Închide

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului cere Tribunalului Militar Cluj anchetarea unui fost securist din Turda care a participat la uciderea a doi "chiaburi"

ActualitateIstorie by Actual de Cluj - feb. 11, 2015 0 510

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului cere Tribunalului Militar Cluj anchetarea unui fost subofițer de securitate implicat în mai multe arestări și misiuni care au dus la executarea prin împușcare a unor arestați, în timpul regimului comunist.

E vorba de Teodor Sârbu, fost ofițer de Securitate. Originar dintr-o familie modestă de ţărani, a parcurs timp de 7 ani ciclurile Şcolii primare şi gimnaziale, după care a urmat o Şcoală profesională. A fost apoi angajat ca muncitor la Fabrica de Ciment din Turda, de unde a fost încorporat în armată pentru satisfacerea stagiului militar. Acesta l-a efectuat la o unitate de aviaţie de lângă oraşul Turda, de unde a fost eliberat cu gradul de sergent.

Imediat după lăsarea la vatră a fost solicitat să se angajeze în Securitate. A acceptat acest lucru și, în decembrie 1949, a fost încadrat cu gradul de plutonier la Serviciul Judeţean a Securităţii Poporului Turda. Aici a lucrat o scurtă perioadă de timp în cadrul Biroului II Contrasabotaj, apoi a funcţionat la Biroul I Informaţii. La cererea sa, în 1956, având atunci gradul de locotenent, a fost trecut în rezervă. După ce a părăsit structurile Securităţii, a fost încadrat în muncă la Fabrica de Ciment din Turda unde a funcţionat până la pensionare.
IICCMER arată că Sârbu, pe vremea când era angajat la Serviciul JUdețean al Securității Poporului din Turda, a participat la mai multe arestări de persoane și a participat la execuția prin împușcare a lui Remus Lăluț din Orosia, Mureș, Viorel Bihoreanu din localitatea Papiu Ilarian, Mureș. Crimele au fost săvârșite în noaptea de 2 spre 3 august 1950 iar la acestea au participat mai multe cadre operative ale SJSP Turda. „Ambele victime au fost ţărani care aveau o stare materială bună, fiind consideraţi de autorităţile comuniste drept chiaburi . Prin atitudinile manifestate împotriva regimului şi influenţa pe care o aveau asupra consătenilor din comunităţile lor, ambii s-au opus procesului de colectivizare şi de înfiinţare a Gospodăriilor Agricole Colective. Acesta a fost şi motivul principal care a dus la arestarea celor două persoane şi la anchetarea lor timp de mai multe zile la sediul Securităţii din Turda. De aici, fiecare a fost transportat cu un mijloc auto până în apropierea localităţilor de domiciliu unde au fost executaţi prin împuşcare, cadavrele fiind apoi îngropate în acelaşi loc”, arată IICCMER.

Mai precizăm că, din martie 2014, noul șef al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, este teologul clujean Radu Preda, conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai”. Preda este și director-fondator al Institutului Român de Studii Inter-ortodoxe, Inter-confesionale şi Inter-religioase (INTER) din Cluj-Napoca.

Victimele lui Sârbu, conform IICCMER:

Remus Lăluț: S-a născut la 4 martie 1908 în com. Bogata, jud. Mureş, ca fiul lui (?) şi Elena. Numele tatălui nu este cunoscut, nefiind consemnat nici în actele oficiale de stare civilă. A fost căsătorit cuBotezan Aurelia din satul Orosia, com. Cuci, jud. Mureş, familia stabilindu-se cu domiciliul în această localitate. Împreună au avut o singură fiică, Cornelia, care în prezent trăieşte. Soţia sa, Aurelia, a decedat în anul 1983.
Viorel Bihoreanu: s-a născut la 3 mai 1896 în satul Petrilaca, com. Cuci, jud. Mureş, ca fiul lui Alexandru şi Aurelia. A fost căsătorit cu Victoria Moldovan din comuna Bandu de Câmpie, având împreună o singură fiică, Augusta (căsătorită Voiniceni), care a decedat în 30 noiembrie 2008. Reşedinţa familiei a fost în localitatea Papiu Ilarian din judeţul Mureş.

Biografie Sarbu Teodor

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare