunedoara, în Dolj, am fost la București, la Romexpo, peste tot. Da’ domnule’, ca la Cluj nu-i nicăieri. La Cluj suntem mai occidentali”, spune el, cu o doză sănătoasă de ironie.

„Să vedeți ce-am pățit aici, în minunatul Cluj, Dumnezăule mare”.

– Ce s-a întâmplat?, îl întrebăm.

– Păi domnule, în toată țara asta frumoasă a noastră am fost cu aceste târguri de care vă spuneam. Noi avem semnate parteneriate cu Kaufland, de exemplu, care ne asigură spațiu și curent, utilități, în parcările lor. Urma să facem un târg la Cluj pentru că ne chemau foarte mulți oameni. „Aici de ce nu veniți, de ce?” Și-am zis să facem acest târg. În toate locurile din România, noi am completat un formular online, o cerere online, dar la Cluj nu s-a putut. Am sunat la Direcția Sanitară, mi-a răspuns o doamnă și a zis că trebuie să merg din Alba la Cluj, că altfel nu se poate. Doar la fața locului. Zic: dar doamnă, peste tot am completat online tot ce trebuia. Îmi zice: „bine, dacă nu veniți aici,faceți altădată”, după care îmi închide telefonul. Măi omule, îmi închide telefonul. Sun iar: dar vă rog, haideți să facem cumva, că totul e organizat, să vină oamenii. Zice: „ok, mâine, la prima oră, să fiți aici” și închide iar.

– V-ați dus..

-Completăm două cereri la DSVSA Cluj, apoi mi se trântesc în față: „faceți copii și duceți-le în Piața Mărăști, la birouri.” Le-am dus. Ajung în Mărăști și mi se spune să achit taxă pentru toți producătorii care vin. Domnule, îi zic, nu se achită nicăieri în țara asta taxe. Nicăieri. Vedeți că nu vorbiți cu Păcală, că eu, în calitate de președinte al Federației Naționale cunosc legile foarte bine, am și lucrat la ele. Nicăieri nu s-au cerut taxe pentru așa ceva. Întreb: dar toată țara a încălcat legea și doar la Cluj se respectă?  Mi se spune: „nu se poate, faceți înregistrarea la fiecare producător, faceți câte trei copii pentru fiecare, plătiți taxe și vă întoarceți la sediul central”. Da’ domnule, încerc să-i spun celui de-acolo, nu se plătește nici o taxă, domnule. „Auzi, mai vrei să faci târgu’ sau nu?”.  Scoatem câte trei exemplare pentru fiecare producător, achităm 2900 de lei și mergem la sediul central al direcției.

– Și-aici s-a rezolvat problema, corect?

– Domnule, stai să vezi. Aici înregistrez cererea, cu toate celelalte acte, mi se aruncă o chitanță și mi se spune să fac o copie și apoi s-o duc la birouri în Piața Mărăști.

– Nu se poate.

– Jur, măi, omule. Deci am fost la direcție, apoi la birouri în Piața Mărăști, apoi din nou la direcție și din nou în Piața Mărăști. Ajung în Mărăști și apoi ce crezi? Mă trimit din nou la sediul central. Ajung după 8 ore de stat pe drumuri și ăștia de la sediul central se grăbeau să plece, că era vineri și închidea unu biroul. Îi spun: măi omule, deschide biroul, că-s cu actele aici. „Veniți luni!”, îmi zice. Domnule, dumneata ești nebun? Deschide, mă, biroul și pune actele acolo să fie. Am avut noroc, cumva.  Io le tot ziceam că nu vorbesc cu Păcală, unde-ajungem? Și cu hârtiile astea, ei îs ca acuma 100 de ani. Io atâta aroganță și grandomanie ca și aici, n-am văzut nicăieri.

– Cum rămâne cu taxele pe care le-ați plătit? Ați spus că nu sunt legale.

– Păi așa și este. Fii atent, îl sun lunea următoare pe director, pe Oleleu. Sun la secretariat, răspunde cineva și îmi spune că-i într-o ședință și îmi închide telefonu’ doamna aia de-acolo. Noa, acuma io îmi asum rolu’ de prost și sun din 10 în 10 minute pe telefonu’ fix de-acolo până-i înnebunesc. Dar nu se lasă, răspunde și pune receptorul jos. Dau apoi eu niște telefoane să fac rost de numărul directorului și-l aflu. Îl sun pe Oleleu și-mi zice că e într-o ședință și că mă sună el.

– V-a sunat?

– Da, revine și îi spun: „domnul meu, m-ați purtat 8 ore, plus încă o zi, pentru ceva ce se rezolva oriunde în România în câteva minute. Domnule, ne-ați taxat ilegat, nu se poate!” Îmi spune directorul că mă sună puțin mai târziu, iar apoi, într-adevăr, sună un domn de la Piețe care mă întreabă de ce sunt indignat, supărat. Sunteți nebuni, măi, oameni? Ne-ați taxat ilegal, nu se poate. Ei au aruncat în față ordonanța 111, dar e o prostie, pentru că ea se referă la micii producători, care produc, de exemplu, până la 500 de kilograme de pâine pe săptămână. Eu produc o tonă pe zi. Aia-i o ordonanță pentru micii producători: dacă, de exemplu, o stână de oi produce brânză acolo, la stână. E o aberație. L-am sunat iar pe director și tot îmi zicea să ne vedem între patru ochi să stabilim. I-am zis că io nu mai pierd o zi din viață iară să bat Clujul. I-am cerut să ne promită că data viitoare nu vor mai fi chestii din astea, că nu se vor percepe taxe. El tot o zicea pe asta să ne vedem între patru ochi. Eu acum am trimis o sesizare la Asociația Națională (ANSVSA) și aștept răspuns. Știi cum îi la Cluj? Ăștia îs ca ostașii unei cetăți și ei, în loc s-o apere, se apucă să omoare localnicii.

La Cluj mergi, de exemplu, să-ți faci un permis de conducere, iar ei îți spun că înainte de asta, ai nevoie de brevet de aviator și doar apoi vei putea conduce mașina.

„Îl dau în judecată!”

I-am solicitat un punct de vedere directorului  DSVSA Cluj, Ioan Oleleu, pe care îl redăm:

„Totul s-a petrecut perfect legal, în aceeași zi s-a eliberat autorizația pentru acest târg. Eu susțin producătorii locali și îi încurajăm.  Sunt proceduri care sunt urmărite, iar colegii mei au respectat aceste chestiuni. Dacă documentele au necesitat multiplicare…. asta e o procedură. Nu știu de ce în alte părți nu s-a perceput taxă, nu e treaba mea să comentez. Eu cred că este o încercare de intimidare și de discreditare a profesioniștilor din cadrul unității. Nu știu ce interese are domnul, eu nu i-am solicitat niciodată o întâlnire între patru ochi. Orice agent poate fi prezent la DSV unde se pot discuta aspecte. Dânsul face niște acuzații foarte periculoase, motiv pentru care am să-l dau în instanță. Eu nu i-am spus așa ceva, n-am făcut acest lucru. M-a sunat, l-am sunat și eu, am pus întrebări, m-am documentat. Mi-au explicat, mi-a zis șefa de serviciu, medicul veterinar… l-am chemat să-mi explice cum s-a procedat. Am analizat, s-a procedat corect, au fost operativi, iar el a fost tot nemulțumit. Orice agent economic poate discuta la nivel de instituție, dar nu între patru ochi sau doi ochi. Am să-l acționez în instanță.”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.