Închide

INTERVIU Patronul de la FC Botoșani rupe tăcerea în scandalul cu CFR Cluj: „M-au sunat oameni importanți de la Cluj, dar n-am vrut să accept amânarea meciului. Ne-au tot păcălit. M-am chinuit cu ei la comisii la toate transferurile. I-am și ajutat că aveau control financiar de la UEFA și ei erau datori”

SportTop News by Catalin Suciu - dec. 11, 2019 0 1116

Valeriu Iftime, patronul celor de la FC Botoșani, explică scandalul dintre clubul său și CFR Cluj. Clujenii ceruseră amânarea partidei din ultima etapă pentru a putea pregăti în liniște meciul cu Celtic, de joi, hotărâtor pentru viitorul CFR-ului în Europa.

FC Botoșani nu a acceptat o amânare și s-a impus cu 2-1 în fața CFR-ului. De supărare, Dan Petrescu nici n-a apărut la interviuri. În prealabil, antrenorul clujenilor a făcut scandal în media, plângându-se că numai în România echipele care joacă în Europa nu își pot amâna partidele.  Mai mult, oficialii clujenilor în frunte cu Bogdan Mara, au lăsat să se înțeleagă că refuzul lui FC Botoșani de a amâna partida cu CFR ar fi o sugestie de la FCSB, având în vedere relația apropiată dintre patronul Valeriu Iftimie și George Becali.

Iftime spune că „decizia de a se juca meciul acum le-a aparținut exclusiv fotbaliștilor de la FC Botoșani care nu și-au primit salariile pe luna noiembrie fiindcă CFR Cluj nu ne-a plătit transferul lui Golofca. Afacerile sunt afaceri, ei ne-au tot amânat la toate transferurile pe care le-au făcut de la noi. Doar prin comisii ne-am primit banii. Acum i-am și ajutat, fiindcă aveau audit de la UEFA.”

Când ar fi trebuit să primiți banii de la CFR Cluj pentru Golofca?

Domnule, haideți că eu vă spun exact cum stau lucrurile, iar dumneavoastră trageți singur concluziile. S-a făcut atâta tam-tam și degeaba. Bine, Dan Petrescu își mai motivează așa jucătorii, că toți sunt împotriva lor, că nu știu ce.

-Așa.

-Cum s-au desfășurat evenimentele. Golofca a fost vândut în iulie sau august la CFR, cu plata pe data de 1 septembrie. Pe 1 septembrie CFR nu a plătit. Nici pe 15 septembrie nu au plătit. Am tot sunat pe la ei. Ei aveau audit apoi de la UEFA, iar eu între timp am mers la comisii. Au venit la mine domnul Marian Copilu și cu Bogdan Mara să ne înțelegem că au verificare și că nu trebuie să apară cu datorii. Au venit pe 20 și ceva septembrie să fiu de acord să plătească după 1 octombrie. Le-am spus corect: domnilor, dați-mi un termen ca să știu, dar vă țineți de el. Ca să văd că vă interesează, vă pun o penalitate la termenul ăsta de 15.000 de euro, dacă nu îl respectați. Vreau eu să știu că vă interesează plata asta, de asta punem penalitatea.  Mi-au zis că pe 5 octombrie vor plăti banii.

– Și tot nu s-a plătit transferul.

-Nu, normal că nu. S-a făcut 20 octombrie și n-au mai răspuns la telefon. Am mers din nou la comisii, am primit o decizie favorabilă și executorie. Atunci, cei de la CFR au fost de acord să semnăm un nou acord, prin care atunci când ei primesc banii de la UEFA, prima tranșă, să ne vireze transferul acesta. Vorbim deja de luna noiembruie, după data de 15. Nu s-a întâmplat treaba asta. Eu vreau banii acuma, nu în ianuarie, nu știu ce spune domnul Mara. M-a și sunat și m-a rugat să amânăm meciul. Să vă spună. Eu am fost de acord, cu toată opoziția președintelui meu, dar n-au vrut jucătorii. M-au sunat tot felul de oameni importanți de la Cluj să amân meciul. Le-am zis: plătiți în două zile banii și am puterea asta de a merge în vestiar cu argumente să le spun jucătorilor că își primesc salariile și să amânăm partida. Nu s-a întâmplat treaba asta. Jucătorii noștri n-au fost de acord și am închis subiectul.

