Închide

INTERVIU Miriuță, dezvăluiri despre parcursul CFR-ului, una dintre surprizele acestui sezon. Pe cine pariază antrenorul și ce jucători pot pleca la iarnă

ActualitateSportTeatruTop News by Catalin Suciu - oct. 08, 2016 0 1693

CFR Cluj n-a pierdut de nouă meciuri și e aproape de play-off în Liga 1. Dacă n-ar fi avut o penalizare de 6 puncte din pricina datoriilor, echipa s-ar afla pe locul al doilea, după Steaua, cu 20 de puncte, dar cu golaveraj peste Univeritatea Craiova. A pierdut un singur meci, cu Botoșaniul, la începutul campionatului, dar de atunci jocul a început să se lege. Asta, deși formația clujeană și-a pierdut mai mulți jucători în ultima săptămână de transferuri, între care trei titulari: Cristian Lopez, Petrucci, Antonio Jakolis. Au apărut alții, în schimb, în primul „11”. Cine e pariul lui Vasile Miriuță în acest campionat? Ce jucători pot pleca în iarnă? Și ce planuri sunt pentru CFR Cluj. Răspunde antrenorul.

– Care e secretul la CFR? N-ați pierdut de 9 meciuri, aveți o singură înfrângere, ca și Steaua.

– Nu e vorba de niciun secret. E vorba de acomodare, de acomodare a jucătorilor cu metodele mele și de acomodarea mea cu ei. Ne cunoaștem tot mai bine. Dacă îți aduci aminte și în primul meu mandat am început mai slăbuț la început, dar apoi am tot urcat. Am schimbat sistemul, am renunțat la 4-3-3 și a fost nevoie de timp puțin. Orice antrenor are nevoie de timp, se știe asta. Și e vorba de muncă și disciplină, asta le cer cel mai mult.

– A plecat Jakolis, a apărut Sorsa. A intrat Nouvier în primul 11, jucător care evolua foarte puțin. A plecat Cristian Lopes, a intrat Bud. Ați rămas fără Petrucci, a intrat Nascimento, o altă rezervă. Sunt soluții de avarie, până la urmă?

– Nu, și toți cei menționați au arătat că meritau această șansă. Cu Nouvier am avut mai multe discuții. I-am zis: „măi,băiatule, vezi că te bag la meciul ăsta, gândește-te bine ce faci. Ține-ți locul în echipă”. S-a antrenat formidabil. Dacă te antrenezi 100%, joci 100%. M-a ascultat și uitați-vă ce evoluții are. El juca destul de puțin înainte. Mie îmi place foarte mult. Cum să nu-l bag? Ce antrenor e prost să nu-și joace jucătorii în formă? Felipe juca și el puțin, acum e titular. Ține mingea jos, e tehnic, joacă foarte bine.  Sorsa e un fotbalist de echipă, un băiat de nota 10, un caracter adevărat. Nu-ți fură ochii, dar e acolo și face tot ce ține de el pentru a ajuta echipa. Bud marchează pentru că e foarte ambițios. Știe el ce face și de-o lună jumate se pregătește exemplar. Are o vârstă, 31 de ani, și poate ăsta e ultimul său tren pentru a mai prinde ceva transfer în străinătate. Asta e șansa lui.

miriuta

– Deci îl pregătiți ca să plece?

– Oricine poate pleca dacă vin oferte bune pentru club, dar și pentru jucători. Și nu e vorba doar de Bud. Și un Felipe Nascimento, un Nouvier..și ei pot pleca dacă vin oferte acceptabile din toate punctele de vedere.

– Păi și cu cine mai jucați?

– Sunt fotbaliști, dar tre’ să-i știi, să-i găsești. Clubul are relații foarte bune în străinătate, mai cunosc și eu ceva, mai dăm niște telefoane, urmărim mai mulți jucători. Nu e nimeni de neînlocuit. Și vă mai spun că fotbaliștii nu ocolesc CFR-ul, ba chiar mulți își doresc să joace aici. E foarte simplu, salariile se achită la zi, nu există nici o întârziere! De ce n-ai vrea să joci la o echipă la care îți iei salariul? Asta nu e puțin lucru mai ales în campionatul nostru.

– Probabil că asta cântărește și în ultimele rezultate. Corect?

– Normal. Una e să ai jucătorii plătiți și alta e să-i antrenezi când nu și-au văzut banii 3-4-6 luni de zile. Atunci îi vezi și pe ei cum se mai strâmbă, cum n-au chef. „Mister, hai s-o lăsăm mai moale azi, că și așa nu avem bani, nu i-am luat”. Ei bine, când au banii la zi, n-au nici o scuză pentru nimic. Ești plătit? Joacă și respectă-ți colegii și echipa, n-ai nici o scuză dacă n-o faci.

– Ce se întâmplă cu Păun? A jucat destul de mult, dar dă impresia că se află într-un punct de cotitutură. E la un nivel și stagnează, deși era convocat și la loturile de tineret întotdeauna.

– Eu i-am dat șapte meciuri ca titular lui. Am povestit cu el, din păcate n-a adus acel plus pe care-l așteptam cu toții. I-am mai zis încă o dată. Depinde doar de el. El își poate asigura viitorul, poate face pasul următor, poate crește. Toți îl așteptăm? Avem și alți tineri extrem de talentanți, cum e Răzvan Horj de exemplu.

– Care-i povestea lui?

– E un copil cu un comportament ireproșabil. E atât de modest și de muncitor. Când îl văd cum trage la pregătire, cum se antrenează… Am zis că merită o șansă, l-am băgat în teren și a jucat foarte bine. De trei meciuri e titular, joacă fantastic. Îmi pare rău și pentru Andrei Mureșan, dar asta e concuranța. Horj e fundaș central de picior stâng, se antrenează, joacă la un nivel excelent și are tot viitorul în față. Un fundaș talentat, un stângaci cum rar am mai văzut în apărare. Sper să facă pasul în curând măcar la lotul de tineret, la U21. Îmi pare rău că n-a jucat până acum. De un an jumate se antrena pe-aici, dar nu l-a băgat nimeni în seamă. A nu se interpreta că mă laud eu, dar copilul ăsta merita o șansă, măcar.

horj

– Vă gândiți la play-off sau chiar mai departe?

– Să fim serioși, mai întâi trebuie să ajungem între primele 6. Și e foarte dificil. Sper să nu mi se mai accidenteze vreun jucător pentru că atunci pot apărea probleme. Suntem descoperiți pe anumite posturi, dar, dacă va fi să fie, mai sunt și alți tineri pe care-i voi introduce în teren. Îl mai avem și pe Omrani, ca vârf, un fotbalist foarte talentat, tehnic, bun de tot. Din păcate ne lipsește Camora, care înseamnă enorm pentru CFR Cluj. Are ruptură musculară și e în recuperare de-o lună și ceva. Sper să intre cât mai repede, să se refacă, pentru că avem mare-mare nevoie și de el. Oricum, eu sunt optimist, am fost întotdeauna și cu puțin noroc putem chiar fi surpriza campionatului.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.