Închide

Ce facem în timp cu oraşele. Exerciţiu urban, în centrul Clujului

ActualitateReportajTop News by Kristina Reştea - oct. 18, 2015 0 358

 

„Ce se întâmplă aici?”, întreabă o mămică, după ce s-a aşezat deja pe o băncuţă de paleţi cu micuţa care a început să deseneze cu instrumentele pregătite pe masa construită tot din paleţ. E duminică și am ajuns pe Bulevardul Eroilor. Desenăm! „Ca să ne simţim acasă în oraş”, e sinteza de proiect (și declarația de intenție) a arhitectului Dan Clinci. Este vorba despre „livingul urban” din paleți al asociației Urbannect, care, după ce s-a plimbat două luni prin cartierele Clujului, s-a aşezat în acest week-end în centrul orşului. Printre activităţile de final de săptămâna, avem în agendă atelier de pictat ceasuri. Adică primeşti „o farfurie”, ai pensule şi culori şi desenezi. La final, primeşti şi un mecanism de ceas. Dacă desenezi pe o hârtie, se prea poate să o rătăceşti ori puşi simplu să o uiţi într-o stivă. O dată ce ai desenat un ceas, e acolo să amintească (pentru tine și pentru alții) că poţi desena în oraş. Cam asta era şi una dintre ideile organizatorilor. Sunt şi câteva fotografii cu imagini în alb-negru ale unor clădiri reprezentantive din Cluj, deci exerciţiul are şi componenta „urbanistică”, vizibilă.

Aşa că Actualdecluj.ro a acceptat invitaţia (alături de locuitorii mici ai oraşului) şi am redesenat oraşul. Fără să ne rupem de contextul existent, lansăm şi o întrebare: cam cum arată oraşul? Şi ce ne-am dori de la el / cu el / pentru el?

Avem case, desigur. Mai multe feluri de case, case mai mari şi mai mici, cu câte un etaj sau două, cu mansardă sau fără. Locuinţe individuale. Case. Sau chiar câte un bloculeţ. Avem o zonă de turnuri argintii – cu funcţiuni mixte (rezidenţial, comercial, birouri). În Centru avem clădiri-monumente istorice, pe care le protejăm. Conti se vede într-o imagine alb-negru, aşa că intrăm să aprindem lumina (cu vopsea galbenă). Clădirea Muzeului de Artă e şi ea cam tristă şi fragilă. Un pitic (un puzzle-pitic – aşa se construiesc piticii) a descoperit clădirea care are nevoie de renovări. Pentru el era uşor: avea felinar şi a zărit giuvaerul. Avem şi un castel, desigur! Istoria Transilvaniei s-a scris şi din castele. Le păstrăm. Avem locuri unde ne ascundem de ploaie – luăm umbrela şi mergem la cafea. Avem şi un râu care traversează oraşul. Malurile lui sunt bordate de Verde, avem iarbă și copăcei (sălcii) și loc de plimbat. Un oraş nu există fără oameni. Deci avem şi oameni. Care dansează. Sau merg la filme. Uneori merg la filme. Şi timpul se mișcă din inimă. Și timpul e, uneori, desenat cu roz: tot oraşul e presărat de litere. Iar din literele oraşului scriem poveştile, în timp ce limbile ceasului merg în sens anti-trigonometric.

 

Orasul

Am mai putea avea:

Un oraş cu apă, în care se construim fără să ne distrugem moştenirea şi fără sa anulăm natura, în care vedem cerul cu stele şi viaţă de noapte şi care păstrează fundalul de roşu – viu şi intens.

Oras desenat de Anca

Oras desenat de Anca

Un oraş cu verde, cu parcuri, cu locuri de respirat, cu grădini şi terase şi curţi şi balcoane de unde să visăm la cireşii înfloriţi din Japonia

Oras desenat de Anca

Oras desenat de Anca

 

Un oraş în care să purtăm pălării, în care să ne ascundem şi să nu ne ascundem, în care să ne jucăm, în care să reconstruim din haos, în care să mergem (și) cu bicicleta, un oraș în care nu doar să privim timpul, ci în care să şi mișcăm timpul-comoară.

 

Oras desenat de Luminița

Oras desenat de Luminița

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.