-Ați spus că v-au sunat oameni importanți din Cluj să amânați meciul. Cine, mai exact?

-(râde) Nu vă pot spune, nu e fair. N-aș putea să vă spun.

-Ce sumă trebuie să vă achite exact CFR Cluj?

-250.000 plus 15.000, deci 265.000 de euro. Din toamnă trebuia să plătească, atenție! După contract, până pe 1 septembrie. Așa am pățit cu ei la toate transferurile, la Bordeaianu la fel, la Burcă la fel, doar la comisii ne-am luat banii.

–  Mai faceți afaceri cu CFR Cluj?

– Eu fac, dar să plătească. Îi respect, e un club foarte important, joacă în Europa, dar să fie toată lumea corectă. Cât timp nu-mi dau banii, eu mă duc la comisii. Apoi, să înțelegeți că în privința amânării s-a vorbit mai mult prin presă. Clubul FC Botoșani nu a primit nici un document oficial, nici o intenție oficială, o hârtie, o cerere oficială, din partea nimănui, pentru amânarea meciului. Nici de la Federație și nici de la CFR Cluj. Au fost doar discuții telefonice și foarte multă istorie în presă. Cred că a fost, până la urmă, o strategie de-a lui Dan Petrescu înaintea meciului cu noi.

– Refuzul – și neoficial – de a amâna acest joc poate naște anumite speculații. Se poate interpreta că n-ați vrut să amânați fiindcă sunteți în relații apropiate cu Gigi Becali, iar în acest fel, încurcând CFR-ul, o ajutați pe FCSB.

-Afacerile sunt afaceri. Eu am un business și trebuie să trăiesc, da? La FCSB am dat fotbaliști la preț de piață, ne-au plătit banii fără probleme. La CFR i-am dat la preț mai mic, dar n-au plătit. Sigur că-i sunt recunoscător lui Gigi Becali fiindcă pompează, oricine ar spune, bani în fotbalul românesc. Nu doar la mine, ci și la Viitorul, de exemplu. Dar nu are de-a face vânzarea de jucători cu partea sportivă. Eu nu am prietenii din astea, eu fac afaceri, nu sunt păcătos.

-Ați fi amânat, într-o situație similară, un joc cu FCSB? Adică ei să fi jucat joia în Europa, să nu vă fi plătit o tranșă dintr-un transfer și să vă ceară să amânați.

-Nu are legătură, nu, sigur că n-aș fi acceptat, adică n-ar fi acceptat jucătorii.

– Vă sună cei de la CFR și vă spun în felul următor: Uitați, nu-l mai vrem pe Golofca, luați-l înapoi!

-Ah, nu, nu, businessul e bussines, e clar. Eu l-aș lua mâine înapoi, dar nu dau bani, nu pierd bani, e clar. Am văzut că nici nu joacă la ei, e și mai grav și nu știu de ce. CFR-ul mi l-a luat într-o după-masă, i-au sucit mințile lui Golofca. A venit la mine că <<uitați,  vreau să plec acolo>>, că nu știu ce. M-am oferit să-i măresc contractul, i-am spus că nu vreau să plece. N-a vrut să asculte deloc. Era setat. El visa bani mulți, jocuri în Europa, meciuri peste meciuri, club puternic. <<Vă rog eu să mă lăsați să plec!>>, mi-a spus din nou. L-am lăsat. Clujul l-a vrut, n-am vrut eu să-l dau.

-Cum ați trăit victoria asta cu CFR?

– A fost foarte dulce. În primul rând că ne-am deblocat de meciurile astea cu echipele mari pe care nu le puteam bate. Nici cu Craiova n-am meritat să pierdem. Noi producem fotbal. Scoatem din anonimat anumiți jucători necunoscuți, așa cum au fost și Fabbrini sau Ongenda sau mulți alții. Avem această capacitate. Eu v-am spus, e vorba doar despre afaceri.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.