Închide

INTERVIU Cadu, omul cu trofeele, le transmite un mesaj clar ceferiștilor după calificarea în finala Cupei: „Doriți-vă mai mult decât își doresc ei, luptați mai mult decât vor lupta ei!”

SportTop News by Catalin Suciu - apr. 26, 2016 0 1516

După 8 ani la CFR, unde a câștigat tot ce se putea câștiga pe plan intern, Ricardo Cadu s-a retras acasă, în Portugalia. Fundașul (31 de ani) îmbracă acum tricoul lui Gil Vicente, în liga a doua,  dar n-are de gând să renunțe încă la fotbal. E la curent cu tot ce se întâmplă în România, mai ales că și-a montat și o parabolică și urmărește în majoritatea timpului toate canalele românești. În special cele de sport. Și mai ales  atunci când apare numele CFR-ului pe burtiere. „Am văzut toate meciurile lor. E normal, am jucat cea mai mare parte a carierei acolo și Clujul înseamnă o parte însemnată din viața mea”, spune fostul căpitan al CFR-ului.

–  Ai mai ținut legătura cu cineva din Cluj?

– Păi am prieteni foarte buni, e a doua mea casă, poate chiar prima. În 20 iunie vin și în vacanță în Cluj și prin România. Abia aștept.

– Cum ți se pare CFR-ul de azi?

– Am urmărit toate meciurile și mă bucur din suflet că a ajuns într-o nouă finală după trei ani de zile. Eu am numai posturi românești în casă, mă uit mereu la meciuri. CFR-ul mi se pare o echipă bună, putea face mult mai mult în acest an dacă nu exista acea depunctare de 6 puncte. Cred că s-ar fi putut lupta chiar la campionat, mai ales că nivelul la voi a scăzut enorm de mult…

–  Având în vedere probleme financiare, te gândeai că echipa ar putea să joace din nou pentru un trofeu?

– Să știți că situația nu e atât de gravă. Eu știu că jucătorii sunt cu banii la zi, or asta nu se întâmplă prea des în România și nici măcar în Portugalia. Cred că orice jucător și-ar dori să evolueze la CFR. Iată că se poate face treabă și fără bani prea mulți..

–  Ce înseamnă pentru un fotbalist câștigarea unei cupe? Și cum se câștigă o finală? 

– Înseamnă enorm,mai ales dacă e primul. E o senzație unică. Nu vorbim la nivel foarte mare, acolo e campionatul. Dar primul trofeu se ține minte. Iar acum sunt mulți jucători la CFR care n-au câștigat nimic în carieră. Asta poate fi un atu pentru echipă. Eu mizez pe dorința lor și pe ambiția lor de a demonstra că sunt foarte buni.  O finală nu se joacă, ci se câștigă. Eu am pierdut una singură, cu Petrolul, dar a fost un accident.

– Ce tactică ar trebui adoptată într-un asemenea meci?

– CFR-ul are un atrenor excelent, pe Toni Conceicao, care așază foarte bine echipa în teren, asta se vede. Nu știu dacă vor juca pe atac, sau pe contraatac, dar e foarte-foarte important să joace cu ambiție. De multe ori, cu ambiția poți câștiga un meci și mai ales o finală. Eu le-aș zice așa:  doriți-vă mai mult decât își doresc ei, luptați mai mult decât vor lupta ei. Dacă faceți asta, nu aveți cum să pierdeți. Dacă totuși se întâmplă să pierdeți, măcar să ieșiți cu capetele ridicate din teren și împăcați că ați dat totul pentru victorie. Asta le-aș spune eu. Trebuie avut grijă cu Dinamo, mi se pare echipă extrem de periculoasă și un mare merit, poate principalul merit, îi aparține antrenorului lor.

Rednic

Mircea Rednic și Ricardo Cadu s-au contrat dur în perioada în care cei doi activau la CFR, conflictul ducând în final la demiterea antrenorului foto: looktv.ro

 

– Te-ai împăcat cu Mircea Rednic? 

– Nu, eu n-am mai vorbit cu el deloc după disputa pe care am avut-o la Cluj, iar apoi prin presă. Dar asta nu înseamnă că nu știu să-l apreciez ca antrenor. E unul foarte bun, credeți-mă! Este unul dintre cei mai buni antrenori cu care am lucrat în carieră. Cum lucrează tactic, modul în care o face, antrenamentele pe care le face. Sunt foarte plăcute toate, diverse, nu te plictisesc. Problema lui Mircea Rednic e în altă parte. Dacă ar fi fost și ca om așa cum e ca antrenor, probabil era prin Champions League. Cine știe….

– Pe ce jucător mizezi în finală?

– Pe Cristi Bud. El a venit în decembrie și are deja vreo 6-7 goluri. Eu cred că se va impune CFR-ul cu 1-0, iar golul va fi înscris de Cristi. Câștigarea Cupei e o necesitate, poate fi un nou punct de plecare pentru CFR. La anul mi-ar plăcea să-i văd că se luptă la titlu, dar pentru asta e nevoie de încă 4-5 jucători foarte buni și cu experiență. Există o echipă bunică acum, dar sunt 14-15 jucători, atât. Pentru a te bate la campionat îți trebuie 20-23 de jucători de valoare apropiată.

-Apropo de fotbalul românesc, cum ți se pare acum  campionatul?

– A scăzut foarte mult. Sunt echipe care acum se luptă sus, dar când eram eu în România se băteau să prindă locul 10. Atunci erau cluburi puternice, se investea, acum mai puțin sau deloc. Asta se întâmplă și în Portugalia, așa e în mai multe campionate. Totul pleacă de la lipsa investițiilor.

 

Ricardo Cadu:

„La anul voi mai juca sigur, mă simt foarte bine, apoi voi mai vedea. Antrenor sigur nu mă fac, pentru că e extraordinar de greu să stăpânești 26-27 de jucători, fiecare cu personalitatea sa. Mă văd într-o funcție de conducere, mai degrabă”

„Când s-a întors Reghecampf la Steaua, eram sigur că vor lua campionatul. Urmărind în paralel și Astra, pot spune că Astra a fost cea mai bună, bravo lor pentru tot. Au șase punct, aproape sunt campioni și merită acest lucru. Au un antrenor foarte șmecher, pe Șumudică, a știu să unească un vestiar. Asta contează enorm de mult, pe lângă modul în care se lucrează tactic. Eu nu-l cunosc ca și antrenor, dar vă zic eu, atmosfera din vestiarul lor se datorează lui. El a reușit ce a făcut Andone la CFR, pe același model.”

„Dacă Alibec va lipsi de la Campionatul European, ar fi foarte grav pentru voi. A crescut foarte mult, e un alt jucător față de cel pe care-l știam eu.  E cel mai bun atacant din România, cel mai în formă, cel mai surprinzător.  Are execuții și un stâng senzațional, foarte puternic.”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.