Închide

INTERVIU Cum arată viitorul fotbalului românesc? O discuție cu selecționerul de la tineret, Cristi Dulca

SportTop News by Catalin Suciu - oct. 18, 2015 1 1263

Naționala de fotbal a României s-a calificat la Campionatul European din 2016, după un succes în Insulele Feroe. O calificare întârziată, dar necesară fotbalului românesc. Iar acum apare întrebarea: “Ce vom face în Franța?” “Dar ce vom face în următoarea campanie?” Anghel Iordănescu ridică deja problema întineririi lotului de jucători. “Dar cine vine din urmă?” Cristi Dulca conduce naționala U21, ceea ce reprezintă, în mod firesc, pepinierea naționalei de seniori. Selecționerul a acceptat o discuție deschisă despre prezentul și viitorul fotbalului românesc. N-a ocolit nici subiectul delicat “Ianis Hagi” și are câteva nume surpriză pentru anii ce vor veni.

– Ai urmărit meciurile naționalei și calificarea din Feroe. Nu a fost cam târzie dintr-o grupă relativ ușoară?

– Trebuie să-ți îndeplinești obiectivul, nu contează când și cum, important e să ajungi acolo. Ne așteptam să nu mai avem emoții vis-a-vis de calificare , dar e bine că am ajuns după 8 ani la un turneu final.

– Ce înseamnă asta pentru un fotbalist? Ai participat la un Campionat Mondial, de exemplu, cel din Franța, în 1998.

– Încununarea muncii lui , e vorba de cota lui, îi crește și cota. Ăsta ar trebui să fie visul oricărui fotbalist, să ajungă la cel mai înalt nivel. Or la un European vin cele mai bune echipe din Europa, din lume. E o competiție dificilă, acolo îți măsori forțele cu cei mai buni. Dacă nici asta nu e un motiv de automotivare… Și să nu uite niciunul că reprezintă România. Să joci pentru țara ta, să ți se cânte imnul, e ceva senzațional. Iar să ajungi la un asemenea turneu să ți se intoneze imnul, știind că o țară întreagă este cu ochii pe tine, asta e ceva special.

– Jucătorii noștri erau optimiști după obținerea calificării. “De ce să nu facem o figură frumoasă în Franța?” Păi e destul e simplu, avem contraexemplul 2008 când am fost la ultimul european și n-am făcut “o figură frumoasă”…Cum vezi acest nou European?

– N-ar trebui să ne mai uităm în spate, cel mai important e că suntem iar la Euro. Având exemplul 2008, când n-am avut o evoluție prea bună, ar trebui să tratăm ca atare turneul de anul viitor. Noi încercăm să jucăm fotbal, dar trebuie să avem și rezultate. Dacă ieșim din grupe, e foarte bine, dacă ajungem și mai departe e senzațional. Va fi foarte greu.

– Să mergem mai departe. După Euro va urma o nouă campanie, cea pentru Campionatul Mondial din 2018. Anghel Iordănescu vorbea de întinereirea lotului. Cum poate fi făcut pasul ăsta în cel mai corect mod cu putință?

– Pe lângă scheletul care există, trebuie aduși încet-încet, jucătorii care evoluează constant și bine în România sau străinătate, urmăriți și selecționați. Doar așa se poate face. Eu îmi aduc aminte când eram noi în vederile naționalei, trebuia să joci meci de meci foarte bine. Trebuia să ai evoluții constante. Nu un meci buni, altul slab. Constant și meciuri în picioare.

– Sunt jucători la tineret care pot face pasul acesta?

Filip, Bumba, au fost. Este un Pușcaș care poate face oricând pasul. Un Alex Păun care poate ajunge acolo. Pușcaș, cu excepția unui singur meci , cel cu Bulgaria (0-2, n.r.) a marcat în toate partidele din calificare. Are calitate și are nevoie de jocuri. Din păcate, el nu prea joacă la Bari, asta poate fi o problemă. Manea poate fi titular în următorii ani. Și el a ajuns în Belgia acum și deaocamdată e la formația a doua de la Mouscron, trebuie să aibă continuitate în meciuri, să joace, dar poate fi o soluție pentru naționala mare.

Ianis Hagi n-a fost convocat la U21 în ciuda insistenței lui Gică Hagi

Ianis Hagi n-a fost convocat la U21 în ciuda insistenței lui Gică Hagi

Un subiect delicat. Care-i povestea cu Ianis? Hagi considera că trebuia convocat la U 21.

Din punctul meu de vedere nu a fost nicio polemică și nici o problemă. Ianis are neovie de jocuri, trebuie să mai crească și din punct de vedere fizic și cu siguranță va fi convocat. Chiar am povestit cu Gică și i-am zis că dacă n-ar fi Viitorul, mi-ar foarte greu să aleg jucători. E o Academie importantă, e o bază pentru echipa națională de tineret și cu siguranță că vor fi jucători și la naționala mare. I-am luat pe Florin Tănase , pe Nedelcu, Țîru, Hodorogea, îl avem pe Cristi Manea, tot de la Viitorul, care-a plecat la Chelsea, iar acum joacă în Belgia. Răzvan Marin, o mare surpriză, un jucător extraordinar, cu execuții. Sunt și alții. La nivelul U21, al selecționatelor de tineret, 2-3 ani în plus contează foarte mult. Am jucat acum un amical cu Polonia, țara organizatoare a Europeanului de anul viitor. Păi îți zic, toți aveau de la 1,85 în sus, statură și forță fizică.

