Închide

Boala termopanelor. Cum masacrează, nelegal, Județul o clădire monument

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 26, 2016 2 1138

Palate clasate ca monumente istorice se degradează în tot centrul, imobile pe terenuri valoroase sunt demolate înainte să prindă vreo listă salvatoare care să le protejeze și, în câteva cazuri fericite, unele clădiri sunt renovate cu respect față de frumusețea și istoria lor. Și mai există apoi câteva specii de „restaurări” – metode „practice”, intervenții „comode”, șantiere „eficiente”. Studiu de caz: administratorii unei clădiri cu valoare de monument istoric au trântit recent termopane solide pe imobilul care servește drept sediu pentru o instituție publică. Fără avize, fără autorizație. Vorbim de Direcția pentru Protecția Copilului din subordinea Consiliul Județean care s-au apucat pur și de izolarea termică și reabilitarea pavilionului central, cu termopane.

Cititorii Actualdecluj.ro ne-au sesizat recent două intervenții abuzive asupra unor clădiri cu valoare istorică din Cluj-Napoca, dintre care una aflată în proprietate publică și în care funcționează Direcția Genrală de Asistență Socială și Protecția Copilului aflată în subordinea Consiliului Județean. Cealaltă e pe Emil Zola nr. 1 – Regele Ferdinand nr. 15.
În cazul sediului Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului de pe strada Eremia Grigorescu s-a instalat un șantier pentru lucrări de schimbare a ferestrelor și ușilor originale de la pavilionul central cu tâmplărie PVC, în condițiile în care, în noul Plan Urbanistic al Orașului, ansamblul arhitectonic este propus spre clasare în Lista Monumentelor Istorice.
cladire str. Emil Zola - Ferdinand

cladire str. Emil Zola – Ferdinand

La clădirea de pe  str. Emile Zola, nr. 1 / str. Regele Ferdinand, nr. 15 s-au schimbat recent ferestrele mezaninului cu ferestre din tamplarie PVC albă, ca parte din șantierulr de amenajare interioară. În condițiile în care clădirea este monument istoric.
„Ambele intervenţii sunt inadmisibile având în vedere valoarea istorică și arhitecturală a clădirilor, cu atât mai mult cu cât, în primul caz, este vorba de o instituție de stat, iar în al doilea caz, de o clădire – monument istoric”, au sesizat cititorii.
Ce-i privat se sancționează. Ce-i public se…dezaprobă
Potrivit Direcției Județene de Cultură, în cazul clădirii de pe Emil Zola colț cu Ferdinand s-a emis un aviz al Direcției de Cultură pentru o serie de lucrări la imobil, însă proprietarul clădirii nu a respectat avizul emis, implicit autorizația de construire. „Am sesizat organele abilitate”, a menționat directorul Victor Cubleșan.
Acesta nu este la fel de tranșant în ceea ce privește sediul Direcție de Protecție a Copilului. „Sediul Direcției de Protecție a Copilului nu este clasat ca monument istoric și nu se află în interiorul unui ansamblu sau perimetru de protecție. Prim adoptarea Planului Urbanistic General actual Primăria s-a angajat să claseze o serie de imobile, printre care și acesta. În conformitate cu Avizul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național nr. 271/27.04.2012 (privind actualizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca, Jud. Cluj): „Propunerile de includere în LMI devin operante după conformarea la prevederile Cap. II din Legea 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, republicată.” Altfel spus, pînă la clasare, Primăria este responsabilă pentru protejarea imobilului. Prin adresa nr 544/3 septembrie 2015, instituția noastră s-a declarat în dezacord cu intervențiile propuse în cazul acestui imobil, dar opinia noastră în acest caz nu a fost decât consultativă”, a menționat directorul Victor Cubleșan.
Primăria a oprit lucrările

Arhitectul-șef al municipiului, Ligia Subțirică, a declarat, însă, că pentru lucrările la imobilul Direcției de Protecție a Copilului nu s-a cerut autorizație de construire, deși în Planul Urbanistic General, care funcționează ca lege locală, clădirea este monument și în aceste cazuri trebuie autorizație. „Pentru lucrările de izolare termică la imobilele parter plus două etaje nu este nevoie de autorizație de construire. Dar, pentru clădiri monument este nevoie. Mai ales că Planul Urbanistic General clădirea Direcției de Protecție a Copilului apare ca monument, iar PUG-ul care are avizul Ministerului Culturii funcționează ca lege locală. Ministerul Culturii nu trebuia decât să coreleze lista veche a monumentelor cu cea din PUG. Chiar și așa, lucrările de la Direcția de Protecție a Copilului au nevoie de autorizație de construire. În plus, ei trebuiau să ceară un certificat de urbanism de la noi, unde clar li se spunea exact de ce au nevoie pentru lucrările pe care le doreau. Din veridicările preliminare, nu știm să se fi solicitat un astfel de certificat. Ei au început lucrarea cu o hârtie opținută de la Comisia Zonală a Monumentelor și Direcția de Cultură în care li se spune că nu e o clădire protejată. Serviciul control urbanism al primăriei a făcut verificări și a dispus oprirea lucrărilor. Tot răul a pornit de la Direcția de Cultură care a greșit în acest caz. Acum se caută o rezolvare legală a situației”, a explicat arhitectul-șef.

 

Județul nu-și protejează monumentele

Arhitectul-șef al Județului, Claudiu Salanță ne-a declarat, săptămâna trecută, că nu este la curent cu situația cu situația de la Direcția pentru Protecția Copilului și cu lucrările pe care aceștia le execută la clădirea, monument istoric în noul Plan Urbanistic General al Clujului. Săptămâna aceasta, Salanță a spus pentru Actualdecluj.ro că a solicitat o informare Direcției cu privire la ceea ce se întâmplă acolo precum și cu documentele justificative ale intervenției. „Am solicitat o informare direcției cu ceea ce se întâmplă acolo pentru a putea acționa în consecință. Precum și documentele care să justifice ceea ce se întâmplă acolo”, a spus arhitectul-șef al județului.

 

Termopanele pe clădiri-monument: „E ilegal, imoral şi indecent”!

Termopane pe clădiri istorice? „E ilegal, imoral şi indecent”, spune Szabolcs Guttmann, preşedinte al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice de la Cluj. „În mod normal, o intevenţie pe o clădire monument istoric trebuie să aibă aviz de la noi. În mod normal, instituţiile publice mai ales au autorizaţiile de construire, altfel nu pot primi bani”, subliniază Guttmann. O problemă de legislaţie a făcut însă ca astfel de cazuri să apară, având în vedere că în unele devize se prevede reabilitare cu PVC, iar legislaţia nu face diferenţierea necesară între casele obişnuite şi cele monument. Adică un minister dă bani pentru nişte lucrări, în dezacord cu ceea ce un alt minister (cel al Culturii) ar trebui să facă pentru protejarea monumentelor. În aceste condiţii, se trasează trei ipostaze posibile şi în cazul clădirii Judeţului, potrivit celor de la CZM: fie intervenţia pe clădire nu are aviz de la Monumente, fie are aviz, dar nu se respectă, fie se profită de contradicţiile între prevederile impuse de Ministere. „De la noi aşa ceva nu iese”, spune Guttmann despre avizarea de monumente cu termopane.

Luminița SILEA, Kristina REȘTEA

2 comentarii

  1. „E ilegal, imoral şi indecent”! venind din partea lu guttman e absolut sublim. Oamenii care locuiesc in centru trebuie sa stea in casa inca re sa le bata vantu prin geam ca tre sa fie de lemn . De fapt gasta asta de geriatrici pop guttman borda toti jepcarii de prin comisia de monumente is niste indivizi care cauta sa faca sa ajunga lucrarile la firmele lor sau firmele protejate de ei aia e ilegal imoral. guttman tocmai a castigat contract cu primaria sa faca sa dreaga cu monumentele . deci din comisii si din pozitia de sef oar cluj urla ca se distruge si apoi castiga contractele .. super .. el centreaza el da cu capu.

    De aia lumea ignora avizele de la monumente ca sunt absurde . ele trebuie corelate cu investititii facute de primarie in fatadele din centru pt ca in esenta sutn un bun public afecteaza imagine a orasului dar primaria pune doar restrictii si pedepse in timp ce geriatricii te forteaza sa folosesti firmele care trebuie si rezultatul se vede .. nimanu nu-i pasa de avize si de lege politistii procurorii etc la care ajung plangerile astea vad ca se fac abuzuri si de aia oamenii is pun termopane asa ca-i lasa in pace. ia ziceti-mi blocurile de pe motilor la fabrica de bere , blocurile lu sile nu is in zona de protectie a monumentelor ?? din cate am inteles primaria a dat autorizatia FARA sa ceara avizul de la monumente stiindu-se ca va fi negativ. incet incet din cauza ca primaria si monumentele nu lucreaza impreuna pt a face ceva constructiv se ajunge la rezultatul actual.

  2. La Casa Copilului de pe Eremia Grigorescu se lucreaza de peste un an la fatadele cladirilor, acestea fiind evident cladiri istorice, de patrimoniu. Fatadele s-au izolat cu polistiren acoperind ornamentele vechi.
    Acum se darama gardul vechi cu fundatie din caramida plus poarta monumentala, inlocuindu-se cu altele din beton si fier. II DOARE LA PEDALA PE TOTI, DE ISTORIE, DE VALORI, DE LEGE…

Scrie un comentariu

Articole similare