O surpriză plăcută la ultimele convocări?

Mi-a plăcut foarte mult Marin, de care-am mai spus și mai devreme. Și mi-a plăcut Calcan, de la Universitatea. I-am spus și lui, a intrat, l-am băgat în teren și-a jucat foarte bine. Are personalitate, driblează, scoate oameni din joc, pasează bine. Dacă va continua să joace la Universitatea constant, sigur îl voi mai convoca. La U mai este un jucător care mie îmi place, Ursu. E un fotbalist interesant, îl am și pe el în vedere. Există jucători de valoare în fotbalul românesc, există calitate. Păun, de la CFR, e iarăși un jucător de mare viitor. Sunt și alții.

Vorbeam de calificarea României la campionatul European de anul viitor. Te consulți cu staff-ul naționalei de senriori? Cum merge colaborarea cu naționala mare?

Vobesc des cu Puiu Iordănescu. Discutăm după meciuri, se interesează foarte mult de jucătorii tineri, vorbim întodeauna după meciurile pe care le avem. Cum a jucat cutare, ce-a făcut cutare etc. E foarte bine că există interes pentru cei tineri. Ei sunt viitorul, pe ei ne vom baza în anii care urmează.

MarcoDulca

Cristi și Marco Dulca

 

Băiatul tău, Marco, a ajuns la Swansea. Care-i povestea transferului? O mutare destul de surprinzătoare…

Joacă în campionatul U18. A fost surprins de ce-a găsit în Anglia. De condițiile pe care le are, de pregătirea care se face acolo, de nivelul fotbalului de acolo. I-am zis să fie modest și să tragă tare pentru că e un pas foarte important. De-acum înainte totul depinde de el. Despre transfer? A fost într-un stagiu de pregătire acolo timp de două săptămâni și-a jucat cot la cot cu jucători mai mari cu doi sau trei ani decât el. După două săptămâni i s-a oferit un contract și normal că a acceptat.

Cu ce fotbalist din generația ta l-ai asemăna?

Poate cu Lupescu, să zicem și cu Costel Gâlcă. Cu Gâlcă mai mult. Are pasă bună, are travaliu, e neobosit, vede bine jocul. Sunt mândru de el și el știe asta, dar i-am zis să tragă tare. Are un fizic bun, are 1.83 , are tinerețea de partea sa și ambiția.

Revenind la națioanal de seniori, pe cine vezi antrenor la Euro?

Avem antrenor, e Puiu Iorndănescu. Va continua, nu? Eu așa știu și cred că așa e și normal să fie. Are un merit important în obținerea calificării și ar fi normal să continue și la Euro. El și întreg staff-ul…
Naționala României U21 se află în plină campanie de calificare la Europeanul care se va disputa în Polonia în 2017. După patru meciuri, “tricolorii” au 9 puncte și se află pe locul al doilea la egalitate cu Bulgaria (un meci în plus), lidera grupei.

2015
31 martie: Țara Galilor – Bulgaria 3-1
16 iunie: ROMÂNIA – Armenia 3-0
4 septembrie: ROMÂNIA – Bulgaria 0-2, Luxemburg – Țara Galilor 1-3
8 septembrie: Armenia – ROMÂNIA 2-3, Bulgaria – Luxemburg 3-0
9 octombrie: Luxemburg – ROMÂNIA 0-1, Danemarca – Țara Galilor 0-0, Bulgaria – Armenia 2-0
13 octombrie: Danemarca – Bulgaria 1-0, Armenia – Luxemburg 1-1
13 noiembrie: ROMÂNIA – Danemarca, Țara Galilor – Armenia
17 noiembrie: Țara Galilor – ROMÂNIA, Danemarca – Armenia

2016

25 martie: Bulgaria – Țara Galilor, Luxemburg – Danemarca
29 martie: ROMÂNIA – Țara Galilor, Luxemburg – Bulgaria, Armenia – Danemarca
2 septembrie: ROMÂNIA – Luxemburg, Țara Galilor – Danemarca
6 septembrie: Danemarca – ROMÂNIA, Țara Galilor – Luxemburg, Armenia – Bulgaria
7 octombrie: Bulgaria – Danemarca, Luxemburg – Armenia
11 octombrie: Bulgaria – ROMÂNIA, Armenia – Țara Galilor, Danemarca – Luxemburg

Câștigătoarea grupei se va califica direct la turneul final, iar cele mai bune 4 din 9 ocupante ale locurilor secunde vor disputa un play-off pentru a decide ultimele două selecționate care vor merge la EURO 2017 din Polonia.

Grupa

Un comentariu

  1. Toate eforturile tale vor fi in zadar ,Cristi! Imi pare tare rau sa-ti spun ca Universul e un foarte bun exemplu al principiului „vaselor comunicante” sau al principiului „bumerangului”. Ar trebui sa stii asta, doar ai fost vreme buna in Orient. Iti doresc doar sa nu te miri si sa sa te poti privi dimineata in ochi – in oglinda- tu cu tine insuti! Atat. Sa primesti ceea ce meriti. Si asta nu hotarasc eu. D. Cauta in memorie si (poate) vei gasi. Stii ceva?! Nici macar nu conteaza… Tot ce conteaza e sa nu te miri si sa accepti consecintele faptelor tale. Stii ceva? Da-i unui om putere si vei sti cine e cu adevarat!

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.